Ihmiset

Kolumni: Kakslauttasen maailman suurin yksityinen planetaario on elämys

Kävin tähän lehteen tekemässä juttua Kakslauttasessa sijaitsevasta maailman suurimmasta yksityisestä planetaariosta. Marraskuun puolessa välissä yleisölle avautunut kohde on niin vaikuttava, että en voinut jättää tilaisuutta käyttämättä kertoa siitä sinullekin.

Planetaario on osa suurempaa kokonaisuutta, johon matkailuyrittäjä Jussi Eiramo on sijoittanut 10 miljoonaa euroa. Hanke on rakennettu kokonaan ilman tukirahaa, sillä sitä ei ole tulkittu matkailukohteeksi.

Planetaarion lisäksi kokonaisuuteen kuuluvat taidegalleria, suomalaiseen muotoiluun erikoistunut myymälä ja ravintola. Sitä, mitä kaikkea rakennus kätkee sisäänsä, on vaikea kuvailla. Olen matkustellut suhteellisen paljon maailmalla, enkä äkkipäätään muista vastaavaa ihmisen rakentamaa nykyaikaista paikkaa, joka olisi painunut yhtä lailla mieleen.

***

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Taidegalleriasta kuljetaan planetaarion puolelle punaisen maton peittämää käytävää pitkin. Idean punaisesta matosta Jussi kertoi saaneensa Oscar-gaalasta. Käytävän jälkeen avautuu aula, johon on pakko pysähtyä ihailemaan hopeanhohtoista Kirsi Kaulasen taideteosta Maanalaiset revontulet . Punaisille seinille pitsimäisiä valoja heijastelevaan teokseen on säveltänyt musiikin Teho Majamäki. Itse teos on kuin valtava hopeinen koru.

Planetaarion wc-tilatkin ovat kuin taideteos: punaista ja mustaa, marmoria, kaunista ja kiiltävää: prameaa, mutta ei mautonta. Yläkerran portaikossa solisee suihkulähde, jonka yllä kisailevat Pekka ja Teija Isorättyän suunnittelemat kuutytönkorennot.

Ravintolasalissa taidetta on joka puolella. Pohjoismaiden suurin lasitaideteos vangitsee tutkimaan yksityiskohtia. Taidetta ja katsottavaa on niin paljon joka puolella, että pelkästään rakennuksessa vierailu on upea kokemus.

***

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vierailuni kruunasi planetaariossa katsomani 30 minuutin mittainen revontuli-aiheinen elokuva, joka kertoo revontulista paitsi tieteellisesti myös myyttien ja uskomusten kautta. Samassa näytöksessä ollut pariskunta huokaili elokuvan päätyttyä kanssani haltioituneena näkemästään.

Jokainen yksityiskohta Kakslauttasen uudessa vierailukohteessa on harkiten rakennettu ja laadukas. Jos haluat kokea pohjoisen vierailullasi elämyksen, jollaiseen et törmää ihan joka puolella maailmaa, Kakslauttasen planetaariossa vierailu on varmasti sellainen.

***

Juttukeikaltani kotiin Sodankylään ajellessani mietin sitä, kuinka monelle taiteilijalle ja rakennusalan ammattilaiselle Kakslauttasen isäntä on tarjonnut mahdollisuuden tehdä jotain suurta ja vaikuttavaa. Sanoisinpa, että Jussi Eiramo on taiteen arvostajana, jos ei Lapin tämän hetken suurin taidemesenaatti, niin ainakin yksi heistä.

Ilmoita asiavirheestä