Paikallisuutiset

Lapin sairaanhoitopiiriä ympäröivien alueiden huolestuttava koronatilanne heijastuu myös Lapin kuntiin

Viime kuukausina Lapin sairaanhoitopiirin alueella koronatilanne on ollut rauhallinen ja ilmaantuvuus Suomen matalimpia. Viime ja kuluvalla viikolla tautitapaukset ovat lisääntyneet merkittävästi ja koordinaatioryhmä haluaa muistuttaa perusasioiden tärkeydestä.

Flunssaiset lapset ja aikuiset matalalla kynnyksellä testiin

Tautia esiintyy nyt erityisesti lapsissa ja nuorissa. Esimerkiksi Muoniossa on todettu laaja tartuntaketju, jonka alkuperä on ollut alle 12-vuotiaissa lapsissa.

Koska alle 12-vuotiaat eivät ole vielä oikeutettuja rokotuksiin, on mahdollista, että muuallakin voi syntyä laajoja tartuntaketjuja. Tartuntaketjujen katkaisussa tärkein keino on infektio-oireisten lasten ja aikuisten testeihin hakeutuminen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Väestön rokottautuminen on tärkein keino ehkäistä tartuntojen leviämistä. Varsinkin 12-30-vuotiaissa on edelleen runsaasti rokottamattomia, jotka tietämättään voivat levittää tautia. Ikäihmisillä ja monisairailla vaste rokotteelle voi olla nuoria heikompi ja heille tietämättä tartutettu tauti voi olla vakava.

Koordinaatioryhmä toivoo kaikkien 12 vuotta täyttäneiden hakevan rokotteensa. Lisäksi suositellaan, että 60 vuotta täyttäneet ja riskiryhmäläiset tehostavat rokotesuojaansa ottamalla kolmannen koronarokotteen noin kuuden kuukauden kuluttua toisesta rokotteesta.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella suositellaan edelleen maskin käyttöä muun muassa julkisissa sisätiloissa ja joukkoliikenteessä. Hyvä on myös muistaa pestä kädet huolellisesti ja yskiä hihaan.

Lapissa on toistaiseksi onnistuttu hyvin hoitamaan niin tautitapaukset kuin tartunnan jäljityksetkin. Edellä mainituilla toimilla pyritään pitämään tautitilanne edelleen rauhallisena ja välttymään rajoitustoimenpiteiltä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lapin alueen ajankohtaiset suositukset ja rajoitukset on tuttuun tapaan löydettävissä www.koronaturvallinenlappi.fi -sivuilta.

Ilmoita asiavirheestä