Kulttuuri

Nellimin kesäpäivillä haitari soi ja läskisoossi maistuu

Viime lauantaina Nellimin kyläyhdistys järjesti kylänsä keskeisen juhlan Inariviikkojen yhteydessä. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 70 vuotta kolttasaamelaisten asuttamisesta. Tämä juhlavuosi oli myös teemana kesäpäivillä. Nellimin kesäpäivän ohjelmassa oli harmonikka- ja kitaramusiikkia Hannu Huumosen ja Erkki Kiviniemen esittämänä. Lisäksi kuultiin Anna Lumikiven ja Hanna-Maaria Kiprianoffin tuotantoa. Yllätysesiintyjänä päästiin nauttimaan Nellimin omaa tyttöä, 87-vuotiasta Katri Jeffremoffia , joka tempaisi yllättäen kaikkien tunteman Inarinjärven kokonaisuudessaan ja vieläpä koltankielellä.

– Osaan laulaa tämän laulun monella kielellä, Katri Jeffremoff kertoi ja lauloi laulun viimeisen säkeistön myös ruotsinkielellä.

Nellimin kyläyhdistyksen puheenjohtaja Helena Määttä kertoi tapahtuman järjestelyjen sujuvan kuin rasvattu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nellimissä on vanhankansan talkoohenkeä. Juhlapaikka laitettiin pystöön automaattisesti pyytämättä. Kyllösen Mattikin on laittanut heinähaasiot pystöön, kuten joka vuosi, kiittelee Nellimin kyläyhdistyksen puheenjohtaja Helena Määttä.

Irja Jefremoff kertoi omassa puheenvuorossaan Nellimin kylän historiasta.

– Nellimin kylän nimi tulee inarinsaamenkielestä, joka suomeksi tarkoittaa niellä. Keskimäjärven ja Nellimjärven välissä on koski, joka ikään kuin nielaisee ylempää tulevat vedet, kuvaili Irja Jefremoff.

Läskisoossia juhlaherkkuna

Nellimin kesäpäivien herkkuruokana tarjoiltiin tuttuun tapaan läskisoossia. Tämä perinteinen sianlihakastike oli monen mieleen ja juhlaväestä moni sanoikin, että olivat odottaneet vuoden, että pääsivät maistamaan läskisoossia jälleen. Pekka Purontakainen oli kesäpäivien ajan kauhan varressa ja hän oli valmistanutkin ruokatarjonnat juhliin. Purontakainen oli valmistanut läskisoossia ja haukea juhlavieraille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sianlihaa, voita, vettä ja suolaa, listaa Purontakainen soossin ainesosia.

– Läskisoossiperinne lähti aikoinaan rännijuhlista, joita järjestimme monet kerrat. Nyt kesäjuhlaa vietetään tässä meidän puistoalueella satamassa ja läskisoossi haluttiin säilyttää tarjoiluissa, Määttä kertoo.

Ihmisillä on monesti ennakkoluuloja tästä metsureiden voimaruuasta.

– Ei sen parempaa olekkaan kuin läskisoossi, tuumaa Leena Saijets .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kangasalalta kotoisin oleva Vesa Nieminen oli ensimmäistä kertaa Nellimin kesäjuhlilla. Hän aikoi maistaa myös läskisoossia.

– Olen maistanut läskisoossia hyvin nuorena. Nyt minulle kehuttiin tätä ruokaa, joten oli kyllä pakko maistaa. Naapurit olivat täällä syömässä ja he suosittelivat, sanoo Nieminen.

Vesa Nieminen on alueen mökkiläisiä. Hänellä on mökki Paksuniemessä ja on kulkenut alueella yli 30 vuotta.

– Ei olla osuttu tänne tähän aikaan että ois nämä juhlat. Tää on tällainen rauhallinen kyläjuhla. Mukavaa musiikkia. Ja kolttasaamelaisten teema ainakin ittee kiinnosti. Oli hienoa kuulla sitä historiaa. Näin vanhemmiten on alkanut tuo historiakin kiinnostaa, Nieminen kertoo.

Tietyömaa loppuu pian

Kesäpäivän vieraat saivat ajaa Nellimin kylälle kuuluisan tietyömaan poikki. Nellimin tien peruskorjaushanke on edennyt kovaa vauhtia ja sen pitäisi valmistua syyskuun loppuun mennessä. Nellimin kyläläinen, tieaktivisti Tauno Haltta on aikoinaan ajanut tienkorjausta eteenpäin omissa luottamustoimissaan. Hän jaksoi pitää pitkään kovaakin ääntä Nellimin huonosta tiestä ja sen peruskorjauksesta.

– Niin kauan kuin jaksoin tien eteen taistella, uskoin että se vielä korjataan. Ja nythän tämä näyttää erittäin hienolta. Vaikka minä ajan nyt tuota tietyömaantietä ja renkaitakin on puhjennut jo kolmesti, niin en minä valita. Kun olen tapellutkin sen puolesta, niin en valita tietyömaasta. Kun tie tulee valmiiksi, suutelen sitä tietä, lupaa Tauno Haltta.

Tauno Haltta uskoo, että tie valmistuu ajallaan ja suunnitelmana mukaisesti. Haltta on käynyt marraskuussa Bennerin luona kysymässä Nellimin tien jatkosuunnitelmista. Haltan mielestä tie pitäisi puhkaista Norjaan asti.

– Benner sanoi, että jatkosuunnitelma on olemassa. Mutta nyt kun ministeri on vaihtunut, niin nyt täytyisi saada delegaatio käymään hänen juttusillaan.

– Tie Norjaan toisi kylälle vilskettä ja työpaikkoja. Ja varmasti paluumuuttajiakin tulisi. Kaikki palvelut pitäisi keskittää tähän Nellimin kylälle, eikä Paatsjoen sillan pohjoispuolelle, Haltta sanoo.

Willderness Nellimin yrittäjäpariskunta Mari ja Jouko Lappalainen iloitsevat myös Nellimin tien peruskorjauksesta.

– Kyllähän tien valmistumista on odotettu. Se on jo tosi pitkällä ja näyttää hyvältä. Minusta se ei edes näytä tietyömaalta vaan mahtavalta työmaalta, kuvailee Mari Lappalainen.

Jouko Lappalainen ajaa Nellimiin joka päivä. Hän on huomannut, että tien peruskorjaus etenee vauhdilla. Mies oli melomassa pari päivää ja senkin aikana oli työmaalla tapahtunut yllättävän paljon.

– Aina avataan uusi pätkä liikenteelle. Olen ottanut valokuviakin lähes joka päivä työmaalta. Pahin alkaa olla jo ohi, Jouko sanoo.

Tauno Haltta: ”Kun tie tulee valmiiksi, suutelen sitä tietä.”
Ilmoita asiavirheestä