Paikallisuutiset

PÄÄKIRJOITUS: Kekkospuiston juhlavuosi

Urho Kekkosen kansallispuisto on yksi Saariselän ja Kiilopään alueen tärkeimmistä vetovoimatekijöistä: ihmiset tulevat alueelle nauttimaan luonnosta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista ympäri vuoden.

Saariselällä ja Kiilopäällä UK-puisto alkaa heti keskusten ”aidan takaa”. Esimerkiksi Saariselän Aurora-luontopolulla kansallispuiston luonnosta pääsee nauttimaan hänkin, jolle hiihto tai pidemmät vaellukset puistossa eivät jostain syystä ole mahdollisia.

Kävin kevättalvella 2022 kävelemässä Aurora-polun vieraani kanssa, jonka kunto ei salli pidempää retkeilyä. Kävelimme reitin hissukseen ja pysähdyimme levähtämään Aurora-tuvalle. Matkalla kuvasimme komeita aihkeja ja polun varrella osittain sulana virrannutta Lutto-jokea. Vieraalleni tämä retki riitti hyvin luontokokemuksesi, josta riitti kerrottavaa läheisille.

***

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jos Urho Kekkonen eläisi nyt, hän todennäköisesti kokeilisi maastopyöräilyä kansallispuistossa, kirjoittaa Heta Kylmämaa tämän lehden uutisessa, joka kertoo tänä vuonna vietettävistä Urho Kekkosen kansallispuiston 40-vuotissyntymäpäivistä.

On helppoa kuvitella Urkki maastopyöränsä selkään nimikkopuistonsa poluille adjutantit perässään!

Kekkonen hiihti usein Lapissa seuduilla, missä hänen nimikkopuistonsa nyt sijaitsee. Jututin ensilumikauden alussa Saariselän iltaelämässä hiihtokansaa ja moni heistä kertoi noudattavansa Kekkosen mottoa: ”hiihtoa päivällä, hauskaa illalla”. Saariselän alueella tämä onkin helppoa, sillä alueelta löytyvät kaupunkitasoiset palvelut.

Vuonna 1983 perustettua UK-puistoa on kehitetty ajan hengen mukaisesti, esimerkiksi maastopyöräily puistossa on ollut sallittua vuodesta 2017 alkaen. Uuden säännön ansiosta pyöräilijät pääsevät kesäaikaan laajemmalle alueelle kansallispuistoon merkityillä ulkoilureiteillä. Alueella liikkuvien toiveita on kuultu ja seuraavaksi Saariselän ja Kiilopään alueella ryhdytään kehittämään talvipolkuja ja lisäämään koirahiihtolatujen määrää. Kaikki kulkijat eivät Kekkosen tapaan viihdy suksilla, vaan haluavat luontoon myös kävellen, lumikenkäillen ja pyöräillen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

***

Kävin tutkimassa Saariselän Sanomien verkkolehden analytiikkaa selvittääkseni, mistä aiheista lukijat ovat olleet verkkolehdessämme eniten kiinnostuneita. Luetuimmat jutut käsittelivät latukahviloita ja luontopolkuja. Näistä aiheista löytyy juttua tästä lehdestä.

UK-puiston ohella tänä vuonna juhlii syntymäpäiviään Tankavaarassa sijaitseva maailman ainoa kansainvälinen Kultamuseo. 50-vuotisjuhlavuotta juhlistetaan Kultamuseolla koko vuoden ajan. Juhlallisuuden käynnistyvät maaliskuun lopussa, jolloin avataan kulta-aiheisen symposiumin yhteydessä juhlavuoden näyttely.

Onneksi olkoon UK-puisto ja Kultamuseo!

Ilmoita asiavirheestä