Paikallisuutiset

Riistakolmioiden laskennat alkoivat

Riistakolmioiden kesälaskenta-aika on tänä vuonna 27.7.–11.8. Laskennassa ovat mukana metso, teeri, pyy ja riekko. Syksyn metsästysajat päätetään laskentojen tulosten perusteella heti laskentakauden päätyttyä.

Metsäkanalinnuilla on takanaan kolme heikkoa lisääntymiskautta. Huonot lintuvuodet näkyivät myös saaliissa. Viime vuonna kanalintujen tilanne kääntyi jo parempaan suuntaan ja lintukannoissa nähtiin elpymistä. Useimmilla alueilla laskennoissa havaitut lajien poikasosuudet olivat korkeat.

Heinä-elokuun vaihteessa tehtävät riistakolmiolaskennat kertovat, miten metsäkanalintujen lisääntyminen on onnistunut tänä kesänä.

– On erittäin tärkeää, että mahdollisimman moni kolmio lasketaan suositeltuna aikana ja tulokset palautetaan heti laskennan jälkeen. Riistakolmiot.fi-sivun kautta 11.8. mennessä palautetut tulokset ennättävät vielä metsästysasetuksen pohjaksi, Luonnonvarakeskuksen erityisasiantuntija Katja Ikonen muistuttaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Metsäkanalintujen metsästysaikoja koskeva asetus lähtee lausunnolle elokuun puolen välin jälkeen. Lopullinen asetus tulee voimaan juuri ennen metsäkananlintujen metsästysajan alkua.

6000 vapaaehtoista tuhannella riistakolmiolla

Riistakolmiot ovat pysyviä, metsäriistan runsauden seurantaa varten perustettuja laskentareittejä. Riistakolmio on tasasivuinen kolmio, jonka sivu on neljä kilometriä, ja siten laskentalinjan kokonaispituus on 12 kilometriä. Kolmen laskijan ketju kirjaa kaikki 60 metrin kaistalta lähtevät metsäkanalinnut. Laskennan suorittavat vapaaehtoiset metsästäjät.

Viime vuosina kesälaskentaan on osallistunut noin 6000 laskijaa tuhannella riistakolmiolla. Riistakolmioiden kesälaskennassa keskitytään metsäkanalintuihin, talvella lasketaan riistanisäkkäiden jäljet.

Ilmoita asiavirheestä