Hyvinvointi

Sompion luonnonpuisto - itsenäinen suojelualue UK-kansallispuiston kainalossa

Sompion luonnonpuiston ytimen muodostaa teräväkärkisten Nattastuntureiden jono.

Puolikaaren muotoon asettuneet tunturit ovat nimeltään Pyhä-Nattanen, Seinätunturi, Serrikainen, Terävä-Nattanen, Lupukainen ja Suku-Nattanen. Yli 500 metrin korkeuteen kohoavat tunturit ovat hyvä maanmerkki näkyen kymmenien kilometrien päähän eri ilmansuuntiin.

Retkeilyä maastoon merkityillä poluilla

Sompion luonnonpuistossa on lupa retkeillä ainoastaan merkityillä poluilla. Tämä linjaus koskee myös lumipeitteisenä aikana liikkumista. Retkeilijällä on mahdollisuus vierailla Pyhä-Nattasella ja Terävä-Nattasella. Muille tuntureille ei mene polkua, joten muille tuntureille kulku ei ole sallittua. Lisäksi voi patikoida ikivanhaa Ruijanpolkua pitkin halki Sompion luonnonpuiston. Nimensä mukaisesti polku on ollut kulkureitti Ruijaan, Jäämeren rannalle saakka. Nykyään Ruijanpolku on entisöity Sompiojärveltä Laanilaan saakka. Polulla on vanhat reittimerkinnät sekä sillat jokien ja purojen ylitykseen.

Luontoa ja tulevaisuutta varten

Sompion luonnonpuiston ensisijainen tavoite on säilyttää metsä-, tunturi- ja suoluontoa tulevaisuutta ja tieteellistä tutkimusta varten. Luonnonpuisto on saanut nimensä vanhan Sompion lapinkylän mukaan. Poronhoito on alueen peruselinkeinoja ja sen harjoittaminen kuuluu olennaisena osana luonnonpuistoon. Retkeilijälle Sompion luonnonpuisto tarjoaa ainutlaatuisia luontoelämyksiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jotta Sompion luonnonpuiston rooli suojelu- ja tutkimuskohteena säilyy, on tärkeää, että jokainen alueella liikkuva noudattaa järjestyssääntöä. Liikkumisen lisäksi järjestyssäännössä määrätään mm. leiriytymisestä, joka on mahdollista vain Sompiojärven rannalla. Marjastus ja sienestys on luvallista vain paikallisille asukkaille ja tulet voi tehdä vain tulentekopaikoilla. Järjestyssäännöstä löytyy myös muita ohjeita luonnonpuistossa liikkuville.

Järjestyssääntö ja lisätiedot: www.luontoon.fi/sompio

Ilmoita asiavirheestä