Paikallisuutiset

Pizzeria-ravintola Fieno tarjoaa aitoja makuelämyksiä Lapin ja Italian ystäville

Syyskuun alussa Saariselälle avatun Fienon ovat löytäneet myös paikalliset. Ravintoloitsija Esa Mehtäjärvi kertoo, että asiakkailta tullut palaute on ollut yksinomaan positiivista.

Karhusalamipizza ja savuporopizza.

Nämä ovat pizzeria-ravintola Fienon kaksi suosituinta annosta, jotka maistuvat niin matkailijoille kuin paikallisillekin. Syyskuun alussa avatun ravintolan ruokamaailma on italialaistyylinen, mutta mukana on korkealaatuisia lappilaisia raaka-aineita.

– On saatu oikein hyvää palautetta. Osa pizzoista on italialaistyyppisiä klassikkoja ja osa Lapin raaka-aineista kehitettyjä. Karhu- ja poropizzan lisäksi meillä on upeita Inarijärven tuotteita, kuten kylmäsavurautua ja kylmäsavuhaukea, kertoo pitkän ravintoloitsijauran sekä Saariselällä että Etelä-Suomessa tehnyt Esa Mehtäjärvi .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Fienon hän perusti yhdessä ystävänsä Franco Sturialen kanssa. Italialaisella Sturialella on ollut ravintola Sergio’s jo yli 20 vuoden ajan Turussa Aurajoen rannassa.

– Sergio’s on italialaistyyppinen ja korkeatasoinen ravintola, joten innostuttiin tekemään samantyyppinen myös Saariselälle. Täällä oli selkeästi tarvetta ravintolalle, joka on hiukan rennompi mutta silti tyylikäs, Mehtäjärvi sanoo.

Italialaisuus ja pizzat pysyvät ravintolan perusideana jatkossakin, mutta sen ympärille saatetaan kehitellä vielä jotain uutta, ravintoloitsija vihjaa.

– Se voi vielä yllättää, mutta ei paljasteta siitä nyt enempää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Palveluita on kehitettävä

Ivalosta kotoisin oleva Mehtäjärvi tuntee Saariselän matkailualueen jo pitkältä ajalta. Hän on ollut mukana toisessa Saariselällä sijaitsevassa ravintolassa, Petronellassa, jo yli 30 vuoden ajan.

Tuona aikana alueelle on tullut paljon uutta majoitustarjontaa ja etenkin viime vuosina Saariselällä on panostettu vahvasti ulkoaktiviteettien, kuten maastopyöräilyn, kehittämiseen.

Ravintoloitsijan näkökulmasta ravintolatarjonta on jäänyt kehityksessä taka-alalle.

– Jos matkailua kehitetään ja majoituspaikkoja lisätään, niin kyllä ruokapalveluitakin täytyy tulla lisää. Aika kauas saa ajassa mennä, kun Saariselälle on rakennettu täysin uusi ravintola. Toki hotellien yhteyteen jokin ravintola on saattanut tulla, mutta se on minun mielestäni hiukan erityyppinen asia, enkä tarkoita tätä millään pahalla, hän toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun ajatus Fienosta syntyi, oli Mehtäjärven mukaan melkein alusta asti selvää, että Saariselältä ei löytyisi jo olemassa olevia tiloja ravintolalle, vaan edessä olisi rakennusprojekti. Sopiva tontti löytyikin Inarin kunnan mailta, aivan kylän keskustasta.

Rakennuksen suunnitteli helsinkiläinen nuori arkkitehti Emma Blomqvist ja sisustussuunnittelusta vastasi rovaniemeläinen Tuula Ylinenpää . Mehtäjärvi on erittäin tyytyväinen lopputulokseen.

– Rakennuksesta tuli sellainen kuin haluttiin. Lähdimme hakemaan selkeästi modernimpaa tyyliä ja ilmettä, sekä kiinteistön ulkonäköön että sisätiloihin. Toki sillä ajatuksella, että rakennuksen pitää sopia ympäristöönsä.

”Saariselän pizzeria”

Matkailu- ja ravintola-alaa vaivaava työntekijäpula on todellisuutta myös Saariselällä. Mehtäjärven mukaan nykyisin katseet täytyy suunnata ulkomaille, jos haluaa varmistaa työvoiman saatavuuden. Tästä syystä myös Fienossa asiakkaita palvelee kansainvälinen henkilökunta.

– Sama homma niin keittiössä kuin salin puolella. Pizzamestarimme Benjamino on italialainen, keittiössä on vasta aloittanut australialainen Dave ja salin puolelle on tulossa yksi kaveri Maltalta, hän luettelee.

Haastattelun lopuksi keskustelu kääntyy ravintolan nimeen. Käy ilmi, että Fieno tarkoittaa italiaksi Saariselkää, jos vähän oiotaan mutkia.

– Saariselkä on saameksi Suoločielgi. Kun se käännetään ilman mutkia suomeksi, se tarkoittaa luhtiheinää. Luhtiheinä taas on italiaksi fieno eli tavallaan olemme mutkien kautta Saariselän pizzeria, Mehtäjärvi selittää.

Kun ravintolan nimi oli keksitty, hänen tyttärensä löysi netistä Italiassa Trentinon alueella tuotetun liköörin, jonka nimi niinikään oli Fieno. Mehtäjärvi teki heti useamman kymmenen pullon tilauksen – ilman että oli edes maistanut tuotetta.

Tilaus meni kuitenkin nappiin.

– Se on hiukan grappatyyppinen mutta makeampi. Heinästä varmaan tehty sekin, hän kuvailee.

Fienon asiakkaille italialaista nimikkolikööriä on tarjolla talon snapsina.

"Täällä oli selkeästi tarvetta ravintolalle, joka on hiukan rennompi mutta silti tyylikäs.
Ilmoita asiavirheestä