Ihmiset

Saamenkäsityöntekijä Birit-Anni Lehtolan esinekokoelma Saamelaismuseo Siidaan

Saamenkäsityöntekijä Birit-Anni Lehtolan (1931 - 1996) käsityökokoelma lahjoitetaan Saamelaismuseo Siidaan saamelaisten kansallispäivänä 6.2.2019. Siidan pihapiirissä tapahtuvan lipunnoston jälkeen auditoriossa alkaa klo 9.30 lahjoitustilaisuus, jossa on nähtävillä Birit-Anni Lehtolan upeaa käsityökokoelmaa ja Lehtolan tytär Irma Lehtola muistelee äitiään käsityöntekijänä.

Birit-Anni Lehtola (o.s. Pieski) muutti Karigasniemestä Inariin 1940 - 50-lukujen vaihteessa ja aloitti työskentelyn oikolukijana Sábmelaš-lehden painossa. Samassa painotalossa työskenteli myös inarilainen Teuvo Lehtola ja he avioituivat vuonna 1952. Nelilapsisen perheen arjen ohessa Birit-Anni teki käsitöitä, hän esimerkiksi neuloi vanttuita ja solmi taidokkaasti silkkejä. Hän oli myös mukana Sábmelaš Duoddjárat – Saamelaiset käsityöntekijät yhdistyksen toiminnassa sen perustamisesta 1975 lähtien ja toimi vuosina 1990 - 1994 myös yhdistyksen puheenjohtajana.

Birit-Anni Lehtolan perikunta talletti äitinsä käsityökokoelman Siidaan vuonna 2009 ja nyt lahjoituksen myötä kokoelma siirtyy osaksi Saamelaismuseon kokoelmia. Kokoelmassa on 83 esinettä ja se sisältää muun muassa silkkejä, vanttuita, päähineitä, kuksia ja puukkoja. Saamelaismuseo Siidan kokoelmien näkökulmasta Birit-Anni Lehtolan esineistön harvinaisuuksia ovatkin taidokkaasti tehdyt pahka- ja luuesineet, sillä kokoelmissa ei juurikaan ole naisten valmistamia kovia käsitöitä.

IBM

Ilmoita asiavirheestä