Paikallisuutiset

Lomailu auttaa Suomen uhanalaisimpia elinympäristöjä – haku Metsähallituksen Paimenviikoille alkoi

Metsähallituksen Paimenviikkojen haku vuodelle 2023 on avautunut. Haku jatkuu 30. tammikuuta asti.

Paimenet arvotaan hakijoiden joukosta helmikuun aikana. Kaikille hakijoille ilmoitetaan arvonnan tulokset viimeistään maaliskuun puoliväliin mennessä.

Paimenviikolla ennättää rentoutua ja retkeillä

Paimenviikot ovat maksullisia ja niitä arvotaan 185 kappaletta toukokuusta syyskuuhun. Tulot käytetään kohteiden ylläpitoon ja luonnonhoidon kustannuksiin.

Paimenilta ei vaadita aiempaa kokemusta. Kohteesta riippuen paimennettavat eläimet ovat joko lampaita, lehmiä tai hevosia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Paimenten tehtäviin kuuluu vaihtaa eläimille raikas juomavesi, seurata eläinten yleiskuntoa ja siirtää ne syödyltä laidunlohkolta toiselle. Eläimet on hyvä myös laskea päivittäin, kertoo asiakasneuvoja Leena Hiltunen Metsähallituksesta.

Paimenten vastuilta jää hyvin aikaa tehdä retkiä lähiseudulle. Paimenkohteen majoitustilasta riippuen paimen voi ottaa mukaan myös esimerkiksi perheen tai ystävän seurakseen.

Laidunnus on uhanalaisimman luontomme elinehto

Paimenviikot ovat upea mahdollisuus osallistua luonnon monimuotoisuuden ylläpitoon. Paimenkohteet sijaitsevat Punkaharjua lukuun ottamatta perinneympäristöillä, joilla on ollut pitkään laidunnusta.

Paimenkohteilla laiduneläimet pitävät huolen siitä, että alueet eivät kasva umpeen. Eläimet syövät yleisimpiä ja kilpailussa pärjääviä kasveja, mikä antaa harvinaisemmille niittykasveille mahdollisuuksia kasvamiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perinneympäristöt vaativat jatkuvaa hoitoa, jotta ne pysyvät avoimina. Vuonna 2018 julkaistun luontotyyppien uhanalaisuusarvion mukaan perinneympäristöt, kuten metsälaitumet ja niityt, ovat Suomen uhanalaisinta luontoa.

– Perinneympäristöjen merkitys luonnon monimuotoisuudelle on erittäin tärkeä: joka neljäs Suomen uhanalaisista lajeista on täysin riippuvainen perinneympäristöistä, summaa luonnonsuojelun erityisasiantuntija Katja Raatikainen Metsähallituksesta.

Elämyksellinen luonnonsuojelu kiinnostaa suomalaisia, sillä lomailu luonnon monimuotoisuuden keitaissa Paimenviikoilla on jo pitkään ollut suosittua. Paimenviikkojen historian suurin suosio koettiin vuonna 2022, kun Paimenviikoille tehtiin yli 17 000 hakemusta ja hakijoita oli yli 2 600.

Ilmoita asiavirheestä