Paikallisuutiset

Talvikauteen luottavaisin ja toiveikkain mielin

Ylä-Lapissa odotetaan hyvää talvikautta koronan aiheuttamista epävarmuustekijöistä huolimatta. Rekrytoinnit olivat loka-marraskuun vaihteessa osittain kuitenkin vielä kesken, koska matkustussäännöt selkiytyivät vasta varsin myöhäisessä vaiheessa.

Inari-Saariselkä Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Marja Kumpuniemi on juuri haastattelua edellisenä päivänä keskustellut Lapin isojen oppilaitosten kanssa tulevaisuuden yhteistyökuvioista. Ajatuksena on, että tulevaisuudessa esimerkiksi matkailualojen opiskelijat löytäisivät entistä helpommin työharjoittelu- ja oppisopimuspaikat vaikkapa Pohjois-Lapin toimialueelta.

– Keskustelimme myös työllistymisestä opintojen jälkeen sekä tietysti myös akuutista tilanteesta nyt ja miten yrityksille voitaisiin saada työvoimaa myös jatkossa, Kumpuniemi kertoo.

Inari-Saariselkä Matkailu tekee yhteistyötä noin sadan matkailualan toimijan kanssa Tankavaarasta Nuorgamiin ulottuvalla akselilla. Akuuttitilanne, johon Kumpuniemi viittaa, on matkailualan henkilöstövaje, jota on alalla koettu aiemminkin, mutta myös koronan vaikutukset työvoiman suhteen alkoivat näkyä kesällä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kumpuniemen mukaan yritykset ovat hyvin erilaisissa tilanteissa, mutta erityisesti pulaa on kokeista, tarjoilijoista ja siivoojista, mutta myös oppaista, joista monet olivat kansainvälisiä kausityöntekijöitä.

– Korona -aikana työvoimaa on eksynyt muille aloille uudelleen kouluttautumisen kautta, eivätkä samat henkilöt ole enää käytettävissä. Tilanne on sama myös kansainvälisten työntekijöiden suhteen, koska he ovat palanneet kotimaihinsa.

Hidasta päätöksentekoa

Toinen syy tämänhetkiseen työvoimapulaan on rekrytointien viivästyminen. Normaalisyksynä suurimmalla osalla yrityksistä rekrytoinnit olisi viety pääosin loppuun jo noin kuukausi sitten ja talvikauden henkilöstömäärät olisivat olleet selvillä.

Rekrytointien aloittamista jarrutti epävarmuus tilanteen kehittymisestä ja matkustusrajoituksista: kuka voi Suomeen matkustaa ja millä ehdoin?

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hidas päätöksenteko on tehnyt hallaa matkailualalle, Kumpuniemi toteaa.

– Selko matkustusrajoituksista olisi voinut tulla paljon aikaisemminkin, jotta rekrytoinnit ja kauppa olisivat päässeet alkamaan.

Kumpuniemi arvioi, että jatkossa yritykset haluavat pitää työntekijöistään entistä tiukemmin kiinni. Se tarkoittaa, että niiden on saatava toimintansa ympärivuotiseksi, jotta työsuhteiden kausiluonteisuudesta päästään irti.

– Aluematkailun ympärivuotisuus mahdollistaa pitemmät työsuhteet ja lisäksi alueen vetovoimaisuus helpottaa rekrytointia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yksi pitkään aluetta vaivannut ongelma on työntekijöiden asuntopula. Moni työnantaja onkin päätynyt ratkaisuun, jossa se tarjoaa työntekijälle majoituksen, mikä lisää myös halukkuutta tulla töihin. Kumpuniemen mukaan pitkällä jänteellä myös kunnilla on iso rooli alueellisen asuntopulan ratkaisemisessa.

Rekrytoinnit loppusuoralla

Ylä-Lapissa on myös yrityksiä, jotka ovat hyvin tiukkaan pitäneet kiinni omista työntekijöistään myös koronan keskellä. Yksi sellainen on Inarin kirkonkylällä toimiva Visit Inari. Myyntijohtaja Petri Saastamoinen kertoo, että yrityksessä on tietoisesti pyritty luomaan palvelut ja toiminta siten, että ne muodostaisivat mahdollisimman paljon vakituisia työsuhteita ja sitä kautta vaihtuvuus olisi hyvin pientä.

– Olemme onnellisessa asemassa siten, että kausien ja vuosien välinen vaihtuvuus on hyvin pientä. Valtaosa henkilökunnasta on ympärivuotista. Meitä auttaa myös se, että koronasta huolimatta olemme pystyneet pitämään liiketoiminnot auki tauotta. Toki on ollut ajoittaisia lomautuksia, mutta olemme vuoron perään pitäneet vähän huilitaukoa , Saastamoinen kertoo.

Tulevalle talvikaudelle Visit Inari rekrytoi kymmenkunta kausityöntekijää, joista puolet on nyt rekrytoitu ja loppujenkin kanssa ollaan luottavaisin mielin. Isoimmat haasteet ovat olleet ravintola- ja keittiöpuolella.

Myös Wilderness Hotelseissa rekrytointi on loppusuoralla.

