Hyvinvointi

Moottorikelkkailussa jätetään kiire pois

Monet yritykset tarjoavat Saariselällä moottorikelkkasafareita, joissa pääsee ajamaan moottorikelkalla monipuolisessa maastossa turvallisesti oppaan mukana. Vinkki numero yksi onnistuneelle kelkkasafarille on, että pitää pukea päälleen sopiva vaatetus. Ajovarusteet löytyvät moottorikelkkavuokraajien tarjonnastakin. Varahuppuja kannattaa ottaa mukaan, koska pää hikoilee aina kypärän alla. Suojakypäräkin kannattaa valita oikean kokoisena vuokraamosta. Myös varahanskatkaan eivät ole pahitteeksi. Moottorikelkkasafarilla on hyvä muistaa, että turha kiire jätetään pois ja muistetaan myös katsella kauniita, talvisia maisemia ja nauttia niistä.

– Moottorikelkkaa saa maastossa kuljettaa 15 vuotta täyttänyt ja moottorikelkkailureitillä ja tien ylityksessä edellytetään T-luokan ajokortin.

– Urien ja reittien ulkopuolella maastossa liikkumiseen tarvitset maanomistajalta erillisen luvan. Metsähallitus myöntää hallinnoimilleen valtio maille luvan.

– Rattijuopumussäännökset koskevat myös kelkkailijaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Moottorikelkkaa ei saa käyttää tiellä muutoin kuin tien tai sillan ylitykseen.

– Käytä aina ajovaloja, moottorikelkkailureitillä liikkuessa ne ovat pakolliset.

– Moottorikelkan suurin sallittu nopeus maastossa ja reitillä on 60 km/h, jääpeitteisellä vesialueella 80 km/h. Jos moottorikelkkaan on kytketty perävaunu, jossa kuljetetaan henkilöitä, suurin sallittu nopeus on 40 km/h.

– Suojakypärän käyttö suojaa vammoilta ja melulta ja se on pakollinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Moottorikelkkailureitillä on noudatettava tieliikennelain määräyksiä, reitillä on oikeanpuoleinen liikenne.

– Kelkkailija kunnioittaa luontoa. Ei tuhlaa, ei roskaa, ei melua ja ottaa huomioon muut luonnossa liikkujat.

www.eraluvat.fi

Huomioi tämä moottorikelkkailessasiporonhoitoalueella!

Useat kelkkareitit ja –urat kulkevat poronhoitoalueella porojen talvisten laidunalueiden halki. Jos poroja tulee moottorikelkkasi eteen jolkuttamaan, älä ajata niitä läkähdyksiin vaan odota, ja anna niiden poistua rauhassa pois tieltäsi.

Porokolarin sattuessa hälytä tarvittaessa apua hätänumerosta 112. Ilmoita hätänumeroon, jos vain kolhaiset poroa. Eläintä ei saa jättää loukkaantuneena metsään.

Ilmoita asiavirheestä