Hyvinvointi

Kiilopäähiihtoja uhkasi lumen puute

Leutojen olosuhteiden ja lumenpuutteen takia Kiilopäähiihtoa ei ollut mahdollista hiihtää suunnitelmien mukaisesti Kiilopään tunturimaisemissa. Kiilopäähiihdot hiihdettiin Saariselän ensilumenladulla marraskuun viimeisellä viikonlopulla. Samaisella ladun pohjalla järjestettiin myös edeltävänä viikonloppuna FIS-hiihdot.

Lisää tunnelmia ja valokuvia Kiilopäähiihtojen sankareista Saariselän Sanomien Facebook-sivuilla !

Kiilopäähiihdon kilpasarjat järjestettiin Saariselän lumetetulla ensilumenladulla. Kilpasarjan pituudeksi saatiin kasaan 32 kilometriä. Kilpasarjan lähtö- ja maalialue sijaitsi Saariselän hiihtostadionilla. Hiihtotapana oli edelleen perinteinen tyyli. Kiilopäähiihdon voitti Petteri Kymäläinen .

Kiilopäähiihdon järjestäjät pahoittelivat suunnitelmiin tullutta muutosta, mutta sää- ja luonnonolot ovat sellaisia elementtejä tapahtumien järjestämisessä, että niihin ei voi vaikuttaa järjestäjien toimesta.

Lumettomuus ei hämmästytä

Kiilopäähiihtojen ladun varresta tavoitimme myös Huru-ukkoja Turusta. Pentti Seppälä ja Sten Hansén olivat lähteneet aamuiselle hiihtoretkelle tekolumiladulle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meillä on Suomessa vanhin sporttiklubi Huru-Ukot. Se on perustettu vuonna 1935.

Huru-ukot ovat vajaan viikon verran joka marras-joulukuun vaihteessa hiihtelemässä Saariselällä.

– Tämä on toinen hiihtopäivämme. Kun tulimme tänne, Saariselkä oli vielä mustalla maalla. Mutta tänään täällä on jo maa valkoisena. Olemme tottuneet tähänkin. Täällä oli vuonna 2000 täysin samanlainen tilanne.

– Viime vuonna 20 vuoteen täällä oli taas eniten lunta kuin koskaan aiemmin, miehet muistelevat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Huru-ukot olivat jo illalla havahtuneet siihen, että taivaalta alkoi hissukseen sadella lumihiutaleita. Tänään he olivat iloinneet siitä, kun metsäkin oli valkoinen, eikä ainoastaan tekolatu. Heidän mielestään kaamoshiihto on aina yhtä hieno kokemus vuodesta toiseen.

Laduille kiitosta

Saariselällä ollessaan Huru-ukot hiihtävät taikka kävelevät, syövät hyvin ja nauttivat elämästä.

– Jos hiihtokilpailuja näkyy televisiosta, niin katellaan myös niitä.

Pentti Seppälä on käynyt jo 20 vuotta peräkkäin Saariselällä. Hän kiitteleekin alueen latuverkostoa, joka saa hänet palaamaan paikkakunnalle vuodesta toiseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Täällä voi valita sopivan pituisia latuja ja vaihtoehtoja on täällä paljon enemmän kuin missään muualla. Olen käynyt kaikkialla muuallakin hiihtopaikoissa hiihtelemässä, mutta täältä löytyvät ne parhaimmat ladut. Joka vuosi on päästävä hiihtämään Rumakurulle. Tänä vuonna näin en voi kuitenkaan tehdä, koska siellä ei ole lunta. Se pikkuisen harmittaa, Pentti huokaa.

– Täällä laduilla myös ihmiset ovat paljon kohteliaampia kuin vaikkapa kotopuolessa. Täällä tunnetaan latuetiketti, Hansén kertoo havainneensa.

Miehet olivat lähteneet jo aikaisin aamusta hiihtelemään tekolumiladulle. Miksi ette osallistuneet itse Kiilopäähiihtoon?

–Kyllä ikää on liian paljon. Eikä jaksaisi hiihtää niin paljon, tuumaa 85-vuotias Pentti Seppälä naureskellen.

– Emme oikeastaan tienneet, että täällä hiihdetään Kiilopäähiihtoja.

"Täällä voi valita sopivan pituisia latuja ja vaihtoehtoja on täällä paljon enemmän kuin missään muualla."
Ilmoita asiavirheestä