Paikallisuutiset

Pieni suuri perhe -tosi-tv-ohjelman Johnstonit vierailivat Saariselällä: ”Olemme saunoneet myös Amerikassa, mutta suomalaisessa saunassa pidetään vähemmän vaatteita”

Pitkän viikonlopun aikana vierailtiin porotilalla, poimittiin sieniä ja marjoja, saunottiin sekä ihailtiin revontulia.

TLC-kanavalla pyörivä amerikkalainen tosi-tv-sarja Pieni suuri perhe (7 Little Johnstons) kertoo lyhytkasvuisen Johnstonin perheen arjesta. Suomalainen Joose Jeskanen lähti viime vuoden syksynä vaihto-oppilaaksi Atlantin taakse ja asui Johnstonin perheessä kolmen kuukauden ajan.

Tänä syksynä oli vastavierailun aika, ja osa siitä vietettiin Saariselällä Kaunispään Kiisassa, Joosen isoisän Kari Saaren omistamassa lomamökissä. Pelkkää lomailua matka ei kuitenkaan ollut, sillä mukana seurasi tv-ohjelman tuotantotiimi ja samalla kuvattiin jaksoja sarjan 13. tuotantokaudelle.

Johnstonin perheelle vierailu Saariselällä ja Suomessa ylipäätään oli mieleenpainuva kokemus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vierailimme Arctic Sky:ssa, missä poimimme marjoja ja sieniä, joista valmistimme yhdessä ruokaa ja istuimme kodassa tulen ääressä, perheenisä Trent Johnston kertoo.

Ohjelmaan sisällytettiin myös muita perinteisiä aktiviteetteja, kuten saappaanheittoa, vierailu porotilalla ja – totta kai – saunomista.

– Olemme saunoneet myös Amerikassa, mutta suomalaisessa saunassa pidetään vähemmän vaatteita, Trent nauraa.

Viimeisenä iltana Saariselällä myös luonnonvoimat olivat Amerikan vieraiden puolella: lokakuisella yötaivaalla tanssivat revontulet, joita tuotantotiimi oli kuuleman mukaan ihaillut aina aamun pikkutunneille asti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ihan tavallinen perhe

Sekä Trent että perheenäiti Amber molemmat korostavat, että heidän seitsenhenkinen perheensä on aivan tavallinen amerikkalainen perhe, joka sattuu olemaan lyhytkasvuinen. Tv-sarjaan he lähtivät mukaan, koska halusivat näyttää yleisölle, millaista on elää lyhytkasvuisena.

Sarjaa on tehty tauotta nyt kolmen vuoden ajan. Kuvauspäiviä on viikossa neljä, minkä päälle tulee vielä seuraavien jaksojen sisältösuunnittelupalaveri. Perhe päättää itse, mitä asioita heidän elämästään jaksoihin kuvataan.

– Kaikki on aitoa, sarjaa ei käsikirjoiteta mitenkään, Trent sanoo.

Sarjalle ei myöskään ole sponsoreita, vaan perheen vanhemmat käyvät molemmat päivätöissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Show on tärkeä, mutta ei kuitenkaan tärkein. Ensiksi tulee vanhemmuus ja perhe, sitten meidän omat työuramme ja vasta kolmanneksi tv-show, Trent kertoo.

Amberin mukaan perhe ei aio jatkaa sarjan tekoa enää pitkään. He myös aikovat lopettaa itse, ennen kuin tuotantoyhtiö ehtii tehdä mahdollisen päätöksen sarjan lopettamista.

– Sen oli aina tarkoituskin olla vain väliaikaista. Sarja antoi meille mahdollisuuden kokea uusia asioita ja tavata uusia ihmisiä, kuten Joosen.

Maailman onnellisin maa

Lyhytkasvuisina Johnstonit ovat tottuneet olemaan uteliaiden katseiden kohteina, eikä perässä seuraava kameratiimi ainakaan vähennä ihmisten kiinnostusta perhettä kohtaan kotona Amerikassa.

Suomessa Trent teki mielenkiintoisen havainnon.

– Täällä meitä ei ole tuijoteltu tai nimitelty, vaan kaikki ovat olleet hyvin kohteliaita. Ymmärrämme hyvin, miksi Suomi on valittu maailman onnellisimmaksi paikaksi, hän sanoo.

Samaan hengenvetoon hän kehuu myös Saariselän vierailua.

– Meillä on ollut täällä hyvä isäntäperhe. Pappa (Kari Saari) oli saappaanheitossa reiluna tuomarina ja saimme syödä hänen ja Joosen valmistamaa Inarijärven siikaa. Saimme maistaa myös savuporoa, mikä oli todella hyvää.

Seuraavaksi he haluaisivat kokea Lapin talviaikaan. Aivan pian toive ei kuitenkaan toteudu, sillä tiukka kuvausaikataulu, työt ja lasten koulunkäynti vaativat pitkän etukäteissuunnittelun.

Perhe on kuitenkin tyytyväinen, sillä vaikka lokakuinen Saariselkä olikin hiljainen, he onnistuivat löytämään yhden matkamuistokaupan, josta saivat ostettua tuliaiset kotiin jääneille perheenjäsenilleen.

Ilmoita asiavirheestä