Paikallisuutiset

Metsähallitus lopettaa tältä keväältä moottorikelkkauralupien myynnin ja tehostaa maastoliikenteen valvontaa

Metsähallitus on saanut useilta tahoilta palautetta, että maastoliikenne-, kalastus- ja metsästyslupien myynti tulisi Lapissa keskeyttää, koska ne saattavat lisätä matkustamista ja luonnossa liikkumista enemmän kuin vallitsevassa tilanteessa olisi suotavaa.

Metsähallitus seuraa tarkasti Suomen hallituksen ja terveysviranomaisten päätöksiä ja suosituksia. Viime viikkojen aikana on jo tehty useita toimenpiteitä koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Varaus- ja vuokratupien varaukset on peruttu toukokuun loppuun saakka ja matkailukeskusten lähistöjen päivä- ja autiotuvat sekä kodat on suljettu. Lisäksi on kehotettu olemaan lähtemättä kauas retkeilemään ja noudattamaan terveysviranomaisten ohjeita turvaväleistä ja hygieniasta retkiolosuhteissa.

Nyt Metsähallitus lopettaa valtakunnallisten moottorikelkkauralupien myynnin tälle kevätkaudelle. Moottorikelkkailu-uraston ulkopuolelle myönnetään lupia vain erityisin perustein. Metsähallitus ei kuitenkaan peru jo aiemmin myönnettyjä lupia.

Suomen hallituksen suositukset matkustamisen vähentämisestä sekä matkailukeskusten palvelujen sulkeminen ovat jo vähentäneet liikkumista merkittävästi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maastoliikennettä valvotaan

Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntien vakituisilla asukkailla on eduskunnan voimassa olevan maastoliikennelain säätämisen yhteydessä edellyttämä mahdollisuus saada lumipeitteisen ajan maastoliikennelupa kuntansa valtionmaille kansallis- ja luonnonpuistoja lukuun ottamatta. Maastoliikenneluvissa on aina ehtona, että vältetään vahingon tai haitan aiheuttamista luontaiselinkeinolle. Lisäksi luvassa korostetaan erityistä huolellisuusvelvoitetta koskien porojen vasonta-aikana sekä paliskuntien vasomisrauhoitusalueilla ajamista.

Maastoliikennelupa voidaan välittömästi peruuttaa, jos luvanhaltija rikkoo lupaehtoja. Metsähallitus on jo suunnannut erävalvonnan painopisteen maastoliikenteen valvontaan. Maastoliikenteen valvontaa jatketaan luvattoman kelkkailun hillitsemiseksi.

Huoli metsästyslupien myynnistä Ylä-Lappiin ei ole tällä hetkellä ole ajankohtainen, sillä riekonmetsästyskausi päättyi pohjoisessa maaliskuun lopussa. Metsähallitus oli jo päättänyt riekonmetsästyslupien myynnin lopettamisesta ennen metsästyskauden loppua. Samoin suuri osa asiakkaista perui itse hankkimiaan riekonmetsästyslupia maaliskuun aikana. Kuntalaisten harjoittamaan metsästykseen Metsähallituksella ei ole mahdollisuutta vaikuttaa.

Kalastusluvat myyntiin toukokuussa

Kalastus Lapissa tapahtuu tällä hetkellä lähinnä yleiskalastusoikeuksien ja kuntalaisten lupien perusteella, mihin Metsähallituksella ei ole keinoja vaikuttaa. Ylä-Lapin jokikohteiden lupamyynti on alkamassa näillä näkymin kuukauden kuluttua toukokuussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Metsähallitus seuraa tarkasti maan hallituksen antamia suosituksia ja rajoituksia sekä koronaviruspandemian kehittymistä. Tiedotamme niiden mahdollisesta vaikutuksesta ensi kesän kalastuslupien myyntiin ja teemme tarvittavia rajoituksia tilanteen edellyttämällä tavalla.

Ilmoita asiavirheestä