Ihmiset

Souvarit 40 vuotta:

Ohjelmallinen ruskaviikko Saariselällä

Saariselällä vietetään syyskuun ensimmäisellä viikolla Souvareiden 40-vuotisjuhlaa. Tuleepa tänä vuonna samaiset pyöreät täyteen myös pitkään yrittäjänä toimineelle Antero Ylävaaralle, joka toimii kauppiaana Saariselän Kuukkelissa. Kauppias Antero Ylävaara on ollut ideoimassa jo toukokuusta lähtien syyskuun ensimmäiselle viikolle jotain erityistä.

– Juhlaviikko näkyy koko viikon ajan. Koko viikolle on luvassa mukavaa ohjelmaa, lupailee kauppias Antero Ylävaara Saariselän Kuukkelista.

– Ihmisille pitää olla tarjolla aktiviteetteja, hyviä ja turvallisia tapoja tutustua paikalliseen luontoon. Mitään kallista ohjelmaa ei tarvitse olla, mutta sellaista, mikä keräisi väkeä yhteen.

Juhlaviikolla koetetaan saada hiipunutta ruskamatkailua uudelleen eloon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Viime vuosina ruskasesonki on pysynyt melkein ennallaan. Se on ajallisesti lyhentynyt. Ennen ruskasesonki kesti kolmesta viikosta kuukauteen. Nyt se on parin viikon mittainen, harmittelee Ylävaara.

– Väkeä ei riitä koko syyskuulle ja me yritämme säilyttää ruska-ajan vähintään kolmen viikon mittaisena. Siksi päätimme järjestää tapahtuman ensimmäisellä ruskaviikolla. Syyskuu on kokonaan hyvää loma-aikaa, jolloin täällä voi ulkoilla ja katsomistakin riittää, lisää Ylävaara.

Syyskuun Saariselän tapahtumaviikosta on ollut vilkas markkinointikampanja Etelä-Suomessa pitkin kesää.

– Meillä on ollut mainontaa Iskelmäradiossa, jossa on mainostettu Saariselkää erittäin voimakkaasti jo juhannuksesta alkaen. Lisäksi Järviradioon saimme mainostilaa. Samoin Tangomarkkinoilla ja Härmän juhannusjuhlilla tuotiin Lappia tutuksi jakamalla esitteitä, joten olemme varmasti tavoittaneet kesän mittaan satoja tuhansia ihmisiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viime kesän aikana Antero Ylävaara on tehnyt Saariselkää tutuksi suomalaisten keskuudessa enemmän kuin koskaan kukaan aiemmin.

– Yritämme saada Saariselälle ruskaa-arvostavasta senioriryhmästä myös heitä tänne, jotka eivät ole aikaisemmin täällä käyneetkään. Tämä markkinointikampanja voi poikia myöhemminkin matkoja tänne. Kyllä tässä on pitemmän ajan tähtäimet suunnitelmissa, että Saariselkää tehdään tunnetuksi jo pelkästään nimenä.

Bussilla pääsee

Syyskuun juhlaviikolle on järjestetty myös bussikuljetukset neljältä reitillä halki Suomen. Eli Saariselälle päästään syyskuun ensimmäiselle viikolle juhlimaan koko Suomesta vaivattomasti hyppäämällä bussin kyytiin. Linja-autokyydityksen hoitaa Matkapeura.

– Paljon tänne tullaan omalla autolla, mutta nyt järjestämme neljä bussikyytiä eri linjoilta pitkin Suomea. Sillä lailla saadaan kynnystä lähteä Lappiin mahdollisimman matalaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Antero Ylävaara toivoo, että Saariselällä olisi kovasti ruskavieraita jo ensimmäisellä ruskaviikolla. Saariselältä käsin tehdään pitkin viikkoa päiväretkiä bussilla Norjan Jäämerelle, Inariin risteilylle ja saamelaismuseo Siidaan sekä Tankavaaran kultamuseoon.

Joka päivä tanssitaan

Saariselän vahvuutena on aina ollut tanssit. Juhlaviikolla on jokaiselle päivälle luvassa tanssit Santa´s Hotel Tunturin legendaarisella, isolla parketilla. Souvarit tanssittaa siellä maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina. Välipäivinä lavalle nousee susoittu Jarkko Honkanen ja Taiga-tanssiyhtye. Suuri yleisö tuntee Jarkon Kemijärvelle sijoittuvasta, aikansa suosituimmasta TV-sarjasta Taivaan tulet sekä Tangomarkkinat –2014 Kuningasfinaalista.

– Souvarit ovat aina olleet tunnettuja ja erittäis suosittuja lapinkävijöiden keskuudessa. Souvareiden laulut ovat täältä Lapista. Souvarit on nimi, joka senioreiden piirissä kaikki tietävät. Tosiasia on, että Souvarit ovat tuoneet paljon väkeä Lappiin.Souvareitten esiintyminen etelässä ovat parasta Lapin markkinointia, Ylävaara kehuu.

Koko viikon ajan Saariselän Kuukkelin edessä on suuressa teltassa päivittäin karaoke ja bingo. Lisäksi siellä pääsee kuulemaan Teija Kunnarin ja Sirpa Peltovuoman Elämä on laiffia- musiikkirunoesitystä.

Kuukkelissa kuunnellaan Souvareita

Saariselän Kukkelissa yleensä soi "kotimaan viikoilla" Souvarit-musiikki. Saariselällä myydäänkin valtaisa osa Souvareitten levyistä.

– Haluan, että asiakkaat pääsisivät heti Lapin tunnelmaan, siksi meillä soi taukoamatta Souvareiden tuotantoa, Ylävaara sanoo.

Souvareiden 40-vuotisjuhlakonsertit ovat Saariselän kappelissa kahtena päivänä juhlaviikolla. Souvareiden Lasse Hoikka aikoo keikkailla niin pitkään kuin terveyttä riittää ja niin kauan, kun kansa haluaa Souvareita lavalle.

−Niin kauan kuljetaan. Artistilla ei ole ikää mitä tavoitella, miettii Hoikka.

Souvareiden kiireisintä keikkailuaikaa on syys- ja huhtikuu. Silloin miehet nousevat lavalle 20-25 kertaa kuukaudessa. Lasse Hoikka pitää Saariselkää kotitunturinaan.

− Tänne Saariselälle on mukava tulla keikalle, on kuin palaisi "Kotikothan". Saariselällä on mukavia keikkapaikkoja. Laanihovi on tutuin paikka ja sieltä Souvari-homma oikeastaan lähti liikkeelle. Etelästä tulleet ihmiset kuulivat meitä siellä ja halusivat kuulla meitä muuallakin. Ja niinpä keikkailut laajenivat ympäri Lappia ja sitten vielä ympäri koko Suomea.

− Kuukkelin Antero Ylävaara on Souvarilähettiläs. Hän on kannustanut meitä ja hän on tärkeä yhteistyökumppani, kiittelee Hoikka.

Ilmoita asiavirheestä