Hyvinvointi

Metsähallitus etsii tuhatta henkilöä Erä- ja luontoyhteisön jäseniksi – lähde kehittämään luonnossa liikkujien tulevaisuuden palveluita

Tavoitteena on koota Suomen suurin luonnossa liikkumiseen ja eränkäyntiin keskittynyt asiakasyhteisö. Metsähallitus toivoo, että mukaan hakisivat niin retkeilijät, metsästäjät, kalastajat kuin vaeltajatkin – myös he, joille luonnossa liikkuminen tai eräily on vasta haave.

Yhteisöön voi hakea täyttämällä hakemuksen, johon pääset tästä .

– Teemme palveluitamme kaikille kansalaisille, siksi on tärkeää, että asiakkaat ovat mukana palvelujemme kehitystyössä koko ajan. Tavoitteenamme on rakentaa monimuotoinen yhteisö, jossa on kaikenikäisiä, eri puolella Suomea asuvia ja eri lähtökohdista tulevia ihmisiä, johtava palvelumuotoilija Susanne Nylund Metsähallituksen Luontopalveluista sanoo.

Erä- ja luontoyhteisön jäseniltä kerätään palautetta

Metsähallituksen tunnetuimpia luonnossa liikkujien ja eränkävijöiden digitaalisia palveluita ovat tällä hetkellä Luontoon.fi ja Eräluvat.fi. Luontoon.fi -sivustoa käyttävät erityisesti kansallispuistoissa ja muilla valtion luonnonsuojelu- ja retkeilyalueilla kävijät. Eräluvat.fi -palvelusta puolestaan saa kalastus-, metsästys- ja maastoliikennelupia valtion maille ja voi maksaa valtion kalastushoitomaksun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Erä- ja luontoyhteisön jäsenet pääsevät digitaalisten palvelujen kehitystyön lisäksi antamaan mielipiteensä esimerkiksi kansallispuistojen maasto-opasteista, arvioimaan taukopaikkojen toimivuutta, etsimään keinoja nuorten ja lasten luontoyhteyden syventämiseen ja miettimään, mitä retkeilijän pitäisi tietää ennallistamisesta. Lisäksi yhteisössä voidaan keskustella, miten erälupapalveluita voidaan parantaa.

Luonnossa liikkuminen on kasvava trendi, yhteisössä ideoidaan kestävää tulevaisuutta

Luonnossa liikkuminen on kasvava trendi Suomessa. Vuonna 2021 kansallispuistoissa oli ensimmäistä kertaa yli neljä miljoonaa käyntiä. Luontoon.fi -verkkosivuilla oli viime vuonna 2,8 miljoonaa käyntiä, käyttäjät etsivät sivuilta esimerkiksi kansallispuistoja koskevaa retkeilytietoa. Luontoon-palveluita uudistetaan merkittävästi lähivuosina ja kutsummekin asiakkaamme mukaan tähän kehitystyöhön.

– Kun luonnossa liikkujia on entistä enemmän, on yhä tärkeämpää edistää vastuullista toimintaa kansallispuistoissa ja muilla valtion alueilla. Näin säilytämme kansallisaarteemme myös tuleville sukupolville. Erä- ja luontoyhteisössä luomme yhdessä pelisääntöjä vastuulliseen toimintaan. Yhteisön tehtävänä on esimerkiksi ideoida, miten kannustamme vastuullisuuteen Luontoon.fissä ja muissa digitaalisissa palveluissamme, Nylund sanoo.

Pohjoissuomalaiset metsästäjät ja Ylä-Lapin kalastajat toisivat arvokasta näkemystä yhteisöön

Eräluvat-verkkokaupassa on nyt yli puoli miljoonaa rekisteröitynyttä asiakasta. Erälupia hankkineet asiakkaat viettävät valtion alueilla puoli miljoonaa päivää vuosittain. Vielä enemmän suomalaiset hyödyntävät ilmaisia mahdollisuuksia, kuten pilkkivät, onkivat ja pohjoisessa metsästävät kuntalaisen oikeudella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhteensä valtion alueilla eräillään 1,9 miljoonaa päivää vuodessa.

– Eräilijöistä toivomme yhteisöön mukaan myös niitä eränkävijöitä, jotka eivät tarvitse erillistä lupaa Metsähallitukselta. Esimerkiksi poronhoitoalueella metsästävät, jotka pyytävät kuntalaisen oikeudella, olisivat tärkeitä jäseniä asiakasyhteisössä. Myös Ylä-Lapin paikallisia kalastajia, jotka saavat meiltä maksuttoman kalastusluvan tai paikallisen edullisen jokikalastusluvan, ottaisimme mielellämme yhteisöön mukaan, viestintäpäällikkö Aku Ahlholm Eräpalveluista sanoo.

Näin Metsähallituksen Erä- ja luontoyhteisö toimii

Yhteisö toimii suljetulla verkkosivulla, jonne kutsutaan mukaan yhteensä noin 1000 osallistujaa.

Yhteisössä pääset osallistumaan tehtäviin oman mielenkiintonsa mukaan. Tehtävien aiheet vaihtelevat, voivat olla esimerkiksi keskusteluja ja kyselyitä. Kutsut tehtäviin lähetetään osallistujille sähköpostitse, ja niihin pääsee osallistumaan helposti linkin kautta. Noin 15 minuuttia aikaa viikossa vieviin tehtäviin voi osallistua oman aikataulun puitteissa. 

Metsähallitus toivoo, että mukaan yhteisöön ilmoittautuu mukaan myös henkilöitä, jotka puhuvat äidinkielenään muuta kuin suomea. Yhteisön keskusteluun voi osallistua suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Erä- ja Luontoyhteisöön voivat hakea mukaan kaikki vähintään 16-vuotiaat henkilöt. Haku on auki toistaiseksi.

Yhteisössä noudatetaan yhteisiä pelisääntöjä sekä rakentavan ja toisia kunnioittavan vuorovaikutuksen periaatteita.

Ilmoita asiavirheestä