Hyvinvointi

Päivämukin

Saariselältä valaistua latua hiihtäen Kiilopäälle, Skibussilla takaisin

Päivämukin-juttusarjassa esitellään retkikohteita, joissa voi helposti käväistä päivämukin eli takaisin parkkipaikalla ollaan vielä saman päivän aikana. Saariselän ja Kiilopään välinen valaistu latu on turvallinen reitti aloittaa hiihto, vaikka edellisestä hiihtokerrasta olisi pitkä aika. Yhteen suuntaan hiihtäessä lähtöpisteeseen pääsee takaisin Skibussilla.

Hiihtelin talvisessa hämärässä juuri ennen vuoden vaihdetta Saariselältä Kiilopäälle valaistua latua pitkin. 14 kilometrin matkaan sunnuntaihiihtelijältä kului aikaa kuvaus- ja juomataukoineen vajaa kaksi ja puolituntia. Mukana oli juomapullo vyölaukussa ja muutama pala suklaata. Muuta evästä en varannut matkaani, koska laskin, että ehdin Kiilopäälle lounasaikaan.

Rönkönlammen tuvalla voi levähtää

Jos retkeensä haluaa sisällyttää esimerkiksi makkaranpaistoa, se onnistuu suurin piirtein reitin puolessa välissä, 7,5 kilometrin päässä Saariselältä sijaitsevalla Rönkönlammen taukopaikalla, missä tuli näkyi palavan sisällä tuvassa.

Tuvan vieressä on WC ja ekopiste. Rakennus ei ole tarkoitettu yöpymiseen. Kiilopäälle Rönkönlammelta on matkaa 5,5 kilometriä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valaistu latu on vaativuudeltaan helpoimmasta päästä

Valaistu latu on vaativuudeltaan Saariselän alueen latuverkoston helpoimmasta päästä. Muutamassa laskussa jouduin jarruttelemaan, kun en ollut aivan varma, mihin suuntaan latu kaartuu mutkan takaa. Vauhti ei kuitenkaan missään vaiheessa päässyt liian hurjaksi. Koska latu ei kulje avotunturissa, saatoin luottaa myös siihen, että sukset pysyvät latu-uralla, eikä ladulla tuiskuttanut lumi heitä laskuissa kumoon.

Turvallisuuden tunnetta reitillä lisäävät latujen risteyskohtien opastekyltit ja se, että hiihtäessä valaisimet ohjaavat minne tulee seuraavaksi kulkea.

Ladun ensimmäinen osuus Saariselältä Laanilaan on ensilumenlatu, jota kutsutaan myös Parfyymiladuksi. Jos retkeensä haluaa sisällyttää kahvihetken Laanilan Savottakahvilassa, sinne on mahdollista poiketa helposti ladulta.

Lumettomana aikana valaistu reitti on yksi suosituimmista pyöräilyreiteistä. Pohja on hiekkatiemäinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lähtö latujen lähtöpisteestä tai Galvadoskujalta

Ladulle pääsee joko latujen lähtöpisteestä tai keskustan yhdysladulta Galvadoskujalta, minne kuljetaan Raitopolkua pitkin. Raitopolku lähtee Holiday Club-hotellia vastapäätä Saariselän Panimon ja Anne´s Gardenin välistä alaspäin. Kyltti ohjaa Galvadoskujalle.

Yhdyslatu ei ole kovin hyväkuntoinen, mutta sieltä reitille lähtevä välttää hiihtämäni reitin ehkä vaarallisimman osuuden: latujen lähtöpisteessä Santa`s Hotel Tunturin lähellä on yleensä niin monin eri tavoin ja moniin eri suuntiin liikkuvia kulkijoita, jotka saattavat pysähtyä keskelle latua ottamaan itsestään selfieitä, että kannattaa olla tarkkana lähdössä!

Latujen lähtöpisteen alamäki on yksi valaistun ladun ainoista lyhyistä, nopeista laskuista.

