Ihmiset

”Palkinto oli täysi yllätys”

Suomen Gastronomien Seura valitsi Inarin kirkonkylällä Hotelli Kultahovin yhteydessä toimivan ravintola Aanaarin Vuoden ravintolaksi. Palkinto tuli keittiömestari Heikki Nikulalle täytenä yllätyksenä.

Suomen Gastronomien Seuran palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa pohjoissuomalaiselle ravintolalle. Aikaisemmat voittajat ovat olleet pääasiassa helsinkiläisiä ravintoloita, ja tähän asti pohjoisin palkittu ravintola on löytynyt Tampereelta.

Keittiömestari Heikki Nikulalle se tekee palkinnon vieläkin arvokkaammaksi.

– Palkinto oli täysi yllätys, ja minusta se lisää palkinnon arvoa, että sen saa tänne pohjoiseen. Meillä on pitänyt olla herkkupiireissä jo maine, että he ovat löytäneet tänne.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nikula on itse käynyt syömässä muutamassa ravintolassa, jotka ovat voittaneet arvostetun palkinnon. Hän siis tietää, millaista tasoa voittajalta vaaditaan ja myöntääkin, että palkinto tuo mukanaan myös paineita.

– Saamme varmaan lisää sellaisia asiakkaita, jotka tulevat tänne Vuoden ravintola -palkinnon vuoksi. Me olemme kuitenkin valmiita siihen, hän toteaa.

Modernia pohjoismaalaisuutta

Hotelli Kultahovi sijaitsee Inarin kirkonkylän läpi virtaavan Juutuanjoen rannalla. Ravintola Aanaarin ikkunoista avautuu suora näkymä joelle. Jo pelkästään ravintolan miljöö ja persoonallinen tunnelma tekevät ruokailuhetkestä mieleenpainuvan kokemuksen.

Heikki Nikula kuvailee ravintola Aanaaria moderniksi pohjoismaiseksi ravintolaksi. Ruoanvalmistuksessa käytetään pääasiassa paikallisia raaka-aineita, joita kaikkia etelässä ei olisi edes saatavilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Poronliha tai Inarin siika ei ole sama asia etelässä. Täällä ne ovat ekologisia ja tuoreita raaka-aineita.

Paikallisuutta suositaan myös siksi, että asiakkaan tuoma raha jäisi paikkakunnalle.

Toisaalta se tarkoittaa myös sitä, että kaikkea tarvitsemaa ei saa tukusta, vaan se täytyy hankkia itse. Se puolestaan vaatii suunnitelmallisuutta.

– Sieniä saattaa tulla viikossa paljon tai hilla-aikaan marjat kypsyvät kerralla. Se työllistää, kun kaikki täytyy käsitellä, säilöä ja pakastaa samantien, Nikula kuvailee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työntekijätilanne hyvä

Inarissa on jo pitkään ollut pula osaavasta työvoimasta, mikä korostuu varsinkin talvisesongin aikaan. Nikula kertoo, että myös heillä on joskus ollut haasteita työvoiman saannissa.

Motivoitunut ja ammattitaitoinen henkilökunta on sekä hotellin että ravintolan toiminnan kannalta erittäin tärkeä. Ravintola Aanaarin maineen kasvaessa tilanne on kuitenkin helpottunut.

– Kun on tasokas ravintola, oikeanlaiset ihmiset hakevat töihin. Vaihtuvuutta on, mutta nyt on hyvä tilanne.

Tällä hetkellä ravintolassa työskentelee keittiön ja salin puolella neljä eri kansallisuutta ja kaikkien yhteinen työkieli on englanti. Myös ruokareseptit on käännetty englanniksi.

Muutaman vuoden päästä Juutuanjoen rannalla vietetään juhlavuotta. Silloin tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun hotellilla tehtiin sukupolvenvaihdos ja sisaruspari Kaisu ja Heikki ottivat yrityksen hoitoonsa äidiltään Maija Nikulalta .

– Ilmeisestikin hän luotti, että lapset osaavat hoitaa ja uskalsi siirtää vastuun, Heikki Nikula pohtii.

Äiti oli selvästikin oikeassa, mikä on tullut todistettua jo useampaan otteeseen.

"Saamme varmaan lisää sellaisia asiakkaita, jotka tulevat tänne Vuoden ravintola -palkinnon vuoksi. Me olemme kuitenkin valmiita siihen."
Ilmoita asiavirheestä