Hyvinvointi

Paikallisten kalastusoikeudet puhuttivat Urho Kekkosen kansallispuiston neuvottelukunnassa

Paikallisten kalastusoikeudet nousivat Urho Kekkosen kansallispuiston neuvottelukunnan kokouksessa vahvasti esille.

Keskusteltiin myös kansallispuiston rakennus- ja korjaushankkeista, retkeilijämäärien kasvusta sekä muista sidosryhmien esille nostamista asioista.

Paikallisten kalastusoikeudet närästävät

Sodankylän ja Savukosken edustajat pitivät vahvoja puheenvuoroja selvittäessään taustoja, miksi paikalliset ovat näreissään kalastusmahdollisuuksiensa heikentymisestä kansallispuistossa. Kokouksessa läsnä ollut maa- ja metsätalousministeriön kalastusneuvos Eija Kirjavainen valotti taustoja sille, miksi Sodankylän ja Savukosken kuntalaiset eivät saaneet vastaavanlaisia kalastusoikeuksia kansallispuistoon, kuin kolmen pohjoisimman kunnan paikalliset saivat kalastuslakiuudistuksessa vuonna 2019.

Kuntien näkemysten mukaan nykyinen kansallispuiston kalastussääntö ei ole puiston perustamissäädösten mukainen ja kunnille luvatut paikallisten kalastusoikeudet on vesitetty. Sekä maa- ja metsätalousministeriö että ympäristö-ministeriö totesivat, että Metsähallitus on toiminut kalastuslupien myynnissä kalastuslain mukaan, eikä sillä ole ollut mahdollisuuksia muunlaiseen toimintaan. Kunnat jatkavat edelleen kalastusoikeuksien selvittämistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kansallispuistossa rakennetaan uutta ja korjataan vanhaa

Kansallispuistossa korjataan tänäkin vuonna kämppiä ja rakennetaan myös uutta. Sarvijoen autio- ja varaustupa ja Sudenpesän vuokrakammi peruskorjataan ja Luirojärvelle rakennetaan uudet käymälät. Uusia käymälöitä tulee myös kolmelle muulle suositulle tuvalle. Rautulammen 2019 tulipalossa tuhoutuneen päivätuvan tilalle on nousemassa upouusi päivätupa sekä autio- ja varaustupa perinteisyyttä ja uutta yhdistämällä. Rakennukset valmistuvat syksyyn mennessä. Kansallispuiston lukuisat urakat työllistävät hyvin paikallisia.

Retkeilijämäärien kasvuun varaudutaan

Puiston talviaikaisissa huoltotöissä on huomioitu retkeilyn suosion kasvu mm. kuljettamalla erämaakohteisiin normaalia enemmän polttopuuta, kaasua ja kuivikkeita. Polkuja kestävöidään sorastamalla Saariselän suosittuja lähipolkuja. Kestävyyden arviointia varten muutamalle yhteiskäyttöpolulle sijoitetaan maaston kulumisenseurantapiste sekä kävelijät ja maastopyöräilijät toisistaan erotteleva kävijälaskuri.

Urho Kekkosen kansallispuistosta annetun asetuksen mukaan neuvottelukunta on apuna kansallispuiston hoitoon ja käyttöön liittyvissä kysymyksissä. Neuvottelukunnassa on 13 ympäristöministeriön kolmeksi vuodeksi kerrallaan nimittämää jäsentä. Neuvottelukunnan jäsenet edustavat Urho Kekkosen kansallispuiston alueen kuntia (Sodankylä, Savukoski, Inari), paliskuntia (Lappi, Kemin-Sompio, Ivalo), paikallisia matkailuelinkeinonharjoittajia, retkeilyjärjestöjä, luonnonsuojelujärjestöjä, Saamelaiskäräjiä, ympäristöhallintoa ja Metsähallitusta. Nykyisen neuvottelukunnan toimikausi on 1.10.2019-1.10.2022.

Ilmoita asiavirheestä