Paikallisuutiset

Tankavaaran kultakisoissa leivottiin uudet mestarit

Paahteisessa kesähelteessä vietetyt perinteikkäät kullanhuuhdonnan SM-kisat Tankavaarassa olivat jälleen eräs Lapin kesäkauden kohokohdista.

Lähes uuvuttava helle vaihtui sunnuntain loppukisojen aikana ajoittain heleäksi kesäsateeksi, joka pariviikkoisen kuumuuden jälkeen koettiin pelkästään virkistävänä, eikä sade haitannut myöskään kisojen etenemistä.

Kokonaisuutena SM-kisat onnistuivat mainiosti ja tunnelma oli leppeä. Takavuosien kaltaista yleisömassaa tapahtuma ei eksoottisuudestaan huolimatta enää vedä, mutta kullanhuuhdonnan harrastajia ja ystäviä paikalta löytyi sitäkin enemmän.

Keräsen perhe kahmi taas mitaleja

Suomen mestaruuksista kisattiin jo 45. kerran ja vuoden 2018 yleisen sarjan mestareiksi vaskasivat miesten puolella Kasper von Wuthenau Tankavaarasta ja naisten puolella Maija Keränen Torniosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Molemmilla on jo aiempia mitaleita, mutta pääsarjojen mestaruudet puuttuivat. Miesten himmeämmät mitalit menivät entisille maailmanmestareille Veikko Keräselle Tornioon ja Jouko Korhoselle Ouluun, naisten vastaavat Päivi Pohjolalle Ouluun ja Maija Vehviläiselle Rovaniemelle.

Maija Keränen oli voitostaan erityisen ylpeä, sillä Suomen mestaruuksia on hänen miehellään Veikolla jo seitsemän, tyttärellään Piialla kolme ja vävypojalla Jarkko Turusellakin yksi.

– Lapsenhoitajanahan tässä on viikonloppu tahtonut mennä, jotta muut voivat keskittyä, virnisteli Maija kullan varmistuttua.

Kerästen klaanille tuli voitot lisäksi lasten sarjassa ja jokerissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kasper von Wuthenauta harmitti ainoastaan se, että kisojen pääpalkintona oli perinteisesti matka seuraaviin MM-kisoihin, eli tässä tapauksessa kotiin Tankavaaraan.

– Onhan tämä vähän erikoinen voitto. Mutta kohde on onneksi tuttu, tuumasi hän.

Ensi vuonna vuorossa MM-kisat

Tämän vuoden Tankavaaran kultakisatapahtuma oli samalla ensi kesän MM-koitoksen esikisa. Kilpailun organisaatio on hioutunut hienosti ja kisa sujui virheittä. Myös uudet rakennelmat toimivat hyvin, mutta tietokonetekniikassa on vielä hiukan kehittämisen varaa, sillä aikataulu tuppasi laahaamaan jäljessä.

– Ensi vuonna täytyy olla käytössä kaksi erillistä tietokonetta, jolloin homma nopeutuu, totesi kisaisäntä Marko Touru jälkikäteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaiken sujuvuus onkin ensi vuonna elintärkeää, sillä paikalle on tulossa kotimaisten noin 250 kilpailijan lisäksi arviolta 600 ulkomaalaista kisaajaa 22 maasta.

Marko Touru kertoi, että tarkoitus on kehittää perinteikästä kultakylää uusien majoitusrakennelmien muodossa. Kilpailijoille on samalla tuotava uudet WC- ja suihkutilat, mutta ne voidaan hoitaa paikalle tuotavien konttien avulla.

On selvää, että koko vuoden 2019 kisaväkeä ei voida majoittaa Tankavaaraan, ja tällöin kisojen hyöty levittäytyy koko uudelle Sompion matkailualueelle sekä Saariselän ympäristöön. Kisatapahtuma kestää hiukan toista viikkoa alkaen SM-kisoilla elokuun ensimmäisenä viikonloppuna jatkuen MM-mittelöillä maanantaista lauantaihin, jolloin viimeisetkin mestarit on leivottu.

Suomalaisilla on ollut vuodesta 1982 alkaen kansainvälisesti kiertäneistä MM-kisoista mahtavat perinteet, ja pelkästään yksilösarjoista on yli 20 eri maailmanmestaria ja tukku muitakin mitalisteja.

Tulokset

Batea: 1) Pelle Koski, 2) Samuli Öhman, 3) Aila Mikkonen.

Estwing: 1) Martti Mäki-Laurila, 2) Seppo Mauno, 3) Marina Lindqvist.

Jokeri: 1) Jarkko Turunen, 2)Miska Miettunen, 3) Antti Seppälä.

Lapset: 1) Nelli Turunen, 2) Ella Kampunen, 3) Minea Hongisto.

Nuoret: 1) Mette Miettunen, 2) Tuuli Nissilä, 3) Pilvi Nissilä.

Veteraanit: 1) Antti Seppälä, 2) Maija Keränen, 3) Lea Seppälä.

Naiset: 1) Maija Keränen, 2) Päivi Pohjola, 3) Maija Vehviläinen.

Miehet: 1) Kasper von Wuthenau, 2) Veikko Keränen, 3) Jouko Korhonen.

Knockout: 1) Pirjo Muotkajärvi.

Ilmoita asiavirheestä