Hyvinvointi

Lumipeite muuttaa syksyn talveksi ja kesäreitit hiihtoladuiksi

Pyöräillen myös talvella

Talvea ja lunta odotellaan parhaillaan. Saariselän korkeuksilla ensilumi nähdään perinteisesti syys-lokakuun taitteessa, joskus jo syyskuun puolivälin jälkeen. Tätä juttua kirjoittaessani ei ensilunta ole vielä näkynyt, mutta ennusteet antavat ymmärtää, että tällä viikolla se tapahtuisi. Lokakuun puolivälissä tulisi ensilumi ja talven edetessä maahan saadaan paksumpi, pysyvä lumipeite.

Lumipeitteen laskeutuminen on käännekohta myös retkeilijälle; syksy vaihtuu talveksi, kesäreitit muuttuvat hiihtoladuiksi ja pyöräilijät siirtyvät pyöräilemään latujen ulkopuolelle. Kun lunta on riittävän paksusti, pyörän rengas ei kuluta herkkää aluskasvillisuutta. Tuolloin voi pyöräillä vapaasti missä vain, paitsi ei huolletulla ladulla. Pyöräilijän on syytä muistaa pysytellä latujen ulkopuolella, koska laduilla pyöräily aiheuttaa myös turvallisuusriskin. Luonnollisesti pehmeä lumi lisää haastetta pyöräilyyn, joten leveärenkainen läskipyörä on paras vaihtoehto. Pyöriä voi vuokrata Saariselän yrityksiltä.

Talven edetessä Saariselän-Kiilopään alueelle saadaan varsinaisia talvipyöräilyreittejä, joita ylläpidetään moottorikelkalla. Sitä ennen, alkutalvesta pyöräilijä voi tehdä pyöräretkiä vaikkapa Ii-sakkipään ja Kiilopään lumikenkäreiteillä. Lumikenkäreittejä ei huolleta koneellisesti, mutta reitit tamppautuvat tuiskujen jälkeen lumikenkien alla koviksi ja pyörällä ajettaviksi. Myös Saariselän alu-een talvikävelyreitit soveltuvat pyöräilyyn. Aurorapolku, Laanilan kävelyreitti sekä kävelyreitti Kau-nispäälle ovat reittejä, joita pitkin pyöräilijä pääsee tutustumaan Saariselän lähialueeseen talvella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisätietoja: Urho Kekkosen kansallispuiston palvelupiste Kiehinen, Lutontie 16, 99830 Saariselkä, puh. 0206 39 7200, s-posti: ukpuisto(at)metsa.fi

Ilmoita asiavirheestä