Skibussilla takaisin Kiilopäältä Saariselälle

Jyrkkiä nousuja ja laskuja valaistulla ladulla ei ole. Saariselältä Kiilopäälle hiihtäessä nousut ovat pitkähköjä, mutta loivia. Latu on alamäkivoittoisempi hiihdettäessä reittiä Kiilopäältä Saariselän suuntaan. Minä hiihdin reitin vain yhteen suuntaan, sillä halusin kokeilla suksibussiyhteyden toimivuuden päivämukin toteuttavan retken kannalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Skibussia käyttäen reitti on mahdollista hiihtää Kiilopäältä Saariselälle tai Saariselältä Kiilopäälle ja käyttää paluumatkaan skibussia. Skibussi lähtee aamuisin ja palaa iltaisin Ivalon linja-autoasemalle. Päivän reitti kiertää Saariselän hotellit ja käy säännöllisesti sekä Kaunispään huipulla että Saariselkä Ski & Sport rinnekeskuksessa ja pysähtyy Kuukkelin kauppakeskuksessa. Tarkista aikataulu tästä .

Kahdesti päivässä reitti kulkee Laanilan kautta Kiilopään retkeilykeskukseen.

Skibussi jatkaa toimintaansa toukokuun ensimmäiseen päivään asti.

Päivälippu Saariselän ja Kiilopään välille maksaa viisi euroa ja Ivalo-Saariselkä väli maksaa 10 euroa yhteen suuntaan.

Latu on valaistu kello 22 asti

Minä lähdin hiihtämään Kiilopäältä päivällä yhden maissa, jolloin oli vielä hetki joulukuun lopun hämärää valoa. Valaistun ladun valot syttyivät hiihtopäivänäni hämäräkytkimellä kello 13.34.

Valaistua latu hiihtäessä pelkoa siitä, että päivänvalo loppuu kesken, ei ole, koska valot sammuvat ladulta kello 22. Matkalla tapasin myös hiihtäjiä, jotka hiihtivät hämärässä otsalampun valossa.

Olin perillä Kiilopäällä hyvissä ajoin niin, että ehdin nauttia lounaan.

Päivämukin retki kesti reilut 4,5 tuntia

Kiilopäällä Skibussin pysäkki sijaitsee päärakennuksen edessä olevan lipputangon luona. Bussini lähti takaisin Saariselälle kello 16.40 ja tovin ehdin ihmetellä, olenkohan nyt ymmärtänyt jotain väärin, kun nokkani edestä oli lähdössä Eskelisen bussi kohti tuntematonta määränpäätä, eikä kuljettaja sallinut minun nousta suksineni kyytiin. Myöhemmin sain selville, että kyseessä oli lentokenttäbussi.

Pysäkin ohi hurahti ohi myös musta bussi, jonka määränpäästä en ottanut selvää. Kyytistä jäi Kiilopäälle pari matkustajaa, jonka jälkeen bussi jatkoi matkaansa ja jäin Eskelisen lähdettyä tuijottamaan Kiilopään tielle päin, josko se Skibussi kuitenkin jossain vaiheessa saapuisi. Ihka aidolta kaupunkibussilta näyttävä keltainen Skibussi saapui hiukan aikataulusta jäljessä ja noukki minut nopeasti kyytiinsä. Maksuvälineeksi kävi myös pankkikortti ja etukäteen varoiksi varaamani käteinen säästyi.

Kiilopäältä bussi suuntaisi Saariselälle Laanilan ja Vanhaselän kautta, kiekkasi rinnekeskuksessa, mistä mukaan tuli suuri joukko kansainvälisiä matkustajia, jotka olivat selvästi tottuneita kaupunkiliikenteen käyttäjiä. Minä jäin bussin kyysistä Santa`s Hotel Tunturin kohdalla.

Bussimatka Kiilopäältä Saariselälle kestää 25 minuuttia. Päivämukin tekemääni päiväretkeen kului aikaa reilut 4,5 tuntia, mistä vietin Kiilopäällä vajaat kaksi tuntia. Jos jotakin olisin tehnyt toisin, olisin varannut mukaani repun ja vaihtovaatteita, sillä ainakin hikinen hiihtopaita sai hytisemään kuluttaessani aikaa Kiilopäällä ennen Skibussin saapumista.

Palvelut

Laanilan Savottakahvila, 4,5 kilometriä Saariselältä, avoinna päivittäin kello 11-15.

Kiilopäällä lounasta tarjolla arkisin kello 12–16. Päivällinen tarjoillaan kello 17–19. Kahvila on avoinna päivittäin kello 22 saakka.

Rönkönlammen tupa 7,5 kilometriä Saariselältä, 5,5 kilometriä Kiilopäältä.

Skibussi kulkee Ivalon ja Kiilopään välillä,

Ilmoita asiavirheestä