Paikallisuutiset

Uudenmaan eristyksen purkaminen ei muuta tilannetta

Lapin valmiustoimikunta: Vieläkään ei ole oikea aika lähteä Lappiin

Lapin koronavirustilanne on säilynyt melko samanlaisena viime viikkoon verrattuna, arvioi Lapin alueellinen valmiustoimikunta kokouksessaan 15.4.2020. Uusia varmistettuja koronavirustartuntoja on löytynyt Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireissä päivittäin, mutta tartuntaketjut on pystytty jäljittämään.

Ruotsin raja ei ole vielä näyttänyt olevan merkittävä tekijä tartuntaketjuissa. Uudenmaan eristyksen päättymisen ei pelätä johtavan radikaaleihin muutoksiin Lapin tartuntamäärissä, kaikkien on silti tärkeä pysyä kotona ja noudattaa ohjeita. Lapin kevättulviin varaudutaan, mutta niiden toteutumiseen vaikuttaa kevään säät.

L ähikontakteja ja tarpeetonta matkustamista tulee edelleen välttää

Lapin alueellinen valmiustoimikunta arvioi, että tänään tapahtuneella Uudenmaan eristyksen päättymisellä ei tule olemaan suuria vaikutuksia Lapin tilanteeseen. Matkailukeskukset ovat kiinni, joten mahdollinen liikkuminen on todennäköisesti yksittäistä työmatkaliikennettä ja omille mökeilleen meneviä ihmisiä.

Valmiustoimikunta kuitenkin muistuttaa, että kaikkien suomalaisten on vältettävä tarpeetonta liikkumista Uudenmaan eristyksen päättymisestä huolimatta. Epidemia on vasta aluillaan Suomessa ja erityisesti Lapissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Rajoitukset ja viranomaisohjeet ovat voimassa todennäköisesti vielä pitkään. Välttämällä lähikontakteja, hyvällä käsihygienialla ja pysymällä kotona vaikutamme jokainen koronaviruksen leviämiseen. Tauti voi olla kohtalokas kenelle tahansa meistä, joten viruksen leviämistä kannattaa estää kaikin keinoin, muistuttaa Lapin aluehallintoviraston pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Joni Henttu.

Hän nostaa esiin myös koronavirustaistelun positiivisia puolia:

– Yhteiset ponnistelut ja fyysisten kontaktien välttäminen näkyy: influenssatartuntoja on vähemmän kuin vuosiin ja pääsiäinen oli sairaaloissa hyvin rauhallinen. Tämä on hyvä merkki.

Lapissa viranomaiset ovat jatkaneet varautumistoimia ja valmius niin koronavirusepidemian hoitoon kuin yhteistyöhön tulvatilanteessa on hyvä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tilanne näyttää vakiintuneen ja uskoa tulevaisuuteen on. Viranomaisten ohjeiden noudattaminen on edelleen tärkeää.

Lapin kunnat ovat ottaneet käyttöön uusia tapoja järjestää palveluita

Lapin kuntien sosiaalihuollon varautumisen osalta tilanne on rauhallinen.

Käyttöön on otettu uusia tapoja järjestää palveluja. Riskiperheitä ja yli 70-vuotiaita kuntalaisia on tavoiteltu aktiivisesti tarvittavien tukipalvelujen järjestämiseksi.

Koronaviruskriisin pitkittyminen vaikuttaa myös henkiseen kriisinkestävyyteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pitkittyessään epidemiatilanne voi lisätä turvattomuutta ja ahdistusta erityisesti ihmisillä joilla on jo ennestään esimerkiksi mielenterveysongelmia. Lapin kunnat ovat ottaneet käyttöön myös tällä saralla etäpalveluita, joilla pyritään estämään ja vähentämään pitkäkestoisen kuormittavan tilanteen vaikutuksia, kertoo Lapin aluehallintoylilääkäri Sari Kemppainen .

Ilmoita asiavirheestä