Hyvinvointi

Suomun Villen vuokratupa - tunnelmallinen piilopirtti Suomujoella

Aittajärven rannalta lähtevä polku kuljettaa retkeilijää hietikkoisten harjujen kautta myötäillen Suomujoen rantoja. Polkua ei ole merkitty maastoon, UKK-puiston syrjävyöhykkeellä retkeillään kartan ja kompassin kanssa. Retkeilijä voi ihastella jokimaisemaa, jolle luonteenomaista ovat lukuisat järvilaajentumat. Pari kilometriä ennen Suomujokisuuta, missä Suomujoki laskee Luttojokeen saavutaan Suomun Villen vuokratuvalle.

Umpihankea hiihtäen

Talvella Suomun Villen vuokratuvalle voi mennä umpihankea hiihtäen. Aittajärven tietä ei pidetä auki talvella, joten hiihtovaellus on aloitettava jostain muusta kohteesta. Vierailun Suomun Villen vuokratupaan voi sisällyttää pidempään hiihtovaellukseen tai valita sen retken ainoaksi kohteeksi. Lyhin matka Suomun Villeen on Raja-Joosepin tieltä. Tuolloin ylitettävänä on Luttojoki, jonka jään paksuudesta täytyy olla tarkka tieto ennen joen ylitystä.

Suomun Villen tupa on kuin piilopirtti, joka kätkeytyy harjujen suojaan. Pihapiiristä löytyy myös liiteri, käymälä, tulipaikka ja rantasauna. Suomun Villen paikka on ollut alun perin Vilho Nurmimäen (1907-66) rintamamiestila. Vilho eli Ville toimi ennen sotavuosia Petsamossa rajavartijana. Sotien jälkeen Ville siirtyi Ivaloon monien muiden Petsamossa asuneiden tavoin. Eläkkeelle siirryttyään Ville sai rintamamiestilan Suomujoelta Rupisuolijärven rannalta, jonne rakensi hirsikämpän ja saunan. Suomujoen varressa Ville asusteli 1960-luvun alkuun saakka.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vilho / Ville Nurmimäki on yksi niistä, joka asusteli aikanaan keskellä erämaata, mutta jonka nimi päätyi myöhemmin kartalle. Vuonna 2002 valtio lunasti suurimman osan tilasta rakennuksineen ja ne liitettiin myöhemmin Urho Kekkosen kansallispuistoon. Aluksi tupa toimi Metsähallituksen luontopalveluiden huoltotukikohtana. Vuonna 2019 tupa muuttui yhdeksi Urho Kekkosen kansallispuiston vuokratuvaksi.

Lisätietoja Suomun Villen vuokratuvasta: https://www.luontoon.fi/suomunvillevuokratupa

Ilmoita asiavirheestä