Paikallisuutiset

Rinkkaputki testasi:

Liukulumikengät

Anne ja Heikki Sulander kirjoittavat Rinkkaputki-nimistä blogia, jossa kerrotaan eräretkistä, retkisuunnitelmista, vapaaehtoistyöstä kansallispuistossa, erä- ja luonto-opasopiskelusta ja erilaisista retkeilyvarusteista. Rinkkaputken Anne ja Heikki testasivat Saariselän Sanomien Hiihtolomille liukulumikengät Tankavaaran maastossa.

Mikä on liukulumikenkä?

Liukulumikenkä on metsäsuksen ja lumikengän välimuoto. Testauksessa oli suomalainen Skinbased-liukulumikenkä. Ulkoisesti ne muistuttavat lyhyitä ja leveitä suksia. Liukulumikenkiä löytyy 127, 147 ja 167 cm pitkinä. Ne ovat vähän tavallista metsäsuksea leveämmät. Lumikenkään verrattuna suksen mallinen liukulumikenkä mahdollistaa hiihtävän etenemisen ja jopa mäkien laskemisen. Metsäsukseen verrattuna liukulumikenkä ei tarjoa kuitenkaan yhtä hyvää kantavuutta, mutta niiden kanssa pärjää paremmin risukkoisemmassakin maastossa.

Vievät tilaa enemmän

Rinkkaputki testasi liukulumikenkiä erilaisissa olosuhteissa. Lumikenkiin verrattuna liukulumikengät ovat suuret kooltaan.

– Anne 147-senttiset liukulumikengät ovat silti aika pitkät. Niitä ei saa mahtumaan poikittain auton takakonttiin. Käyttämättömät lumikengät taas voi helposti kiinnittää vaikkapa reppuun, mutta liukulumikenkiä ei mielellään kanna turhaan mukana, Heikki sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sopivuus kaikkii kenkiin

Liukulumikenkien siteet on helppo kiinnittää kenkiin kuin kenkiin. Siteet saa säädettyä erikokoisille kengille sopiviksi ja kiristäminen kengän ympärille sujuu maastossakin näppärästi. Matkaan pääsee siis yhtä nopeasti kuin lumikengillä. Ensivaikutelma on, että liikkuminen liukulumikengillä tuntuu hauskalta. Meno on selvästi lumikenkiä reippaampaa, eikä jalkoja tarvitse nostella niin paljoa. Sopivassa maastossa eteneminen tuntuu jo ihan hiihtämiseltä.

Testisuksissa on karvapohja pitoalueella, jonka on tarkoitus tuoda pitoa. Ylämäessä liukulumikengät eivät lipsu, vaan sivuttaispito kovalla pinnalla voi olla huono. Sauvojen käyttö on välttämätöntä.

Plussat ja miinukset

+ tavallisiin lumikenkiin verrattuna kevyemmät

+ mahdollistaa vauhdikkaamman liikkumisen

+ liukulumikenkäily on mukavaa

– heikko pito jäällä ja rinteissä, jos ei käytä kunnolla painoa jalalla

– lumikenkiä hankalammat kuljettaa ja säilyttää kokonsa vuoksi

– sauvojen käyttö sitoo molemmat kädet

Ilmoita asiavirheestä