Ihmiset

Onnistuneet kolmen konsertin juhlat

Janne Rättyä toteuttaa unelmaansa kamarimusiikkijuhlista äitinsä kotiseudulle

Inarilaisjuuret omaava Janne Rättyä iloitsee siitä, että on päässyt toteuttamaan haavettaan rakentaa Lapin Kamarimusiikkijuhlat-tapahtuma. Viime viikonvaihteessa kamarimusiikkijuhlilla kuultiin kolme korkeatasoista konserttia, Utsjoen lisäksi Kakslauttasessa ja Saariselällä.

– Minulla on ollut kova into päästä toteuttamaan näitä juhlia äitini kotiseudulle. Äitini on Inarista syntyisin, Mustan sukua. Tätini Aune Musta asuu yhä Inarissa, kertoo, Itävallassa Grazin musiikkiyliopistossa harmonikansoiton professorina työskentelevä, Lapin Kamarimusiikkijuhlien taiteellinen johtaja Janne Rättyä .

Tänä vuonna juhlat järjestettiin kolmatta kertaa, nyt Löytöretkiä-teemalla. Utsjoen konsertissa kuultiin erikoisohjelma liittyen Utsjoella meneillään olevaan Utsjoen Ursa Ry:n kesälukioon.

– Hyvä ystäväni, säveltäjä Uljas Pulkkis räätälöi Kotona Maailmankaikkeudessa -laulusta uuden version tätä konserttia varten. Teos perustuu tohtori Esko Valtaojan tekstiin ja on kahdeksanosaisen laulusarjan viimeinen osa. Utsjoella kuultiin version ensiesitys, Janne Rättyä kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Utsjoella viime viikolla luennoinut Esko Valtaoja pahoitteli, että oli estynyt kirjaprojektinsa aikataulusyistä osallistumaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä järjestettyyn keskiyön konserttiin.

Tarkiainen voi päätyä levylle

Utsjoella kuultiin myös mezzosopraano-harmonikka version ensiesitys lappilaissäveltäjä Outi Tarkiaisen Soai váccii buohtalaga (The Walked Side by Side) laulusta Rauni Magga Lukkarin tekstiin.

– Tarkiaisen sävellystä esitämme ja jatkossakin ja myös sen levyttämisestä on keskusteltu, Janne Rättyä kertoo.

Hänen toiveensa on, että Lapin Kamarimusiikkijuhlat voisivat kehittyä nykyistä laajemmaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tänä vuonna kuultiin osa viime vuodelle suunnitelluista esityksistä, joiden esittäminen ei ollut koronan vuoksi mahdollista, Rättyä kertoo.

Inarin kunta ja Utsjoen Ursa ry ovat tukeneet Lapin Kamarimusiikkijuhlia Taiteen edistämiskeskuksen ja Musiikin Edistämissäätiön kanssa.

Ilmoita asiavirheestä