Ihmiset

Kulttuuri kukkii Inarissa koko kesän, vaikka Inariviikot jäävät toteutumatta tänäkin vuonna

Perinteisesti heinäkuun lopussa järjestettävä kymmenpäiväinen tapahtumakokonaisuus, Inariviikot, jää toteutumatta tänäkin vuonna epävarmasta koronatilanteesta johtuen.

– Yritykset ja muut tapahtumajärjestäjät voivat järjestää pienempiä tapahtumia ja tempauksia, jos tilanne sallii, mutta kunnan ei kannata ottaa riskiä tiiviin tapahtuma-ajan suunnittelusta ja markkinoinnista, Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine linjaa.

Inariviikot on koonnut vuodesta 2009 alkaen yhteen alueen perinteisiä kesätapahtumia ja tuottanut uutta kesäohjelmaa niin asukkaiden kuin matkailijoidenkin iloksi ympäri Suomen suurinta ja kauneinta kuntaa. Kunnan toteuttaman yhteismarkkinoinnin avulla myös pienet kylätapahtumat, kokeiluluontoiset kulttuuritapahtumat sekä aloittavat tai uutta kehittävät yrittäjät ovat saaneet näkyvyyttä.

Muutamia tapahtumia jo kalenterissa

– Tulevalle kesälle Inariviikkojen tapahtumakalenteriin on voinut ilmoittaa ennakkoon koronaturvallisia tapahtumia. Niitä on ilmoitettu kevään kuluessa vain muutama. Kiinnostusta ja kyselyitä on tullut, mutta tapahtumajärjestäjät eivät ole esimerkiksi uskaltaneet varata esiintyjiä, koska edes 50 hengen yleisörajoituksella kaikkien tapahtumien järjestäminen ei ole kannattavaa, kulttuurisihteeri Mirja Karjalainen kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kesätekemistä matkailijoille ja paikallisille on tarjolla pitkin kesää, siitä pitävät huolen Inari–Saariselkä-matkailualueen pienet tapahtumat ja kesän viikko-ohjelma, jossa on sekä päivittäin toteutettavia että päiväkohtaisia ohjelmia. Miltä kuulostaisi esimerkiksi e-fatbike-pyöräretki Saariselällä, perheveneretki Inarijärvellä ja vierailu jääluolassa, omatoiminen melontaretki lapsiperheille tai koskenlaskua Juutuajoella?

– Inarin kesämatkailun ohjelmapalveluiden valikoima on kasvanut huomattavasti viime vuosien saatossa, mikä olikin yksi Inariviikkojen alkuperäisistä tavoitteista. Inariviikot on toiminut luonnollisena kohtaamisalustana, missä kuntalaiset ovat päässeet helposti kokeilemaan yrittäjien ohjelmapalveluita ja matkailijat puolestaan ovat päässeet nauttimaan paikallisuudesta. Kulttuuritoimessa onkin nyt mietitty Inariviikkojen tulevaisuutta avoimin mielin.

Kunta tarjoaa kulttuurielämyksiä ja aktiviteetteja kaikille läpi kesän ja sen jälkeen

Kulttuuri kukkii Inarissa koko kesän, vaikkei Inariviikkoja järjestetäkään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Suunnittelemme koronaturvallisia ulkoilmatapahtumia ja pientapahtumia kaikille kesästä nauttiville, myös palvelutalojen asukkaille. Elokuvateatteri Aslak toimii tänä vuonna poikkeuksellisesti läpi kesän, kulttuurisihteeri Karjalainen luettelee.

Inarin kunnan vapaa-aikatoimi järjestää kesän aikana kaiken ikäisille kuntalaisille toimintaa. Nuorisotilat ovat avoinna alkukesän ajan ja vapaa-aikatoimen kesäkalenteri julkaistaan kesäkuun alussa.

– Inari ei hiljene, vaikka Inariviikot jäävät nyt väliin.

Ympäristyötaidetempauksia

Kulttuuritoimi on palkannut taidenäyttelykoordinaattoriksi Inarin kuntaan paluumuuttaneen kuvataiteen ammattilaisen César Ropponen-Brunelin .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kesän ajalle on luvassa ympäristötaidetempauksia ja näyttelytila Kuulaassa voi ihailla kuvataideharrastajien ja -ammattilaisten näyttelyitä pitkälle syksyyn saakka. Pyrimme piristämään kyläkuvia taiteen keinoin ja suunnittelemme hankkivamme muutamia uusia taideteoksia ja kuvataidetta ikäihmisille paikallisilta valokuvaajilta ja taiteilijoilta.

Inarin kulttuuritoimi on kevään kuluessa aloittanut erilaisia kulttuurialan kehittämistehtäviä. Työn alla on muun muassa kulttuurikasvatussuunnitelma, jonka avulla on helpompi suunnitella kulttuurielämyksiä lapsen kasvun ajalle varhaiskasvatusikäisestä nuoreksi aikuiseksi.

– Aiomme palkita kulttuurista kiinnostuneita nuoria kulttuuristipendillä jo tänä keväänä.

Suomen suurimman ja kauneimman kunnan kesätapahtumat löytyvät Inarin kunnan tapahtumakalenterista sekä Inari-Saariselkä Matkailun tapahtumakalenterista ja kesän viikko-ohjelmasta .

Ilmoita asiavirheestä