Ihmiset

"Pohjoisen tuulia lapseni laula kylmän kukkia vaali..."

Laanilassa tanssitaan jälleen

Melko hiljaista oli vielä ennen kahta Laanihovissa Saariselällä, kun menin tekemään juttua. Muutamia asiakkaita istui pöydissä, baarimestari kuivasi laseja tiskin takana ja Souvarit kertoivat taustalla kaiuttimista tuttua tarinaa kylmän kukista. Kolme vuotta hiljaisena ollut Laanihovin tanssiparketti on otettu käyttöön kolmeksi viikoksi ja kuulut Laanihovin monotanssit herätetty henkiin. Väki tulee vasta lähempänä kahta, kun päivätanssien bändi, Kunnon Miehet aloittaa oman osuutensa.

Laanihovi on yli 30 vuoden ajan ollut paikka, minne jokainen tanssista ja iloisesta seurasta pitävä hiihti ainakin kerran Lapin lomallaan. Saariselän keskustasta kulki "parfyymilatu", kolmen ja puolen kilometrin pituinen matka, jolta pääsi kätevästi ja melko helpolla hiihtäen tanssimaan. Taksilla pääsi aina takaisin, jos ei tanssien jälkeen enää huvittanutkaan hiihtää.

Monotanssit ovat nyt olleet kolme vuotta tauolla, kunnes 12 yksityisen ihmisen porukka Saariselän kävijöitä päätti herätellä tutun perinteen henkiin.

– Meitä oli Murtomäen Sirkku , Rannilan Tuomo ja minä, kun keskustelimme näistä monotansseista ensimmäisen kerran, kertoo Laanilan Monotanssit Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jari Kaukonen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun rakennuksen omistaja, Santa's Hotel Tunturi suhtautui myönteisesti tilojen vuokraukseen, ryhdyttiin toimeen ja perustettiin osakeyhtiö, johon jokainen toi omia, henkilökohtaisia varojaan. Myös Laanilan Ystävät ry. on mukana omalla panoksellaan.

– Silloin päätettiin, että jos tämä ei onnistuisikaan, niin niiden rahojen perään ei itketä. Rahaa on mennyt, mutta on sitä onneksi myös tullut, toteaa Jari Kaukonen.

Kaikkein ongelmallisinta oli hänen mukaansa oikeanlaisen henkilökunnan löytäminen, kun ravintola-alalla on muutenkin tällä hetkellä vaikea saada työvoimaa. Paikan esimiestä, emäntää tai isäntää oli erityisen hankala löytää, mutta kun siinä onnistuttiin, löytyivät muutkin tuttujen kautta.

– Erityisen iloinen olen nyt meidän hyvästä henkilökunnasta, kertoo Jari Kaukonen. Hyvänä esimerkkinä tästä on se, että tiskin takana drinkkejä sekoittelee kaksi Pro-finalistia baarimestareiden sarjassa vuosilta 2020 ja 2021, Juha Riepula ja Sampsa Muhonen .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Laanilan Ystävät ry. tyytyväinen

Laanilan Ystävät ry. on yhdistys, joka nimensä mukaisesti kokoaa yhteen Lappia rakastavia ja iloisessa toiminnassa mukana viihtyviä Saariselän kävijöitä. Yhdistys on perustettu vuonna 1993 ja jäseniä on tällä hetkellä reilu 100.

– Olemme hyvin tyytyväisiä, että tanssit saatiin taas tänne ja yritämme auttaa kaikin mahdollisin keinoin. On ollut ihan sydämen asiana, että saisimme jonkun tätä pyörittämään, toteaa yhdistyksen hallituksen jäsen Esa Karjalainen . Yhdistyksen yhtenä tehtävänä on Saariselän ja Laanilan alueen tunnetuksi tekeminen ja palveluiden säilyttäminen, mutta he osallistuvat vuosittain myös hyväntekeväisyyteen. Yhdistys on lahjoittanut varoja mm. pelastushelikopteri Aslakin ja Lapin SOS-Lapsikylän toimintaan sekä tukenut Saariselän pelastuskeskusta.

"Kuumaa rommia luukusta terassille"

Viereisessä pöydässä istuu kaksi hiljaisenoloista miestä, joita käännyn jututtamaan. Keijo Remes on saapunut Saariselälle Sotkamosta, Arto Nurminen Kajaanista. Keijo on käynyt Laanilassa aikaisemminkin, Arto on ensimmäistä kertaa. Molemmilla monot jalassa, niin kuin asiaan kuuluu, sillä Laanilaan on tultu hiihtäen ja samalla tavalla sieltä aiotaan lähteäkin.

– Silloin ennen vanhaan terassi oli keväisin ihan täynnä väkeä ja rommia sai ostaa sellaisesta luukusta. Kyllä sitä joku erehtyi hakemaan tanssimaankin, yleensä ite piti hakea, muistelee Keijo. Nyt oli tuullut ja satanut lunta melkein koko lomaviikon, joten hiihtäminen on jäänyt vähemmäksi. Miesten murheena oli se, että kuski sairastui Saariselällä ollessa koronaan eikä pysty ajamaan takaisin. Poislähtöön oli kaksi päivää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Onneksi uusi kuski on jo tulossa, kertoo Keijo Remes.

Toukokuussa päätös jatkosta

Laanilan Monotanssit Oy:n hallitus kokoontuu toukokuun yhdeksäntenä ja tekee päätöksen tanssien jatkosta. Nyt tanssittiin kolme viikkoa, syksyksi on suunniteltu kahta ruskan aikaan.

– Luulen kyllä, että jatketaan, mutta päätös tehdään vasta toukokuussa, sanoo Jari Kaukonen varovasti.

Kysyin, käykö hän tansseissa useasti itse ja paljastuu, että hallituksen puheenjohtaja ei tanssi itse ollenkaan. Hiihtokilometrejä on sen sijaan kertynyt yli 1600. Saariselällä hän vierailee jopa kuusikin kertaa vuodessa, mikä todistanee hänet vilpittömäksi Saariselän ystäväksi.

Täällä ollaan ilmeisen innostuneita monotansseista, sillä ovesta tulee jatkuvasti lisää väkeä, toiset hiihtokamppeissa, ne kuuluisat monot jalassa, toisilla ihan selvästi puhdas "tanssilook". Pihalla suksiteline on täynnä ihan kuin ennen vanhaan. Hiihtäjiä saapuu joka sunnalta. Ihan selvästi on menestys näiden päivätanssien uudelleenherättely.

Viimeisiin monotansseihin hiihdellään tällä sesongilla pitkäperjantaina.

Ilmoita asiavirheestä