Hyvinvointi

OmaKivi-sovellus kiviharrastajien käyttöön

Geologian tutkimuskeskus (GTK) uudistaa kansannäytetoimintaansa tarjoamalla digitaalisia ratkaisuja geologiaan tutustumiseen ja kivinäytetietojen tallentamiseen.

OmaKivi on uusi mobiili- ja verkkopalvelu, jonka avulla voi tallentaa omia kivihavaintojaan sähköisesti ja lähettää niitä halutessaan GTK:n kansannäytetoimistolle tutkittavaksi. OmaKivi-palvelu on tarkoitettu kaikille kivistä kiinnostuneille satunnaisista luonnossa liikkujista aina aktiivisiin kiviharrastajiin saakka. Kivihavaintoja voi tehdä koko Suomen alueelta.

OmaKivi-palvelun käyttö ja havaintojen tutkimukset ovat maksuttomia. Havaintojen ja kivinäytteiden lähettäminen kansannäytetoimistolle tutkittavaksi vaatii kuitenkin palveluun rekisteröitymisen. Käyttäjätilin voi luoda sekä mobiilisovelluksella että selainversiossa.

Puhelimeen OmaKivi-sovelluksen voi asentaa App Storesta tai Google Playsta. Selainversio toimii millä tahansa verkkoyhteyteen kytketyllä laitteella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

GTK kannustaa kansannäytetoimintaan neuvonnan, koulutuksen ja kilpailun keinoin. OmaKivi-palvelun kautta tulleet havainnot ovat myös mukana vuosittaisessa kansannäytekilpailussa, jossa parhaiden näytteiden lähettäjät palkitaan rahapalkinnoin. GTK haluaa innostaa varsinkin nuoria mukaan kiviharrastukseen ja geologiseen tutkimukseen uusilla palveluilla ja kansannäytekilpailun omalla palkintosarjalla.

Uudistuksilla halutaan parantaa kansannäytetoiminnan tehokkuutta, näytteiden laatua sekä toiminnan tunnettavuutta. Tulevina vuosina GTK:n kallioperän raaka-ainevarojen tutkimuksen erityiskohteena ovat akkumineraalit, joiden tutkimista varten on perustettu koko Suomen kattava Akkumineraaliprojekti. Sen tavoitteena on kartoittaa muun muassa litiumin, koboltin ja grafiitin mineraalipotentiaalia. Kansannäytteiden lähettäjiltä toivotaan nyt näytteitä, jotka voisivat olla kiinnostavia myös akkumineraalitutkimuksen kannalta.

GTK Kansannäytetoiminta sivustolta ( https://kivinayte.gtk.fi ) löytyy ajankohtaista tietoa ja ohjeita kiviharrastajille ja muille asiasta kiinnostuneille.

Ilmoita asiavirheestä