Paikallisuutiset

Paimenviikko Pielpajärvellä kiinnosti 872 hakijaa – hakijat saavat tiedon tuloksesta maaliskuussa

Tänä vuonna lupaavaa kiinnostusta herätti uudenlainen Metsähallituksen Paimenviikkojen malli Inarissa, Pielpajärven erämaakirkolla.

Erämaakirkon Paimenviikko on paimenelle ilmainen, mutta sisältää muita paimenkohteita enemmän luonnonhoidon töitä sekä retkeilykohteen esittelyä. Tämä uudenlainen Paimenviikkomahdollisuus kiinnosti 872 hakijaa. Utsjoen Välimaan saamelaistilalle tuli 1113 hakemusta.

Eniten Paimenviikkojen hakemuksia tuli Itä-Suomessa sijaitseviin kohteisiin, joiden kärkipäässä ovat Neitvuoren luonnonsuojelualueen Hiidenmaan tila (1236 hakemusta) sekä Kolin kansallispuiston Seppälän tila (1216 hakemusta). Peräti viisi suosituinta kohdetta sijaitsi tänä vuonna Itä-Suomessa.

Tänä vuonna Paimenviikkojen suosio säilyi suurena, vaikka pudotusta vuoden 2022 huippulukemiin tulikin hieman. Metsähallitus sai Paimenviikkojen hakemuksia perinneympäristöjen hoitajiksi yhteensä 15 525 (vuonna 2022 17 859 ) ja hakijoitakin oli yhteensä 2333 (vuonna 2022 2645).

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Arvokkaiden perinneympäristöjen hoitoa

Metsähallituksen Paimenviikot on elämyksellinen tapa yhdistää lomailua ja luonnonsuojelua luonnon monimuotoisuuden hyväksi. Paimennuksen tärkein tarkoitus on arvokkaiden perinneympäristöjen hoito. Perinneympäristöt ovat uhanalaisimpia luontotyyppejämme ja tarjoavat elinympäristön suurelle määrälle lajeja, jotka tarvitsevat avointa tilaa.

Paimenten työ on huolehtia siitä, että laiduntavat eläimet saavat vettä ja että niiden yleiskuntoa tarkkaillaan. Suurin työ on lampailla, lehmillä ja hevosilla, jotka laiduntavat kohteilla ja pitävät perinnemaiset avoimina. Ilman paimenia eläinten omistajien pitäisi käydä päivittäin kohteilla tarkistamassa eläinten kunto.

Paimenet osallistuvat merkittävään luonnonsuojelutyöhön. Paimenviikko tarjoaa paimenille virkistäviä elämyksiä, lepoa ja erittäin hyvät retkeilymahdollisuudet.

Paimenviikkojen arvontaan osallistuneet saavat Metsähallitukselta tiedon arvonnan tuloksesta viimeistään maaliskuun puolivälissä. Paimenviikot ovat maksullisia, ja niistä saadut tulot käytetään kyseisen kohteen ja sitä ympäröivän luonnonsuojelualueen hoitoon.

Ilmoita asiavirheestä