Paikallisuutiset

Kolme MM-mestaruutta Suomeen

Tällä viikolla on kilpailtu kullanhuuhdonnan maailmanmestaruuksista lajin synnyinsijoilla Tankavaarassa. 29 maasta, 450 kilpailijaa osallistui itse MM-mittelöihin. Suomalaiset pitivät pintansa kotikentällä. Kovatasoinen kamppailu toi kolme maailmanmestaruutta naisten sarjassa, perinnevaskoolisarjassa ja kolmen hengen joukkue-sarjassa Suomeen. Tankavaaran Kultakylässä oli tarjolla kisojen kunniaksi myös Kultamarkkinat, viihdettä, aktiviteetteja ja ohjelmaa koko perheelle. Iltaisin kisa-alueen tapahtumateltta täyttyi ihmisistä ja elävästä musiikista. Järjestelyt sujuivat moitteettomasti.

Naisten sarjan voittoon ylsi viimevuotiseen tapaan torniolainen Pia Turunen , jolle sarjan maailmanmestaruus on jo neljäs ja tekee hänestä näin maailman menestyksekkäimmän naisvaskaajan. Voittoaika oli kisojen ylivoimainen 1 min 10 s. Hopeamitali matkaa Ruotsiin ja pronssi Hollantiin. Turunen sai myös hopeaa viiden hengen joukkuekilpailussa.

Miesten sarjassa löytyi yllätysvoittaja Iso-Britannian James Linnettistä . Muutamia sekunteja hitaampana Tankavaaran oma mies Seppo Mauno sai hopeaa, samoin kuin perinnesarjassakin. Pronssin haltija tuli Tsekeistä.

Nuorten sarjassa nähtiin hurjia vaskausaikoja kun ensimmäiset nousivat jo minuutin pintaan. Pieni maltti oli kuitenkin valttia, sillä käyttämällä puoli minuuttia lisää aikaa, onnistui eteläafrikkalainen Yuva Singh löytämään kaikki 10 hippua ja viemään nuorten maailmanmestaruuden. Toinen sija meni Puolaan ja pronssille ylsi ivalolainen Pilvi Nissilä .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perinnevaskoolisarjassa maailmanmestaruuden toi Suomeen Päivi Pohjola Oulusta. Suomalaiset olivat vahvoja, sillä peräti seuraavat viisikin sijaa tulivat Suomeen. Sarjassa kilpailijat vaskaavat kilpavaskooleiden sijasta nimenmukaisesti perinteisellä, jo satoja vuosia kultavaltauksilla käytetyllä sileällä peltivaskoolilla, joka nopeasti huuhtoessa asettaa todellisia haasteista vaskaajille. Taitavimmat ovat kuitenkin harjaantuneet tähänkin vaskooliin ja maailmanmestaruus irtosi huippuajalla 2.08.

Myös kolmen hengen joukkuekulta tuli Suomeen, kun tuore SM-voittaja, loviisalainen Antti Seppälä huuhtoi voittoon yhdessä vaimonsa Lea Seppälän ja Virroilta kotoisin olevan Helvi Mäki-Laurilan kanssa. Kahden hengen joukkuevoitto meni Ruotsiin ja viiden hengen joukkuekilpailussa paras oli Hollanti suomalaisten miehittäessä seuraavat palkintosijat. Kansallinen maajoukkuekilpailun parhaaksi ylsi Saksa, toiseksi Itävalta ja kolmanneksi Kanada.

Vauvasta vaariin

Kullanhuuhdonta on koko perheen laji, jossa siis kilpaillaan niin yli 60-vuotiaiden veteraanisarjan lisäksi epävirallisessa alle 12-vuotiaiden lasten sarjassa. Vanhin kisojen osallistuja oli 88-vuotias kun nuorimmalla ikävuosia oli kertynyt neljä. Veteraanisarjassa menestyi parhaiten ruotsalainen moninkertainen maailmanmestari Ken Karlsson . Lasten sarjassa tehtiin tarkkaa työtä, sillä hämmästyttävästi toistakymmentä kilpailijaa kolmestakymmenestä löysi kaikki yhdeksän piilotettua hippua. Nopein ja tarkin tuli Norjasta ja seuraavat kaksi sijaa jäivät Suomeen ivalolaiselle Pilvi Nissilälle ja kauhajokiselle Niklas Hongistolle .

Kullanhuuhdonnan MM-kisoja on järjestetty vuosittain eri puoli puolilla maailmaa jo vuodesta 1977 lähtien. Seuraavien vuosien MM-kisat ovat Tsekeissä, Kanadassa, Puolassa ja vuoden 2023 kisoja on hakenut Etelä-Afrikka. Tankavaaran kullanhuuhdonnan MM-kisat järjestettiin Lapin Kullankaivajain Liiton ja Tankavaaran Kultakylän yhteistyönä.