Paikallisuutiset

Eletään Lapissa: Tankavaara

Kultaa huuhtomassa koko perheen voimin

Kultakylän matkailuhuuhtomo toimii sekä non-stoppina että ajanvarauksella kesän ajan joka päivä. Vuokravaltauksella kullanhuuhdontaan voi uppoutua vaikka koko kesäksi.

Tankavaaran Kultakylässä matkailuhuuhdonnalla on jo pitkät perinteet, sillä sitä on järjestetty 1970-luvun alusta lähtien. Myös tänä kesänä Kultakylässä on mahdollista kokeilla kullanhuuhdontaa oppaan avustuksella kesäkuusta syyskuulle asti joka päivä.

Matkailuhuuhtomossa lipun hintaan sisältyvät kaikki kullanhuuhdonnassa tarvittavat apuvälineet kumisaappaista vaskooliin.

– Matkailuhuuhtomo on nopea tapa tutustua kullanhuuhdontaan ja saada tuntumaa vaskaukseen eli vaskoolin käyttöön, Kultakylän isäntä Marko Touru kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Matkailuhuuhtomo toimii sekä ajanvarauksella että non stop -periaatteella. Lipun hinnalla kultaa voi huuhtoa tunnin ajan tai siellä voi halutessaan viettää koko päivän. Opas on paikalla opastamassa oikean vaskaustekniikan harjoittelussa sekä korukivien tunnistuksessa.

Tourun mukaan lapset innostuvat yleensä enemmän värikkäiden korukivien löytämisestä, kun taas aikuisia kiehtoo enemmän kulta. Löytäjä saa myös pitää kaiken vaskaamansa kullan ja korukivet sekä vaskata niin paljon kuin ehtii hänelle varatun ajan puitteissa.

Vuokravaltauksella vaikka koko kesä

Monet kullanhuuhdontaa kertaalleen kokeilleet tulevat uudelleen, mutta pidemmäksi aikaa. Monelle perheelle kullanhuuhdonta onkin yksi kesäloman kohokohdista, joka kuuluu osana Lapin ja Pohjois-Norjan kierrokseen.

– Meillä on Aurum-niminen vuokravaltaus Nelostien länsipuolella, josta voi vuokrata paikan päiväksi tai vaikka koko kesäksi. Keskimäärin siellä kuitenkin huuhdotaan kultaa kerrallaan viikon verran, Touru kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuokravaltaus on oikea, toiminnassa oleva valtaus, jossa hiekkaa lapioidaan ränniin ja lopuksi vielä vaskataan. Vuokravaltaus onkin tarkoitettu niille, joilla vaskaustekniikka on jo hallussa. Jos on kuitenkin epävarma, voi rännissä erotellun hiekan vaskata yhdessä oppaan kanssa vielä päivän päätteeksi, jotta hippuja ei jää löytymättä.

Viime kesänä vuokravaltaukselta löytyi toiseksi suurin kultahippu, mitä Tankavaarasta on tähän mennessä löydetty.

– Hippu painoi 62 grammaa. Sen löytänyt henkilö on tulossa vuokravaltaukselle myös tänä kesänä, Touru kertoo.

Tankavaarassa on etsitty kultaa 1930-luvulta lähtien. Tähän mennessä suurin hippu löytyi vuonna 1950 ja painoa sillä oli 183 grammaa.

Ilmoita asiavirheestä