Paikallisuutiset

Lassila & Tikanoja laajentaa biojätteen keräyksen Saariselälle

Yri­tys tar­jo­aa bi­o­jät­teen ke­räys­tä muun muassa kau­poil­le, ra­vin­to­loil­le ja ho­tel­leil­le. Alkuvuodesta Länsi-Lapissa alkanut kokeilu onnistui yli odotusten.

Harvaanasutussa ja pitkien välimatkojen Lapissa ainoa keino biojätteen hyödyntämiseen on aina ollut oma komposti takapihalla. Matkailukeskuksissa sijaitseville ravintoloiden ja hotellien suurkeittiöille se ei kuitenkaan ole käytännöllinen vaihtoehto, mistä syystä Lassila & Tikanojan (L&T) päätös aloittaa biojätteen keräys Lapissa oli monelle matkailualan toimijalle erittäin tervetullut uutinen.

– Alkuvuodesta aloiteltiin keräystä Länsi-Lapissa ja nyt päätettiin laajentaa tänne, koska asiakkailla on ollut kiinnostusta ja halua osallistua, sanoo L&T:n Ympäristöpalveluiden liiketoimintapäällikkö Marko Kaveri .

Yritys tarjoaa biojätteen keräystä yrityksille, kuten kaupoille, ravintoloille ja hotelleille. Myös pieniä yrityksiä kannustetaan mukaan, sillä biojätettä ei tarvitse tuottaa valtavia määriä määriä vaan riittää, että keräysastia saadaan mahtumaan pihalle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Käytännön kiertotaloutta

Lapin matkailuyrityksille biojätteen lajittelumahdollisuus on yksi keino toimia vastuullisemmin.

– Matkailuyritysten asiakkailta on tullut painetta biojätteen keräyksen järjestämiseksi ja siksi päätimme lähteä kehittämään toimintamallia siihen. Asiakkaamme saavat raportit käyttöönsä, joista näkee muun muassa, kuinka paljon biojätettä on kierrätetty. Sitä tietoa voi tarvita esimerkiksi erilaisiin sertifikaatteihin, Marko Kaveri sanoo.

Biojätereitti ajetaan kerran viikossa. Pakkaava jäteauto lähtee Rovaniemeltä ja toimittaa kerätyn biojätteen Ouluun biokaasulaitokselle, mistä siitä tehdään biokaasua ja lannoitetta. Kerralla kyytiin mahtuu noin yhdeksän tonnin suuruinen kuorma.

Kaverin mukaan asiakkaille biojätteen keräyksen tekee helpoksi muun muassa se, että sitä ei tarvitse purkaa pois muovipusseista. Pyörällisen keräysastian voi joko ostaa omakseen tai vuokrata Lassila & Tikanojalta.

Ilmoita asiavirheestä