Paikallisuutiset

Rykimähampurilainen puree edelleen

Muossigrilli siirtyi 2017 maaliskuussa Pauliina Ruotsalaiselle. Pauliina oli nähnyt jo vuonna 2014 ensimmäistä kertaa Muossin myynti-ilmoituksen ja noteerannut sen. Muossigrillin entiset omistajat Pirjo ja Markku olivat kysyneet vanhemmiltani, että tietäisivätkö he ketään, joka haluasi jatkaa Muossigrillissä yrittäjyyttä. Äiti oli tuumannut, että saataisi hän yhden naisen tietää.

– Pääsimme sopimaan hinnoista ja niinpä kaupat tuli, Pauliina Ruotsalainen muistelee.

Pauliina Ruotsalainen muutti Vantaalta välittömästi Saariselälle aloittamaan yrittäjyyttä grillibaarissa. Hän jätti etelään 17-vuotiaan poikansa käymään ammattikoulunsa loppuun.

– Hoisin äitihommat etänä täältä Lapista käsin. Poika valmistui koulustaan ennätysajassa, Pauliina iloitsee.

Pauliina on aloittanut aikoinaan ravintola-alalla äitinsä Riitta Ruotsalaisen ravintolassa Imatralla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sininen, pieni talo keskellä Saariselkää on nyt Pauliinan ikioma grilli, jonka toiminnasta hän saa itse päättää. Nimi tulee säilymään entisellään.

– Kaikkihan tämän talon tuntee Muossigrillinä.

Grillin tiloissa on pieni, tunnelmallinen takka ja hauskan kokoiset penkit pöytineen. Varsinkin lapsiperheille nämä ovat ihanteelliset. Takan päällä istuskelee Pauliinan ystävän lahjoittama Arjenonnen ymmärtäjä-haltija, joka on tuo onnea tupaan.

Legendaarinen ja suosittu

Muossigrillin ruokalistat ovat pysyneet lähes samoina, vaikka talon omistaja onkin vaihtunut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Miksikäs näitä hyväksi koettuja annoksia lähtisi muuttamaankaan, Pauliina kyselee.

Listalta löytyy Lapikasta, Töppöstä, Saapikasta ja Tanssikenkää, mutta yksi on kuitenkin ylitse muiden. Se on Rykimähampurilainen, joka on ollut pitkään grillin kestosuosikki. Voidaan puhua jopa legendaarisesta hampurilaisesta.

– Siinä on pihvi, juusto, kylmäsavuporo, pekoni ja paistettu kananmuna. Se on ehdottomasti suosituin kotimaisten asiakkaiden keskuudessa.

– Moni kertoo tullessaan, että tutut ovat suositelleet Rykimähampurilaista. Sitä on kuuleman mukaan pakko maistaa Saariselän reissulla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sinisen tuvan uudet aukioloajat

Joulukuussa grillipaikka kuhisee brittituristeja. Kun Muossi avaa kello 11 aikaan ovensa, paikka on jo puolen tunnin päästä täynnä porukkaa. Muossigrilli onkin nykyään pidentänyt aukioloaikojaan. Pauliina työllistää kaksi vakituista työntekijää sekä yhden henkilön sesonkiajalle.

– En halua tappaa itteäni työllä, oten mielelläni työllistän niin monta työntekijää, kuin tarve vaatii. Enkä jaksaisi yhtään yövuoroakaan, teen mielelläni päivävuoroja.

Pauliinan kanssa pisimpään hampurilaisia on paistanut thaimaalainen Tipi .

– Hän on ihana, tunnollinen työkaveri, kiittelee Pauliina.

– Thaimaalaiset ovat työntekijöinä tehokkaita ja heillä on reipas ote tekemiseen.

Pauliina on kokenut suomalaisten nuivan asenteen ulkomaalaista työvoimaa kohtaan. Hän sai ensimmäisen kevättalven jälkeen sähköpostitse palautetta.

– Joku lääkäri kirjoitti minulle, että miten voi olla näin suomalainen, perinteinen paikka ja teillä on kuitenkin ulkomalaiset työntekijät tekemässä hampurilaisia. Sähköpostin kirjoittaja korosti, myös ettei ole rasisti.

– Voiko tälläistä ajattelua nykyaikana edes enää olla? Näköjään voi. Ei tänne välttämättä saa edes suomalaisia työntekijöitä joka paikkaan vaikka haluaisikin. Täällä ei ole edes asuntoja kaikille alueen työntekijöille.

Perhe auttoi kotiutumaan

Pauliina ei ole katunut pienen, sinisen tuvan ostamista. Entinen omistaja aikoi tulla katsomaan vuonna 2021, miltä täällä Muossissa silloin näyttää.

– Minusta täällä tunturissa on niin ihanaa. Päivä päivältä viihdyn täällä paremmin. Vanhemmat ja veljeni omistavat Laanilan Kievarin. Kun oli perhettä ja tuttuja jo täällä paikkakunnalla, se edesauttoi kotiutumistani tänne.

Tänä syksynä Muossigrillin läheisyyteen, tien toiselle puolelle, tuli myös uusi hampurilaispaikka. Sen tulo jännitti aluksi Pauliinaa.

– Ajattelin, että kuinkahan tässä nyt käy. Mutta olen huomannut, että ei tässä olekaan mitään hätää. Porukka löytää tänne edelleen. Ja eipä siinä, kyllä tänne näitä palveluita mahtuu.

Ilmoita asiavirheestä