Paikallisuutiset

Lapin tulvat ovat ohi ja vedenkorkeudet laskussa

Lapin ELY-keskus ja Tulvakeskus tiedottavat, että Lapin pitkäkestoinen tulvakevät on vihdoin päättymässä ja on aika poistaa rakennuksia suojaavat tilapäiset tulvasuojelurakenteet. Muonionjoella tulvahuippu oli tiistaina ja Tornionjoella torstaina. Tällä hetkellä kaikki päävesistöt ovat laskemassa kohti kesävedenkorkeuksia eivätkä lähiaikojen sääennusteet sisällä sateita, jotka nostaisivat vedenkorkeuden uudelleen vahingolliselle tasolle. Kaikki päätiestöt on palautettu liikennöitävään kuntoon.

Lapin tulvakevät oli poikkeuksellinen. Lunta oli ennätysmäärät ja tulvien ajankohta oli tavanomaista myöhemmin. Pitkä poutainen sulamiskausi ja kylmät jaksot kuitenkin hidastivat lumen sulantaa ja tulvat pysyivät aiempien ennätysten alapuolella. Suurimmat sateet saatiin monilla alueilla vasta sitten, kun tulvat olivat jo kääntyneet laskuun. Kemijoella tulva oli harvinaisen suuri ja Rovaniemellä vahinkoraja ylittyi. Myös Ivalojoella ja Tenojoella vedenkorkeudet olivat hyvin lähellä ennätyskorkeuksia. Kittilässä tulva oli vahinkorajan tuntumassa lähes viikon.

Laajamittaisten varautumistoimien ansiosta tulvavahingot jäivät vähäisiksi. Muutamien asuinrakennusten lisäksi vahinkoja aiheutui vapaa-ajan asuinrakennuksille sekä rantaan sijoitetuille rakenteille kuten grillikatoksille ja varastorakennuksille. Rovaniemen ja Kittilän alueilla jätevedenpumppaamoita jouduttiin tilapäisesti sulkemaan. Rovaniemellä Vaaralan alueella Kuusamontietä jouduttiin korottamaan, ja joitakin katuja ja pyöräteitä oli suljettuna tulvahuipun ajan. Yleisiä teitä oli tulvien seurauksena poikki muun muassa Sallassa ja Ylitorniolla, ja Muonionjoen tulva katkaisi Suomen ja Ruotsin välisen tien Karesuvannossa.

Ilmoita asiavirheestä