Ihmiset

Saariselän Sanomien arkistosta

Kuukkelin kauppias Antero Ylävaara: "Saariselän kehittyessä kauppaa laajennettu viisi kertaa"

Julkaisemme uudelleen vuoden 2022 luetuimpia juttuja. Juttu on luettavissa maksutta. Pidämme sinut ajan tasalla Ylä-Lapin ilmiöistä ja ihmisistä myös ensi vuonna.

Tilaa Saariselän Sanomat.

Kauppakeskus Kuukkelin kauppias Antero Ylävaara tekee päivittäin töitä kaupallaan – samaan tapaan kuin hän on tehnyt jo vuosikymmenten ajan.

– Aloitan aamulla kahdeksalta ja lopetan illalla kymmeneltä. Kauppiaan on hyvä olla päivittäin tietoinen siitä, missä mennään ja osallistuttava kaupan päivittäisiin töihin jolloin oikeiden päätösten teko on helpompaa. Minä vastaan Kuukkelissa leipäosastosta ja lihajalosteista. Päivittäiset myynninvaihtelut voivat olla suuriakin ja tarvittavat korjausliikkeet tavaramääriin on tehtävä heti reaaliajassa. Saariselän matkailu on voimakkaasti kansainvälistynyt viimeisten vuosien aikana ja se vaikuttaa tavaravalikoimiimme ja eri tavaroiden menekkiin. Leipäosastolla vaalean leivän myynti on kasvanut voimakkaasti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kolmannen sukupolven kauppias

Kolmannen sukupolven kauppias, vuonna 1978 kauppiaan uransa Ivalossa aloittanut Antero Ylävaara ajatteli parikymmentä vuotta sitten Saariselälle muuttaessaan hieman vähentävän työntekoa luopuessaan K-marketin pidosta Ivalossa.

Kauppias ajatteli silloin että aikaa riittäisi muullekin kuin työnteolle.

Toisin kuitenkin kävi: vuonna 1986 Ylävaaran omistukseensa hankkima Saariselän Kuukkeli-kauppakeskus on vuodesta 1989 lähtien laajentunut viisi kertaa ja uudistuksia on tehty koko ajan. Kuukkelin ravintola uusittiin kaksi vuotta sitten.

Viime vuoden lopulla ja tämän vuoden alussa on Kuukkelin ruokapuolta uudistettu. Tavararyhmien ja hyllyjen järjestystä on muutettu ja elintarvikkeiden tavaravalikoimia kasvatettu. Kylmähyllyjä on uusittu ja valikoimia kasvatettu.Tämän vuoden aikana Kuukkelin lahjatavara-, matkamuisto- ja tekstiiliosastot uudistetaan. Töitä riittää myös Inarin kirkonkylällä, missä Ylävaaralla on toinen K-market, jonka laajennustyöt ovat ohjelmassa tulevana kesänä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Antero Ylävaara on ostanut viime vuosina yritykselleen useampia edustushuviloita majoituskäyttöön, kun yritykset ovat niistä halunneet luopua. Kaikkia ostettuja majoja vuokrataan nyt kaikille lomalaisille, ryhmille ja yrityksille.

– Meillä on yli 40 majoituskohdetta joista varmaan jokaiselle löytyy sopiva majoituskohde. Majoituskohteet sijatsevat pääosin Saariselän ydinkeskustassa. Huoneiden ja huoneistojen vuokraus tapahtuu Inari-Saariselkä vuokrahuoneistojen kautta joka myyntipalvely ja respa toimii Saariselän postin yhteydessä.

Viipymät lyhentyneet

Antero Ylävaaran mukaan nykyajan elämä ja matkailu on nopeatempoisempaa kuin Saariselän alkuvuosikymmeninä. Yritysjohtajatkin vaihtuvat tiuhemmin kuin aikaisemmin.

Yrityskulttuuri on muuttunut viime vuosikymmeninä ja nykyajan johtajilla ei ole enää aikaa, eikä mahdollisuuksia viettää aikaansa Saariselällä samaan tapaan kuin aikaisemmin, siksi heidän juurtuminen alueeseen on aiempia polvia heikompaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tarjontaa on kaikkialla paljon muutakin ja yritykset tekevät lyhyempiä matkoja lähialueelle. Kaikessa matkailussa eletään nyt lyhyttempoisemmin, viipymät ovat huomattavasti lyhyempiä, kun kansainväliset matkailijat haluavat nähdä lyhyessä ajassa mahdollisimman paljon. Kansainvälisen matkailun kasvu vaikutukset heijastuvat eri yrityksiin erilailla. Ohelmapalveluiden ja hotellien ja iglumajoituksen osuus on kasvanut voimakkaimmin,Ylävaara sanoo.

Hän uskoo, että nykyisenlaisesta matkailutavasta hyötyvät etenkin majoitus- ja ohjelmapalveluyritykset. Matkailijan viipymän lyhentyminen tarkoittaa sitä, että työntekijöitä tarvitaan sesonkiin paljon esimerkiksi siivoukseen. Ammattitaitoisen henkilökunnan etsiminen ja palkkaaminen onkin yritysten yksi tärkeimmistä tehtävistä.

– Asunto pitää pystyä lähes aina tarjoamaan, varsinkin, jos palkkaa muualta kuin lähialueelta työhön tulevia. Meillä on Vuotsossa kymmenen rivitaloasuntoa työntekijöitä varten. Silti esimerkiksi ammattitaitoisten leipureiden löytäminen on todella vaikeaa, Antero Ylävaara sanoo.

Tulevaisuuteen ja muutokseen varauduttava

Kaupan alalla Ylävaara pitää yhtenä tärkeimmistä asioista sitä, että kauppias tuntee asiakkaidensa käyttäytymisen ja tarpeet ja varautuu myös tulevaan.

– Tulevaisuuden miettiminen on tärkeää, kun maailmaa muuttuu ympärillä, yrityksellä pitää olla valmius muutoksiin. Pitää olla tiedossa, mikä on paras ratkaisu kulloiseenkin tilanteeseen ajan tasalla pitää olla koko ajan, Antero Ylävaara sanoo.

Vapaa ajallaan, yleensä toukokuussa, Antero Ylävaara matkustaa ulkomaille. Mielellään aina uuteen kohteeseen. Arkipäivisin hän viettää lyhyehkön vapaa-aikansa kotonaan rentoutuen.

– Luen lehtiä ja seuraan aikaa, saunon ja lepään.

Ilmoita asiavirheestä