Hyvinvointi

Poron reessä matka taittuu leppoisasti

Lähes jokaisen Lapissa matkailevan haaveena on nähdä poro. Ulkomaalaiset turistit eivät Lapista monesti muuta tiedäkkään kuin poron. Poromatkailuyrittäjä, poromies Juha Feodoroff tarjoaa matkailijoille mahdollisuuden aitoihin poroelämyksiin Saariselällä, Kaunispäälle menevän tien varressa. Paikkana tämä on aivan uusi, sillä toiminta alkoi marraskuulla. Juhan luona asiakas voi tutustua porojen sielun elämään ja lähteä vaikkapa poroajelulle.

Talvisaikaan poroja voi päästä ihailemaan vilaukselta satunnaisesti maanteiden varsilla. Poroja asustaa myös alueen porotiloilla. Saariselällä poroja voi käydä ihailemassa esimerkiksi koltansaamelaisen Juha Feodoroffin uudessa tukikohdassa, joka sijaitsee Kaunispäälle menevän tien varressa.

Pohjoisen lomakokemukseen ovat aina kuuluneet olennaisesti porosafarit. Ennen vanhaan sekä ihmiset että tavarat kulkivat paikasta toiseen poron vetämässä ahkiossa . Poroajelulla voi elävästi kokea tärkeän osan saamelaisesta historiasta. Ennen kaikkea saamelaisille poro oli muun muassa tärkeä ajopelinä, jolla mentiin paikasta toiseen.

Juha Feodoroffin paikka on avoinna päiväsaikaan. Hän päivystää paikan päällä yhdessä avopuolisonsa Resi Markkasen kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Täällä pääsee ruokkimaan poroja ohjatusti ja seuraamaan niiden touhuja aitauksessa. Samalla kerromme poronhoidosta ja saamelaisuudesta. Lisäksi teemme eripituisia porosafareita, kuvailee Juha Feodoroff toimintaansa Saariselällä.

Poromies tuntee ajokkaansa

Porot ovat viisaita ja riskejä eläimiä. Juha taamoo ja ventää itse ajohärkänsä, joilla tehdään poroajeluita talvisaikaan.

– Porosafarit teen itse kouluttamilla ja kasvattamilla, kokeneilla sekä rauhallisilla ajoporoilla.

Porojen luonteet ovat niin erilaisia. Juha on oppinut tuntemaan jokaisen ajokkaansa . Poromies tietää, mistä ajoporosta on johtajaporoainesta ja kuka taas saa pororaidon takimmaisen paikan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sellainen poro, joka ei pärjää muualla pororaidossa, se laitetaan yleensä keulaporoksi eli johtajaksi.

Vaikka ajoporot ovat kesyjä ja tottuneita ihmisiin, ne eivät yleensä pidä koskettelusta tai silittelystä.

– Minulla on täällä härkä nimeltä Beibi ja se on kyllä oikein huomionkipeä tapaus. Se tykkää jopa silittelystä.

Poron nulkka ei päätä huimaa

Jos poroa ei yleisesti tunne eläimenä, niin safarille kannattaa lähteä. Siellä pääsee tutustumaan poron koko sielun elämään aina historiasta nykypäivään saakka. Poron meno ei ole kovaa. Poro vain nulkkaa menemään, eikä vauhti ole todellakaan samaa luokkaa kuin vaikkapa koiravaljakkoajeluilla. Juha Feodoroff tarjoaa Saariselällä eripituisia porosafareita aina sopimuksen mukaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Poroajelu on rauhallista ja sen kyydissä kuulee jopa muut metsän äänet. Ainoastaan poron koparat napsuvat juostessa hauskasti, kuvailee Resi Markkanen.

– Poroajelulle ei kannata lähteä, jos haluaa toimintaa ja vauhdikasta kyytiä, lisää Markkanen.

Poroajelu sopii ennen kaikkea lapsille ja lapsiperheille. Jos haluaa rauhoittua ja hakea hiljaisuutta, poroajelu on kokemisen arvoinen juttu.

Ajoporosanastoa:

ajoporo,härkä= kuohittu urosporo

ajokas=opetettu ajoporo

ahkio=pulkka, selkänojainen poron ajoneuvo

taamominen= poron kesyttäminen

pororaito=hihnastettu porojono

kopara= poron sorkka

ventää= opettaa poro hihnaan

nulkata= juosta hiljalleen

tolvata= juosta lujaa

poronkusema= matka, jonka poro kulkee virtsaamatta noin 7-8 kilometriä

Juhan ja Resin vinkit poroajelulle:

1. Lähde avoimin mielin porosafarille!

2. Lähtiessäsi poron kyytiin laita puhelin kiinni tai äänettömälle! Kiireetön ja stressitön olotila poron reessä on koko ajelun perusta.

3. Poro on eläin, joten älä kilju, metelöi ja riehu. Se voi pelästyä.

3. Pue hyvin vaatetta päällesi!

Ilmoita asiavirheestä