Paikallisuutiset

Näätämöjoki on perhokalastajan unelma

Joki sopii kokonsa puolesta erinomaisesti rannalta kalastukseen ja saalistakin nousee hyvin.

Atte Ikkala on merkitty mies. Pintaperhokalastuksen saloihin vihkiytynyt Ikkala tuntee Näätämön seudun parhaimmat kalapaikat ja sen ovat huomanneet muutkin. Hänen retkiään ja kalansaaliitaan seurataan tarkalla silmällä.

– Kyllähän ne paikalliset välillä kyselevät, missä olen käynyt kalalla. Olen löytänyt paikkoja, joista on tullut todella suosittuja pooleja, Ikkala naurahtaa.

Vuosi sitten vakituisesti Näätämöön muuttanut mies ei kyllästy kalaan, vaikka syökin sitä melkein joka päivä. Omega-3-lisäravinteiden myyjien tarjouksista hän voi kieltäytyä hyvällä omallatunnolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kalastus on aina ollut Ikkalalle vähintäänkin rakas harrastus. Nopean laskutoimituksen jälkeen hän kertoo käyneensä Näätämöjoella kalalla ensimmäisen kerran 22 vuotta sitten. Hän oli tuolloin 7-vuotias.

– Koko ikäni olen näillä seuduilla kalastanut ja tiedän, minne kannattaa mennä.

Viime kesänä hän päätti tehdä intohimostaan ammatin ja perusti Galddoaivi Safaris -eräpalveluyrityksen. Takataskussa oli jo aikaisemmin hankittu eräopaskoulutus sekä työkokemusta oppaana toimimisesta.

– Tarjoan erilaisia ohjelmapalveluita Näätämön ja Neidenin alueella. Vaikka olen kokeillut tarjota muitakin opastettuja retkiä lähialueelle, kaikki buukkaukset ovat olleet kalastuksesta, hän kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yksi kylä, kaksi nimeä

Ikkala vie asiakkaitaan säännöllisesti Norjan puolelle kalaan.

– Näätämöstä on vain 13 kilometriä Norjan Näätämöön eli Neideniin. Käytännössähän tämä on samaa kylää, hän toteaa.

Yksi syy Norjan puolella kalastamiseen on Suomen tiukka linjaus lohilupien suhteen. Norjan puolella luvat sen sijaan järjestyvät aina ongelmitta.

Toinen syy on yksinkertaisesti se, että Näätämöjoki eli Neidenelva on erityisen hyvä lohijoki. Se on Norjan tilastoissa kolmanneksi paras kalantuotannon suhteen. Lohen lisäksi loppukesästä joesta nousee paljon meritaimenta sekä harjusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se on myös kooltaan sopiva rannalta kalastukseen ja kalan koko on passeli, sellainen kahdesta viiteen kiloa, Ikkala kertoo.

Täysin varma ei lohisaaliista voi kuitenkaan olla edes Neidenelvasta kalastettaessa.

– Moni voi heittää ikänsä, eikä saa koskaan lohta. Mutta kaikki asiakkaat, jotka ovat olleet minun mukana lohihommissa, ovat sieltä joesta lohen saaneet. Ja se on tosiaan tullut heidän omaan vapaansa, ei minun, Ikkala nauraa.

Täyden palvelun talo

Galddoaivi Safaris tarjoaa kalastusreissuja räätälöityinä asiakkaiden toiveiden mukaan. Kestoltaan ne voivat olla parista kolmesta tunnista jopa yön yli kestäviin reissuihin.

Retkeen sisältyvät matkat, ruokailu ja opastus. Tarvittaessa Ikkala voi järjestää lentokenttäkuljetukset sekä majoituksen.

– Pääasiassa teemme rantakalastusta, eli kalastamme kahluukamppeet päällä joen rannassa. Järvillekin on tulossa asiakasryhmiä heittämään siikaa ja harjusta, mutta heitä on vähemmän. Järvellä kalantulo on kuitenkin melkein varmempaa kuin lohisaalis joella, Ikkala sanoo.

Asiakkaina hänellä on ollut sekä aloittelijoita että kokeneita kalastajia. Omia kalastusvälineitä ei tarvitse olla, sillä ne voi tarvittaessa lainata yritykseltä. Mukanaan ei tarvitse tuoda kuin lämpimät vaatteet.

Kalastuskausi Norjan puolella kestää kesäkuun alusta elokuun loppuun, eli se on neljä viikkoa pitempi kuin esimerkiksi Tenojoessa. Ikkalan mukaan parasta aikaa kalastukselle on heinäkuu, tosin silloin myös kalastusluvat ovat kalleimmillaan.

Lohestus Norjassa ja Neidenissä

Norjassa lohen jokikalastukseen tarvitaan henkilökohtainen sekä jokikohtainen kalastuslupa.

Kalastusvälineet täytyy desinfioida lohiloisen ja muiden tautien leviämisen estämiseksi.

Neidenissä omaa venettä saavat käyttää vain paikalliset, mutta veneitä voi vuokrata.

Neidenelva on rauhoitettu kalastukselta joka päivä kello 15:00-19:00 Suomen aikaa.

Neidenelva sopii myös liikuntarajoitteisille, sillä autolla pääsee 30:lle eri lohipoolille.

Kalastuslupia voi hankkia esimerkiksi osoitteesta

Lisätietoja Näätämön ja Neidenin kalastukseen liittyen voi tiedustella Atte Ikkalalta, Galddoaivi Safaris, +358 50 5168118.

Ilmoita asiavirheestä