Paikallisuutiset

Saariselän hiihtokeskuksessa valmistaudutaan uuteen kauteen – to do -listalla on muun muassa energiankäytön tehostaminen

Lokakuun puolivälissä Saariselän keskusta on matkailijoista melkoisen tyhjillään, mutta paikallisilla yrittäjillä riittää puuhaa heidän valmistautuessaan tulevaan talvikauteen. Näin myös Saariselän hiihtokeskuksessa, missä tänä vuonna panostetaan erityisesti energiatehokkuuteen.

Saariselän hiihtokeskusta luotsaavan perheyrityksen nuorempaa sukupolvea edustava Fanni Katajamaa kertoo, että tänä vuonna on aloitettu rinnevalaistuksen uusiminen, joka jatkuu vielä tulevina vuosina, sillä urakka on suuri.

– Tälle kaudelle uusitaan valaistus suosituimpiin rinteisiin. Lamppuihin vaihdetaan tehokkaammat led-valot, jotta lasketellessa näkee paremmin. Energiansäästö on tietysti muutenkin järkevää tässä maailmantilanteessa, Katajamaa sanoo.

Energiatehokkuutta haetaan myös rinteiden lumetuksessa, jota on pyritty optimoimaan jo pitkään. Esimerkiksi luonnonlumen pysymistä ja kertymistä laskettelurinteissä on parannettu rakentamalla lisää lumiaitoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uusia linjauksia rinteisiin ja pulkkamäkeen

Laskettelurinteisiin on tiedossa muitakin uudistuksia. Kaunispään rinteiden välille on kesän ja syksyn aikana rakennettu kaksi uutta siirtymäreittiä. Fanni Katajamaan mukaan tarkoituksena on tehdä reiteistä paremmin soveltuvia koko perheelle.

– Siirtymäreittien avulla perheen pienimmät laskettelijat voivat välttää rinteiden jyrkimmät kohdat, hän sanoo.

Myös Kaunispään päälle kulkevan tuolihissin istumamukavuutta on uusittu, kun penkkeihin on vaihdettu uudet pehmusteet.

Hiihtokeskuksen ylläpitämä, Kaunispäältä lähtevä pulkkamäki kantaa Suomen pisimmän pulkkamäen titteliä. Tulevalle kaudelle myös pulkkamäkeen on tulossa uudistuksia, Katajamaa kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Parannukset ovat lähinnä mäen linjausten ja mutkien muutoksia, jotta laskukokemus parantuisi entisestään. Jatkossa ei myöskään enää kävellä tuolihissille laskevaa reittiä ylös.

Pulkkamäki on suosittu sekä kotimaisten että ulkomaalaisten matkailijoiden keskuudessa. Suksivuokraamosta on vuokrattavissa isoja Terhi-pulkkia, minkä lisäksi tarjolla on opastettuja paketteja, joihin sisältyy tuolihissin käyttö. ”Pulkkapaketteja” ostavat pääasiassa ulkomaiset matkailijat.

Snowparkeille oma manageri

Viime kaudelle valmistuneet snowparkit ja skicross-radat ovat olleet erityisesti nuoremman laskettelijasukupolven suosiossa. Tälle kaudelle on palkattu niin sanotuksi parkkimanageriksi yritys, joka huolehtii parkkien ja ratojen kunnosta koko talvikauden.

– Kyseessä on ruotsalainen snowpark-konsulttiyritys, joka rakentaa myös Kansainvälisen hiihtoliitto FIS:n parkit, Katajamaa kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Saariselän hiihtokeskuksessa on kaksi snowparkia ja kaksi skicross-rataa. Katajamaan mukaan parkit on suunniteltu siten, että ne sopivat myös aloittelijoille, mutta esimerkiksi hyppyreitä on eri kokoisina, joten edistyneemmillekin laskijoille löytyy kyllä haasteita.

Tulevaisuus on vihreä

Fanni Katajamaan mukaan lähitulevaisuudessa Saariselän hiihtokeskuksessa alkaa monia uusia projekteja jo meneillään olevien lisäksi. Asiakkaille ne näkyvät eri lailla, toiset enemmän ja toiset vähemmän.

Esimerkiksi Iisakkipään rinnealueeseen on suunnitteilla muutoksia lähivuosina.

– Sinne tulee lisää laskettavaa rinnettä kaiken tasoisille laskijoille, Katajamaa paljastaa.

Punaisena lankana kaikissa uudistushankkeissa on kuitenkin se, että hiihtokeskuksessa panostetaan vastuullisuustyöhön entistä enemmän, kuten osallistumalla Sustainable Travel Finland -ohjelmaan.

Käytännössä vastuullisuustyö näkyy jo nyt esimerkiksi siinä, että laskettelukeskuksessa käytetään pelkkää uusiutuvilla luonnonvaroilla tuotettua ekosähköä ja rinnetampparit kulkevat biopolttoaineella eli biomassasta valmistetulla polttoaineella.

Katajamaan mukaan parannettavaa on vielä esimerkiksi kierrättämismahdollisuuksissa, mutta se on koko Saariselän matkailualueen yhteinen asia.

Ilmoita asiavirheestä