Paikallisuutiset

Urkkipuiston uutisia, Kekkospuiston kuulumisia

Kesäkauden remontteja ja rakentamista

Kesä UK-kansallispuistossa ja sen ympäristössä on perinteisesti rakentamisen ja korjaamisen aikaa. Yhtenäinen lähialueen polkuverkosto, sen varrella olevat rakenteet sekä kansallispuiston erämaisemmat kohteet kaipaavat aina kunnostusta ja korjailua. Palveluvarustuksen ylläpitoon tälle vuodelle on saatu hyvin Maa- ja Metsätalousministeriön sekä Ympäristöministeriön rahoitusta ja Metsähallituksen Luontopalvelut on pystynyt tekemään hyvin kunnostustöitä.

Reitit, rakennelmat ja rakennukset on tarkoitettu palvelemaan retkeilijöitä. Oikein mitoitetulla ja hyväkuntoisella palveluvarustuksella pystytään myös ohjailemaan suuria kävijämääriä. Näin häiriö luonnolle on mahdollisimman vähäistä.

Saariselän-Kiilopään lähialueella, missä retkeilijöitä on runsaasti, on parannettu retkeilymahdollisuuksia tekemällä vilkkaimpia reittejä kulutusta kestävämmiksi. Kestävöintiä on tehty 450 metrin matkalla Moitakurun reitillä Palopään risteyksen kohdalla sekä Moitakurun päivätuvan läheisyydessä. Lisäksi reiteillä on uusittu viisi pientä siltaa.

Auroran pihaan lisää tulipaikkoja ja polulle valaistus

Aurora-tapahtumatuvan pihalle Saariselällä on saatu kesäaikaan kaksi nuotiopaikkaa lisää. Lisäksi lokakuun aikana Aurorapolulle valmistuu kulkua ohjaava tunnelmallinen valaistus. Valaistus on suunniteltu siten, etteivät valot haittaa taivaan valoilmiöiden katselua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rakentamista Luirojärvellä ja Luulammella

Luirojärven Kuuselan vuokratuvan katto korjattiin kesällä. Elokuun alkupuolella kattoremontti oli valmis ja tupa saatiin käyttöön juuri ennen vilkkainta ruskasensonkia.

Luulammen tuvan pihapiiriin on noussut uusi päiväkota. Päiväkodassa voi tulistella ja nauttia omia eväitään, jos ei halua turvautua sesongeilla auki olevan kahvilan palveluihin.

Sudenpesän peruskorjaus vuonna 2021

Sudenpesän vuokrakammin peruskorjauksen suunnittelutyö on käynnissä. Samassa yhteydessä liiteri siirretään parempaan paikkaan. Peruskorjauksen vuoksi Sudenpesää ei toistaiseksi voi varata. Sudenpesän remontin tarkemmasta aikataulusta tulee tietoa Urho Kekkosen kansallispuiston ajankohtaissivulle www.luontoon.fi:hin tai asiaa voi tiedustella palvelupiste Kiehisestä Saariselältä.

Mittava siltojen remppakesä

Kesä 2020 muistetaan siltojen korjauskesänä. Ankara talvi kuritti siltoja. Paksu lumikerros ja lumien myöhäinen sulaminen saivat vanhojen siltojen rakenteet lujille. Vuoden aikana paljastui runsaasti lumivaurioita ja korjaustarvetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nuorttijoen riippusilta romahti lumitaakan painosta tammikuun loppupuolella. Uusi Nuorttijoen yli johtava silta Kolsankoskelle valmistui lokakuun alkupuoliskolla.

Ivalojoen Kultalan riippusilta romahti maaliskuussa ja silta saatiin korjattua kuntoon heinäkuun lopulla.

Kopsusjoen riippusilta Orposessa asetettiin käyttökieltoon juuri ennen kuuminta hillastusaikaa. Silta saatiin korjattua elokuun aikana.

Aittajärven-/ Kuutuantiellä Kulasjoen yli menevä silta korjattiin välittömästi ruskasesongin päätyttyä. Aittajärvi on erittäin suosittu UK-kansallispuistoon suuntautuvan kesävaelluksen aloituspaikka. Talvella Aittajärven tietä ei pidetä auki.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luirojärvellä kevättulva runteli muutaman vuoden vanhaa siltaa ja siirsi sen pois paikoiltaan. Tuossa kohtaa retkeilykarttoihin on merkitty kahlaamo, joten Luirojoen ylitys sujuu kahlaten, joten silta purettiin kesällä kokonaan pois.

Tankavaaran luontopolkujen rakenteita on kunnostettu korjaamalla mm. reitin varrella olevia taukopaikkoja. Tankavaarassa luontopoluille pääsee entisistä lähtöpaikoista, mutta maastossa uudet reittilinjaukset kuljettavat retkeilijöitä kuivempia maita pitkin. Uusien reittilinjausten myötä pitkoksista voitiin luopua kokonaan.

Sompion luonnonpuiston suosio on noussut, kävijämäärät herkällä luonnonsuojelualueella ovat kasvaneet selvästi. Kävijämäärien ohjailemiseksi ja tämän ainutlaatuisen luontokohteen suojelemiseksi Pyhä-Nattaselle vievien polkujen alussa olevia P-paikkoja on laajennettu. Lähtöpaikoille saadaan myös uudet opastetaulut kertomaan Sompion luonnonpuiston luonnosta ja retkeilystä. Tarvetta on ilmennyt myös käymälöiden rakentamiselle P-paikkojen yhteyteen ja niiden toteuttaminen siirtyy tulevalle vuodelle.

Rautulammen pari vuotta sitten palaneen tuvan tilalle saadaan uusi rakennus ensi vuonna 2021. Uuden tuvan suunnittelutyöt ovat käynnissä, ja siinä huomioidaan asiakaskyselyssä esiin nousseita retkeilijöiden toiveita tuvan suhteen.

Helikopterin laskeutumispaikat UK-puistossa raivattiin kesällä. Jokaisen autiotuvan läheisyydessä on laskeutumispaikka pelastushelikopterille. Raivaustyön yhteydessä myös gps-koordinaatit tarkistettiin. Laskeutumispaikoille asennetaan ensi vuonna uudet metalliset tolpat ja kyltit. Tämä lisää kaikkien alueella liikkuvien turvallisuutta.

Ilmoita asiavirheestä