– Tällä hetkellä on muutamia hakuja, mutta kaiken kaikkiaan hyvä tilanne. Meillä on hyvä maine yrityksenä sekä työllistäjänä ja se edesauttaa työntekijöitten hakeutumista meille, hotellitoimenjohtaja Minka Laiti-Kosonen kertoo.

Wilderness Hotels & Safaris -ketjulla on neljä kohdetta Inari-Saariselkä-alueella : Inarin kirkonkylällä, Nellimissä , Kakslauttasessa sekä Nanguniemessä . Tällä talvikaudella töissä on yhteensä noin 150 henkilöä, joista kausityöntekijöitä on suurin osa, noin 120 henkilöä.

Loka-marraskuun vaihteessa Wilderness Hotelseissa täyttämättä oli enää kuusi paikkaa, vaikka rekrytoinnit aloitettiin matkustusrajoitusten vuoksi myöhemmin kuin aikaisempina vuosina, mikä toi hieman lisähaastetta tehtävään.

– Pyrimme heti tekemään työsopimukset ja sen vuoksi odotimme hallituksen päätöksiä, Laiti-Kosonen toteaa.

Valoa kaamokseen

Tänä talvena matkailussa nähdään jo elpymistä koronakurimuksen jälkeen, kun myös kansainvälinen matkailu pääsee käynnistymään. Inari-Saariselkä Matkailun Kumpuniemen mukaan joulukuu näyttää hyvältä varausten suhteen, samoin kuin talven kokonaistilanne.

Koronaa edeltäneisiin matkailijamääriin ei vielä tänä vuonna ylletä, mutta positiivisia merkkejä on ilmassa, myös konkreettisesti.

– Jos puhutaan lentomääristä, niin Finnairin reittilentoja Lappiin on talvelle tarjolla vain 15 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019, joka oli viimeinen kokonainen vuosi ennen koronaa. Lentoliikenteen määrissä elpyminen on siis tosi hyvässä vauhdissa, Kumpuniemi toteaa.

Kansainvälisenä matkailukohteena profiloitunut Inari-Saariselän-matkailualue onnistui koronan aikaan houkuttelemaan myös uusia kotimaisia matkailijoita alueelle. Tänä vuonna tammi-syyskuun välisenä aikana kotimaisten rekisteröityneiden kotimaisten yöpyjien määrä kasvoi Saariselällä 41 prosenttia. Lukuun vaikuttaa ulkomaisten matkailijoiden puuttuminen, mutta silti kotimaisten matkailijoiden saaminen alueelle ilahduttaa.

– He ovat huomanneet, että alue on laaja ja täällä on paljon kohteita käytävänä vielä Saariselän pohjoispuolellakin. Yksi tämän kesän hiteistä olikin Suomen pohjoisin road trip , jossa yhdisteltiin useita eri matkakohteita laajalla alueellamme, Kumpuniemi sanoo.

Positiivisin ja odottavin tunnelmin

Visit Inarin talvikausi näyttää varausten ja ennakkomyynnin perusteella hyvältä.

– Marras -joulukuussa jäädään kaudesta 2018–2019, mutta keväällä on mahdollista päästä jo lähelle samoja lukemia, Petri Saastamoinen toteaa.

Suurimman osan yrityksen asiakkaista muodostavat kansainväliset matkailijat, ja kotimaiset asiakkaat matkustavat paikkakunnalle suurimmaksi osaksi työhön liittyvissä tehtävissä.

Saastamoisen mukaan yksi iso tekijä tulevan kauden onnistumisessa on matkustukseen liittyvien pullonkaulojen ratkaiseminen. Esimerkiksi jo tällä hetkellä on nähtävissä, että Keski-Euroopasta tulijoita olisi enemmän kuin mitä lentokapasiteettia riittää.

Toinen ongelma liittyy viestintään.

– Onnistutaanko valtakunnallisesti viestimään, että Suomeen ovat tervetulleita täyden rokotesuojan saaneet ihmiset. Kansallisella viestinnällä ulospäin on isoa jumppaa tehtävänä, sillä kilpailijat ovat siinä aika pitkällä edellä.

Selkeiden matkustussääntöjen puuttuminen aiheutti myös sen, että Visit Inarin talvikauden aktiivinen markkinointi päästiin aloittamaan myöhässä. Sen seurauksena kauppaa jää jonkin verran myös tekemättä, Saastamoinen arvioi.

Joka tapauksessa Visit Inarissa lähdetään talvikauteen positiivisin ja odottavin tunnelmin. Koronan mukanaan tuoma rauhallisempi aika käytettiin siihen, että kaikki ohjelmat, tuotteet ja palvelut hiottiin mahdollisimman valmiiksi uutta kautta varten.

Samanlaisissa positiivisissa tunnelmissa on myös Wilderness Hotels & Safaris -ketjun hotellitoimenjohtaja Minka Laiti-Kosonen .

– Talvisesonki näyttää varausten perusteella todella hyvältä. Tulossa on huipputalvi ja tämä tuntuu todella hyvältä koronan jälkeen, hän toteaa.

Ilmoita asiavirheestä