Hyvinvointi

Kesäinen Kairijoki tarjoaa monipuolista tekemistä luonnon helmassa viihtyvälle

Kalastuksen lisäksi lempeästi virtaava erämaajoki soveltuu mainiosti myös vesillä liikkumiseen. Kaikki tarvittavat varusteet saa vuokrattua Kairijoen eräkeskuksesta.

Vanhan Sompion Lapin koilliskairassa, Savukosken kunnan puolella sijaitseva Kairijoen eräkeskus on perinteisesti ollut kesällä kalastajien ja myöhemmin syksyllä metsästäjien suosima erätukikohta. Tänäkin kesänä eräkeskuksella on ehditty jo järjestää Korvatunturin Kunkku 2021 -perhokalastustapahtuma sekä perhokalastuskursseja.

– Tänä vuonna perhokalastuskursseja kohtaan oli tavallista enemmän kiinnostusta, joten järjestimme niitä poikkeuksellisesti kaksi. Kursseja on pidetty joka vuosi 90-luvulta asti ja se on tiettävästi Suomen vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty perhokalastuskurssi, Kairijoen eräkeskuksen isäntä Jukka Hirvonen kertoo.

Kairijoen ovat löytäneet eränkävijöiden lisäksi matkailijat. Eräkeskus sijaitsee eurooppalaisen moottoripyöräreitin Trans Euro Trail Finlandin varrella, joten pihaan parkkeeraa säännöllisesti myös moottoripyörillä matkaa tekeviä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luonnossa viihtyville alue tarjoaa myös hienot puitteet: aivan eräkeskuksen vierestä virtaava Kairijoki esimerkiksi soveltuu loistavasti vesillä liikkumiseen, kuten melontaan ja sup-lautailuun. Omia varusteita ei välttämättä tarvitse, sillä ne voi vuokrata eräkeskuksesta.

Uutuutena sup-laudat

Matala ja lempeästi virtaava Kairijoki soveltuu mainiosti myös aloitteleville melojille.

– Vesi on pääsääntöisesti aika matalalla, eikä joessa ole isoja koskia vaan se on täynnä pieniä nivoja. Se tekee joesta mielenkiintoisen melottavan, Hirvonen kertoo.

Mahdollisia reittivalintoja on useita. Eräkeskukselta ylävirtaan melontareitin pituudeksi tulee noin 17 kilometriä. Kuivaan aikaan vesi on matalalla, jolloin isompia kiviä joutuu kiertämään sekä kanoottia joutuu uittamaan matalimmissa paikoissa. Reitille onkin syytä varata tarpeeksi aikaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

https://www.youtube.com/watch?v=CFjZdwccLeA&ab_channel=Sompio-lehti

Alavirtaan lähdettäessä reitin pituudeksi tulee enimmillään 23 kilometriä ja se on helpommin melottava kuin Kairijoen yläosa. Jos haluaa meloa lyhyemmän matkan, reitin varrella on myös muita mahdollisia rantautumis- ja lopetuspaikkoja. Esimerkiksi Saunavaaran sillalle tulee eräkeskukselta matkaa noin kahdeksan kilometriä. Lisäksi joen varrella on taukopaikkoja, joissa voi pysähtyä tulistelemaan ja syömään eväitä.

Eräkeskuksella on vuokrattavana kymmenkunta kaksipaikkaista kanoottia sekä yksi yhden hengen kajakki.

– Vuokraan kuuluu pelastusliivit sekä halutessa myös kypärä. Tarvittaessa järjestämme kanoottien kuljetuksen ylävirtaan tai noudamme alavirrasta sovitusta paikasta sovittuun aikaan, Hirvonen kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tänä kesänä eräkeskukselta voi ensimmäistä kertaa vuokrata myös sup-lautoja. Ne soveltuvat myös Kairijoen kaltaiselle erämaajoelle.

– Kovimmat virtapaikat kannattaa ohittaa polvillaan meloen tai sitten vain uittaa laudan niistä kävellen ohi, Hirvonen neuvoo.

Remonttihommia

Eräkeskuksen päärakennus on aikoinaan toiminut savottakämppänä ja siirretty nykyiselle paikalleen 60-luvun alussa. Eräkeskuksena paikka on toiminut vuodesta 1990 lähtien, jolloin Jukka Salmi ja Matti Tiittala rakennuttivat alueelle kuusi mökkiä.

90-luvulla Kairijoen eräkeskus oli erittäin suosittu kalastajien keskuudessa, ja joesta pyydettiin muun muassa kirjolohta ja harjusta. Nykyisin joesta nousee pääasiassa harjusta, mutta myös taimenta, nieriää ja siikaa.

Hirvosen omistukseen eräkeskus siirtyi vuonna 2005. Alueelle on rakennettu lisää mökkejä ja karavaanareille löytyy myös muutama sähköpaikka sekä huoltopiste. Kahvila-ravintolasta saa aina aukioloaikoina kahvia ja virvokkeita sekä lämmintä ruokaa, kuten porohampurilaisia, käristystä ja hodareita.

Tilauksesta on mahdollista saada muutakin ruokaa, mutta tilaus on hyvä tehdä hyvissä ajoin, sillä kauppareissua ei ole mahdollista tehdä joka päivä, Hirvonen muistuttaa.

Tänä kesänä eräkeskuksella on myös tehty remonttia ja perusparannusta. Muun muassa sauna on uudistettu ja terassi rakennettu. Remontoinnissa on kuitenkin pidetty tarkkaan huolta siitä, että paikan tunnelma ei muuttuisi.

– Asiakkaatkin ovat sanoneet, ettei saa tehdä liian hienoa, muuten paikan tunnelma kärsii, Hirvonen nauraa.

Kairijoen eräkeskus on auki kesäaikana ja sulkee ovet tänä vuonna lokakuun 8. päivä.

Ilmoita asiavirheestä