Hyvinvointi

Lämmin syksy koetteli latujen tekijöitä

Koko Suomessa vallinnut historiallisen lämmin syksy ja alkutalvi koetteli myös Saariselän latujen tekijöitä. Ensilumenlatua päästiin tykittämään lokakuun loppupuolella, ja sen ensimmäinen osuus avattiin marraskuun ensimmäisellä viikolla. Marraskuun alun jälkeen tykityskelejä ja luonnonlunta saatiinkin odotella marraskuun loppupuolelle. Vesisateesta ja plusasteista huolimatta ensilumenlatu säilyi koko marraskuun hyvässä kunnossa.

Lopulta ensilumenlatu saatiin valmiiksi koko pituudessaan Saariselkä – Laanila välille marraskuun loppupuolella, ja samoihin aikoihin saatiin maahan myös luonnonlunta. Luonnonlumilatuja päästiin pohjustamaan marras-joulukuun vaihteessa. Vielä joulun allakin lunta on vuoden aikaan nähden poikkeuksellisen vähän, minkä vuoksi latuja ei ole saatu avattua normaaliin tapaan.

– Tällä hetkellä olemme sekä lumimäärässä, että avattujen latujen määrässä noin kuukauden jäljessä esimerkiksi viime vuotta. Vaikeasta lumitilanteesta huolimatta avoimet ladut on saatu pidettyä hyvässä kunnossa, kertoo Reima Idström Saariselän alueen hoito-osuuskunnasta.

Kun lunta sataa lisää, seuraavaksi avataan pidempiä tunturireittejä, kuten esimerkiksi Kiilopään ylitys Luulammelle ja Palopään ylitys Moitakuruun. Koko laajudessaan Saariselän latuverkosto avataan talvilomakaudelle. Hiihtokausi jatkuu totuttuun tapaan vapun yli, jos lumiolosuhteet sen sallivat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Reittipohjia parantamalla parempia latuja

Huonolumisena alkutalvena latupohjien kunto korostuu. Mitä sileämpi latupohja, sen vähemmällä lumella saa aikaiseksi hyvän ladun. Kaikilla Saariselän alueen valaistuilla laduilla on kohtalaisen hyvä ja tasainen latupohja. Useimmilla metsä- ja tunturiladuilla latupohja on sen sijaan täysin luonnontilainen, joten lumen alta löytyy korkeaa mättäikköä, kalliokkoa, rakkakivikkoa, suota ja sillattomia ojia.

Viime kesän aikana reittipohjille on kuitenkin saatu tehtyä merkittäviä parannuksia yhteistyössä Metsähallituksen kanssa. Esimerkiksi Hirvaskurussa useita vanhoja ja huonokuntoisia siltoja on saatu kesän aikana uusittua. Iisakkipään reitillä syvä ja monien vaaralliseksi kokema kuru on saatu kierrettyä tasaisemman maan kautta. Lisäksi monien hiihtäjien suosikkirettiä, Ahopään välilatua on siirretty hieman ja linjattu uudelleen. Muutoksien seurauksena ladut saadaan huollon piiriin vähäisemmällä lumella, ja reitit ovat myös muuttuneet hiihtäjien näkökulmasta turvallisemmiksi.

Hyödyllisiä linkkejä:

Saariselän latutilanne reaaliajassa: https://www.infogis.fi/saariselka/

Saariselän Latujen nettisivut: saariselkanordicski.com

Saariselän Ladut Facebook: facebook.com/SaariselanLadut

Saariselkä Nordic Ski Instagram: instagram.com/SaariselkaNordicSki

Saariselän alueen Hoito-osuuskunta pitää huolta Saariselän laduista

Saariselällä latuhuollon järjestämisestä vastaa Saariselän alueen Hoito-osuuskunta. Latuhuollon budjetti on vuositasolla noin 350 000€, ja latuhuollon kustannukset katetaan kokonaisuudessaan latumaksuilla. Latumaksutuloilla ei sen sijaan kateta esimerkiksi ensilumenladun tykityskustannuksia tai reittien merkitsemisestä aiheutuvia kustannuksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Osuuskunnan jäseneksi voi liittyä kaikki Saariselän alueen kiinteistöjen omistajat, yhteisöt ja yksityishenkilöt. Latumaksun suuruus määräytyy kiinteistön kerrosalan ja vedenkulutuksen tai yhteisön liikevaihdon perusteella. Näin ollen alueen isot toimijat maksavat suurimman osan latumaksuista.

Kuluvalle kaudella uutena asiana Saariselän alueen Hoito-osuuskunta on perustanut nettisivuston Saariselän latutilannetiedotuksen tehostamiseksi. Sivuston tarkoituksena on jakaa ajankohtaista latutietoa Saariselän hiihtäjille. Lisäksi uutena palveluna on otettu käyttöön Instagram Saariselän alueen latuaiheisten kuvien jakamiseen. Näiden uusien viestintäkanavien lisäksi käytössä on edelleen tuttu Facebook-sivusto ja reaaliaikainen latutilapalvelu.

Saariselällä hiihdetään tunnetusti Suomen parhailla laduilla, ja hiihtokausi kestää vuosittain yli puoli vuotta. Haluatko sinä tulla mukaan Saariselän alueen hoito-osuuskunnan toimintaan, ja pitää osaltasi huolta siitä, että Saariselällä hiihdetään jatkossakin Suomen parhailla laduilla?

Perinteisesti Saariselän alueen Hoito-osuuskunnan jäsenyys on perustunut kiinteistön omistukseen Saariselän alueella. Tälle vuodelle sääntöjä muutettiin niin, että kaikki alueen yrittäjät ja myös yksityishenkilöt voivat liittyä osuuskunnan jäseniksi ja maksaa latumaksua. Kun kiinteistöjen omistajien latumaksutaksa perustuu kiinteistön kerrosalaan ja vedenkulutukseen, yritysten latumaksutaksa perustuu liikevaihtoon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Latumaksun maksaneiden nimet julkaistaan Saariselkanordicski nettisivulla ja Saariselän Latujen Facebookissa vuosittain.

Ilmoita asiavirheestä