Ihmiset

Muttisen muisteluksia kertoo elämästä Tankavaarassa

Kauko Launosen kirja Muttisen muisteluksia kertoo elämästä Tankavaarassa ja vähän muuallakin. Kirja on tarina innokkuudesta, kekseliäisyydestä, sisukkuudesta, yhteistyöstä ja ystävyydestä. Se on tarina puolisoista, jotka jakavat yhteisen innostuksen kohteen ja toimivat saumattomasti tavoitteidensa saavuttamiseksi vaikeissakin olosuhteissa. Se on myös tarina siitä, kuinka kultakuume voi viedä mennessään ja tuoda elämään monenlaista rikkautta, josta ei osannut kuvitellakaan.

Kirjan on kustantanut Tammikuu-suunnittelutoimisto ja sen valmistumista on tukenut Jussi Eiramon säätiö.

– Teimme kirjaa yhdessä Kaukon kanssa kahden vuoden ajan, kertoo kirjan taittanut Minna Kurttila Tammikuu-suunnittelutoimistosta.

– Kauko Launonen, alias J. Muttinen, on ollut aina kiinnostunut musiikista, piirtämisestä, kirjoittamisesta, hyvästä ruuasta ja juomasta, matkustelusta ja erilaisista kulkupeleistä. Yhdessä puolisonsa Inkeri Syrjäsen kanssa he innostuivat Lapin kullankaivuunhistoriasta. Vuonna 1974 he perustivat Sodankylän Tankavaaraan Kultamuseon ensimmäisen näyttelyn ja ensimmäiset kullanhuuhdonnan SM-kisat. Kullasta tuli heille elämäntapa, joka synnytti Tankavaaraan upean, Lapin kultahistoriaa esittelevän käyntikohteen, joka houkuttelee edelleen ihmisiä ympäri maailman. Kauko toteutti vuosien varrella myös muita innostuksen aiheita. Niistä syntyi musiikkitapahtumia, sanomalehtiä, ravintoloita, jopa kaivosrautatie sekä lukuisia matkoja maailman eri kolkkiin, kerrotaan teoksesta sen takasivulla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tammikuu on Minnan ja hänen tyttärensä yritys, joka tekee graafisen suunnitteluun ja kirjoittamiseen liittyviä toimeksiasntoja.

– Olen tehnyt pitkän uran matkailun alalla. Yrityksemme nimi kertoo sen, mistä on kysymys: kun täytin 50 vuotta päätin perustaa yrityksen, joka sai nimekseen taiteen maisteri Minnan unelman mukaisesti Tammikuu, Minna Kurttila kuvailee.

Kirja on myynnissä Tammikuun verkkokaupassa ja Sodankylän kirjakaupassa. Kirjan julkaisujuhlat järjestetään tulevana kesävä Tankavaarassa.

Ilmoita asiavirheestä