Paikallisuutiset

Laki määrää käyttämään heijastinta

Miksei sitä kuitenkaan kaikki käytä?

Jo viime talvena Saariselän VPK jakoi 500 heijastinta pimeänä pimeässä kulkeville. Nyt Saariselältä, Panimon pihasta löytyy oma heijastinpuu, josta saa ottaa ja siihen saa myös tuoda heijastimia. Saariselän VPK:n pitkäaikainen jäsen Ville Saikkonen sai idean, kun heijastinpuista kuului muiltakin paikkakunnilta.

Pimeän aikana tiellä liikkuessa laki velvoittaa jalankulkijoita yleensä käyttämään asianmukaista heijastinta pimeän aikana tiellä liikkuessaan. Kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä vaatetuksesta ja auton valoista riippuen. Mutta heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä nähdään jopa yli 600 metrin päästä. Valaistuissa taajamissakin voi olla vaikea havaita pimeän aikaan liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Katu- ja mainosvalot sekä puiden ja pensaiden varjot hankaloittavat havainnointia. Sade, sumu ja huurtuneet ikkunat heikentävät kuljettajan näkymää.

Heiluu, liikkuu ja näkyy

Heijastimia on vapaasti riippuvia, irrotettavia ja kiinteitä. Autoilija havaitsee parhaiten tien puoleiselle sivulle kiinnitetyn heijastimen. Riippuva heijastin kiinnitetään polven korkeudelle niin, että se pääsee vapaasti heilumaan. Riippuheijastimen pitää päästä heilumaan vapaasti ja näkyä sekä eteen, taakse että sivulle.

– Yleisesti on tiedossa, ettei ulkomaalaiset heijastimista juurikaan ymmärrä ja usein kotimaisiltakin ne ovat unohtuneet ottaa mukaan lomavaatteisiin. Saariselällä liikutaan paljon jalkaisin ajoradoilla eikä aina ymmärretä vaaraa, joka siihen liittyy. Täällä kuitenkin liikkuu myös autoja, kuvailee Ville Saikkonen Saariselän VPK:sta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisää tulossa

Alkuun heijastimia oli 110 kpl, mutta niitä on tilattu lisää. Heijastimet ovat käyneet hyvin kaupaksi.

– Varmasti rupeaa meneemään enemmän joulun jälkeen, sillä tällä hetkellä suurimmalla osalla turisteista on safarihaalarit päällä, joissa on paljon heijastimia valmiiksi. Heijastinpuun toteutuksessa ovat olleet mukana Inarin kunta, Inari-saariselkä matkailu, Lähitapiola, Pohjolan Osuuspankki, Saariselän VPK ja Saariselän kyläyhdistys.

– Toivottavasti mukaan tulevat myös alueen matkailijat, sillä puuhunhan saa tuoda omat ylimääräiset heijastimet.

Heijastinpuun on tarkoitus jatkaa näin ainakin tammikuun loppuun ja palata jälleen ensisyksynä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Iso kiitos Saariselän kyläyhdistykselle, joka toteutti puun käytännössä ja jaksoi laittaa ensimmäiset heijastimet paikoilleen, Saikkonen kiittelee.

– Tärkeintä on, että kukaan ei kävele autojen liikennöimällä tiellä ilman heijastimia. Se on halpa henki- ja tapaturmavakuutus, muistuttaa Saariselän Kyläyhdityksen väki.

"Se on halpa henki- ja tapaturmavakuutus."

TIESITKÖ?

Laki velvoittaa käyttämään heijastinta, mutta siitä huolimatta taajamassa ja taajaman ulkopuolella vain joka toinen jalankulkija käyttää heijastinta.

Muista heijastin myös lemmikkieläimelle!

Ilmoita asiavirheestä