Ihmiset

Kolttien Perinnetalolla vietettiin kesäkauden avajaisia

Sevettijärvellä sijaitsevan Kolttien Perinnetalon avajaisia vietettiin maanantaina 11. kesäkuuta. Saamelaismuseo Siidan ja Perinnetalon oman väen järjestämissä perinteisissä kesäkauden avajaisissa oli vieraille kahvi- ja pullatarjoilu, minkä lisäksi päivän mittaan oli mahdollista seurata perinteisten käsitöiden valmistusta.

Perinnetalolla kesän aikana oppaana työskentelevän Kaisa Vuolukan mukaan vierailijamäärät Perinnetalolla ovat viime vuosien aikana kasvaneet ja varsinkin syyskuussa ruska-aikaan on ollut vilkasta. Kaiken kaikkiaan kesäkauden aikana Perinnetalolla vierailee kahdesta kolmeen tuhatta kolttakulttuurista kiinnostunutta kävijää.

– Olemme auki kesäaikaan joka päivä kello 10-17 välisenä aikana ja tänne on vapaa pääsy, mistä ihmiset monesti yllättyvät, Kaisa kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Päärakennuksen lisäksi näyttelyalueeseen kuuluu aitta sekä ulkomuseoalue. Aitassa on kaksi erillistä näyttelytilaa, missä on esillä kolttien perinteisiä vaatteita, käsitöitä sekä poronhoitoon ja kalastukseen liittyviä työkaluja ja esineitä.

Ulkomuseoalue esittelee kolttasaamelaisten Suenjelin eli Suonikylän aikaista kesäpaikkaa. Nähtävillä on muun muassa asuinrakennuksia, savusauna sekä perinteinen kolttasaamelainen juuriommelvene.

Kesäpaikan alkuperäiset rakennukset tuhoutuivat lähes täysin toisen maailmansodan aikana sekä sen jälkimainingeissa, joten ulkomuseoalueella olevat rakennukset ovat pääasiassa säilyneiden kirjallisten kuvausten ja kuvamateriaalien perusteella valmistettuja rekonstruktioita.

Monipuolista nähtävää

Saamelaismuseon alaisuuteen kuuluvan Perinnetalon yhteydessä toimii myös museokauppa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Myynnissä on Siidan valikoimaan kuuluvia tuotteita, mutta aihepiiriltään ne ovat keskittyneet paikalliseen alueeseen ja kolttakulttuuriin, Kaisa esittelee museokaupan valikoimaa.

Kolttakulttuuria esittelevän näyttelyn tekstit ovat koltaksi, suomeksi ja englanniksi. Oppaat opastavat vieraita suomen ja englannin kielellä.

Heinäkuussa Kaisan sekä toisena oppaana työskentelevän Jarno Mäen apuna oli sevettijärveläinen koululainen, jonka palkan maksoi paikallinen urheiluseura.

– Hän kävi esittelemässä muun muassa ulkomuseoaluetta sekä kirkkoa ja hautausmaata, Kaisa sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Trifon Petsamolaiselle pyhitetty ortodoksinen kirkko sekä hautausmaa sijaitsevat aivan Perinnetalon välittömässä läheisyydessä. Alun perin tsasounaksi rakennettu kirkko valmistui vuonna 1951 ja kirkoksi se vihittiin peruskorjauksen jälkeen vuonna 1992.

Kesän aikana Perinnetalolla järjestettiin perusnäyttelyn lisäksi käsityönäytöksiä. Heinäkuussa puolestaan kokoonnuttiin viettämään Inariviikkojen avajaisia.

– Ja syyskuun kuudentena päivänä Perinnetalolla vietetään syyspäivää ja silloinkin on luvassa monipuolista ohjelmaa, Kaisa vinkkaa syksyllä Lappiin matkaaville.

Ilmoita asiavirheestä