Hyvinvointi

Urkkipuiston uutisia, Kekkospuiston kuulumisia

Kesä on rakentamisen aikaa

Urho Kekkosen kansallispuistossa on ainutlaatuinen tupaverkosto, nelisenkymmentä autio-/varaustupaa. Paljon on tupia, mutta paljon on myös käyttäjiä.

Urho Kekkosen kansallispuisto on Suomen toiseksi suosituin kansallispuisto. Vuoden 2020 käyntimäärä oli 372 000. Kunnostustyöhön on saatu rahoitusta eduskunnan myöntämistä lisätalousarvio- ja tulevaisuusinvestointivaroista, jonka turvin rakenteita ja reittejä kunnostetaan. Hyvässä kunnossa oleva palveluvarustus palvelee retkeilijöitä ja samalla estää luonnon kulumista. On helppoa suunnata retkensä kulkemaan tuvalta tuvalle, tulipaikalta tulipaikalle.

Uusia käymälöitä ja liitereitä - kevätkeleillä materiaalien ja polttopuun kuljetus

Kevään hankikelien aikaan kuljetettiin rakennusmateriaaleja ja -elementtejä eri kohteisiin. Joku vaeltaja saattoikin nähdä ”ylileveitä” kuljetuksia maastossa, kun moottorikelkan reessä kuljetettiin käymälä- ja liiterielementtejä Lankojärvelle, Suomunruoktulle, Luirojärvelle, Sarvijoelle ja Sudenpesälle. Rautulammen tupien elementit kuljetettiin tunturien yli telamaastureilla. Myös polttopuu koko vuoden tarpeisiin on kuljetettu kohteisiin lumipeitteisenä aikana.

Rautulammelle uusi päivä-, autio- ja varaustupa

Rautulammen rakennustyömaa on käynnissä ja kesän aikana kauniin erämaisen lammen rannalle valmistuu autio- ja varaustupa sekä päivätupa, liiteri ja käymälä. Rakennustyömaan ollessa käynnissä jurtta ja vanha käymälä on varattu vain rakentajien käyttöön. Rautulammen rakennukset valmistuvat sopivasti ruskasesongille 2021.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sarvijoen ja Sudenpesän tupien peruskorjaus

Sarvijoen ja Sudenpesän tuparemontit alkoivat huhtikuussa. Tätä kirjoittaessani toukokuun alkupuolella tupien lattiat ja peskat on jo uusittu. Peruskorjaus etenee kattojen korjauksella. Lumien sulettua tupien pihapiiriin nousee myös uudet käymälät ja liiterit. Remonttien valmistuttua tupiin voi tehdä jälleen varauksia viimeistään lokakuussa. Aikataulusta tiedotetaan mm. luontoon.fi-sivustolla heti sen varmistuttua. Nyt Sarviojan tupa, Sudenpesän kammi ja niiden ympäristö on työmaa-aluetta ja yleisöltä suljettua aluetta.

Reittien parantamista jatketaan Tankavaarassa ja Saariselällä

Reittien kunnostuksella varmistetaan kansallispuiston kestävää käyttöä ja asiakasturvallisuutta. Reittien kestävyyttä haetaan uusilla linjauksilla tai joissakin paikoissa sorastuksen avulla. Saariselällä uusitaan myös merkittyjen reittien varsilla risteysopasteita. Tankavaarassa luontopolkuja on linjattu uudelleen ja kesällä uusitaan polkujen viitoitusta ja lähtöopasteet.

Sompion luonnonpuisto saa oman osansa kunnostusrahoista

Sompion luonnonpuiston reiteillä käynnit ovat lisääntyneet merkittävästi viime vuosina. Sompion luonnonpuistossa on lupa liikkua ainoastaan merkityillä reiteillä, joita siellä on kaksi. Tulevana kesänä molempia, sekä Pyhä-Nattasen että Ruijanpolun reittiä kunnostetaan. Jo keväthankien aikaan uusittiin Ruijanpolulla Nattushaaran yli menevä silta. Kesällä reittien lähtöpisteisiin saadaan uudet opastetaulut. Pyhä-Nattasen polun alkuun P-paikalle saadaan myös käymälä retkeilijöitä varten.

Lue lisää ja ajankohtaisimmat tiedot: www.luontoon.fi

Ilmoita asiavirheestä