Paikallisuutiset

Näyttely avautuu 24. syyskuuta kello 13

Kiehisen näyttely Saariselällä tuo luonnon lähelle ihmistä interaktiivisilla sisällöillä

Urho Kekkosen kansallispuiston palvelupiste Kiehisen päivittyvä näyttely Saariselällä tuo luonnon lähemmäksi ihmistä digitaalisen sisällön avulla. Lyhyiden videoiden avulla voi sukeltaa raakun elämään joen pohjassa tai matkata mukaan poroerotukseen. Videoiden äänimaisema elävöittää kokemusta.

Kiehisen näyttely sitoo Urho Kekkosen kansallispuiston osaksi kansainvälistä suojelualueiden ketjua. Suomen uljainta tunturialuetta hallitsevat yhtenäiset pyöreälakiset tunturit kuuluvat Länsi-Euroopan viimeisiin erämaa-alueisiin ja ovat suojelun arvoisia. Erämaa ei kuitenkaan lopu maiden väliselle rajalle, vaan jatkuu pitkälle Venäjän puolelle.

– Digitaalisuus antaa paljon mahdollisuuksia kertoa elävästi pohjoisen luonnosta, nostaa esille ajankohtaisia asioita Lapin luonnosta ja sen muutoksesta esille, kertoo suunnittelija Kristiina Aikio .

Kuvia ja videoita

Näyttely on täydentynyt suurella 85 tuuman kosketusnäytöllä sekä pienemmällä lapsille tarkoitetulla näytöllä. Kuvat ja videot ovat monipuolistaneet näyttelyä ja niiden avulla on mahdollista nähdä ja kokea kerralla enemmän.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vierailija voi itse selata video- ja valokuvasisältöä. Parhaassa tapauksessa vierailija voi tuntea osallistuvansa esim. hiihtoretkeen, tuntea kasvoillaan talvisen tuiskun tai matkata Venäjän puolelle Hiipinän kansallispuistoon. Kiehisen ’autiotuvassa’ sijaitseva kosketusnäyttö tarjoilee retkeilyinfoa ja tietoa kansallispuiston perustamisesta sekä hauskan pelin, jossa voi tunnistaa mm. eläinten jälkiä.

Pelilliset osuudet on suunnattu erityisesti lapsille, mutta kaikenikäiset voivat testata omaa jälki- tai papanatuntemustaan. Näyttely on maksuton niin matkailijoille kuin matkailuyrittäjille.

Audio-visuaalisen materiaalin tuottanut äänisuunnittelua Aalto-yliopistossa opiskeleva Konsta Verta kertoo, että:

– Näyttelyn kuva- ja äänimaailma on lähtöisin paikallisista maisemista Urho Kekkosen kansallispuistosta ja lähiympäristöstä. Vuodenaikojen vaihtelu tuo jatkuvasti uutta nähtävää ja koettavaa tehden luonnossa liikkumisesta ja tallentamisesta mielenkiintoista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kiehisen näyttelyuudistus on osa kansainvälistä PAN - Pohjoisen luonnonilmiöt -projektia, jossa tuotetaan uutta luontotietoa ja palveluja luontomatkailun käyttöön. Näyttelyt uudistuvat myös hankkeen muissa kohteissa; Suomessa Sallan Poropuistossa, Norjassa Ylä-Paatsjoen kansallispuiston opastuspiste Gjøkenissa ja Venäjällä Paatsjoen luonnonpuiston (Pasvik Zapovednik) luontokeskus Nikelissä sekä INEP:n (Institute of North Industrial Ecology Problems) opastuspisteessa Apatityssa, jossa näyttely kertoo Hiipinän kansallispuistossa.

Katso tästä video, joka esittelee Kiehisen uutta näyttelyä

Ilmoita asiavirheestä