Ihmiset

Siida on mukana Taidetestaajat-hankkeessa

Saamelaismuseo Siidalla on meneillään 20-vuotisjuhlavuosi. Siidan toiminnot ovat laajentuneet ja monipuolistuneet. Kävijämäärätkin ovat moninkertaistuneet arvioihin nähden. Myös henkilökunnan määrä on alkutaipaleelta yli kaksinkertaistunut.

Ahlakorven mukaan Siidan kesä on ollut kuitenkin hiljaisempi edeltävään kesään verrattuna.

– Mutta viime kesänä rikottiinkin kaikki ennätykset. Nousujohteista on kuitenkin, kävijämäärät ovat kasvussa, kertoo Siidan museoassistentti Anni Ahlakorpi .

Ukkometsoja ulkomuseossa

Saamelaismuseolla on meneillään Ukkometsojen ulkomuseo -hanke, joka on saanut Museoviraston hankerahoituksen. Hankkeen avulla Siidan ulkomuseon sisältöjä laajennetaan ja jo olemassa olevia palveluja kehitetään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

–Meillä on ihana ulkomuseo, jossa on mahtavaa viettää kesäpäiviä. Ulkomuseo on yksi kesäisen Siidan vetovoimatekijöistä, Ahlakorpi kertoo.

Ulkomuseolla sijaitsevan metsästysosaston ansoja ollaan uusimassa.

–Hankkeen tavoitteena on esitellä saamelaiseen metsästyskulttuuriin kuuluvia pyyntitapoja ja -menetelmiä, kuvailee Ahlakorpi.

Kahdeksasluokkalaisia taidetestaajia

Siida on mukana valtakunnallisessa Taidetestaajat- hankkeessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämän hankkeen tiimoilta kaikki Suomen kasiluokkalaiset käyvät kolmen vuoden aikana taidenäyttelyssä, yhdessä maakunnallisessa ja yhdessä valtakunnallisessa kohteessa. Siida on päässyt pohjoisimpana paikkana ja ainoa saamelaisena kohteena siihen mukaan, kertoo Ahlakorpi.

Siidassa iloitaan hankkeeseen mukaan pääsemisestä ja se nähdään erinomaisena mahdollisuutena tutustuttaa nuoria taide- ja kulttuurikasvatuksen keinoin omiin juuriinsa, sukuunsa ja kotiseutuunsa.

– Lokakuussa tulee jo kaksi porukkaa kasiluokkalaisia tutustumaan saamelaistaiteeseen sekä omiin juuriinsa, Ahlakorpi kertoo.

Saamelaismuseo Siida on mukana valtakunnallisessa Taidetestaajat-hankkeessa. Taidetestaajat-hankkeen tiimoilta Siida ja Mánnu, saamelainen lasten kulttuurikeskus, tarjoavat nuorille saamelaistaidetta, sekä yleissivistykseen kuuluvaa saamelaiskulttuuritietoutta. Taidetestaajat on valtakunnallinen, Suomen kulttuurirahaston rahoittama jättihanke. Hanke alkoi vuonna 2017 ja kolmen vuoden aikana se vie kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset – yhteensä lähes 200 000 nuorta – kokemaan ja arvioimaan taidetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kesämatkailu kukoistaa

Inarilainen Marko Tervaniemi on tullut perheensä kanssa käymään Siidan kesäpäivä-tapahtumassa. Aluksi he aikovat nauttia lättykahvit Siidan kammilla. Tervaniemen perheen kaksostytöt Mervi ja Maire aikovat osallistua päivän aikana lasten työpajaan ja aiotaanpas käydä myös ratsastamassa keppihevosillakin. Tytöt kertovat myös, että ovat uineet kovasti tänä kesänä.

Marko Tervaniemi kertoo, että Siida tuo matkailijoita Inarin kylälle.

– Se on hieno asia elinkeinojenkin kannalta, sanoo Marko Tervaniemi.

Tervaniemet eivät asu aivan Inarin kylän pinnassa.

– Niin ei sitä joka päiväistä kesähulinaa pääse näkemään.

Marko Tervaniemi on paluumuuttaja. Hän rakensi talon Inariin ja työskentelee nyt vesilaitoksella.

– Inarin kylä on elpynyt paljon ainakin siitä ajasta, jolloin lähdin täältä.

Ilmoita asiavirheestä