Paikallisuutiset

Innolla kohti uusia haasteita

Saariselkäläinen Anne Tuovila aloitti Suomen Latu Kiilopäällä hotellipäällikkönä marraskuussa. Anne on tuttu kasvo muun muassa Saariselän Riekonlinnasta ja Riekonkiepistä sekä Inergiasta, Ivalosta. Hän on suorittanut työn ohessa ylemmän korkeakoulututkinnon liiketoiminnan, matkailu- ja taloushallinnosta sekä myöhemmin vielä kouluttanut itsensä AMK liiketoiminnan, yrittäjän- ja taloushallinnon korkeakouluopettajaksi. Aikoinaan Paavo Holopainen on toiminut hänen tuuttorinaan. Lisäksi hänellä on lähemmäs kymmenen vuoden yrittäjätaustaa rakennusalan firman pyörittämisestä.

Anne Tuovilan isällä on ollut ensimmäinen matkailualan yritys Saariselällä.

– Olen pennusta asti seurannut sivusta yrittäjän taivalta. Mulla on aina ollut ikävä tänne matkailualalle, Anne tunnustaa lähemmäs kymmenen yrittäjävuoden jälkeen.

Anne on Kiilopäällä kuin kotonaan. Työporukkakin on yhteen hiileen puhaltavaa jengiä, joten Anne uskoo vahvasti viihtyvänsä talossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kiilopäällä on aivan erilainen hotellimaailma kuin Saariselällä. Täällä meillä on toiminnassamme mukana koko ajan Suomen Ladun aate. Me emme puhu täällä hotellista vaan hyvinvointikeskuksesta. Tehtäviini kuuluu, että hotelli pyörii, mutta aatteen mukaisissa raameissa. Olen johtaja Seppo Uskin oikea käsi. Lisäksi pidän taloudellisen puolen hanskassa ja sen, että henkilökunta myös hallitsee sen, Anne kuvailee työtehtäväänsä.

Nainen tunnustaa olevansa parhaimmassa työtikissä ja toimivansa parhaiten pienen paineen alla.

– En saa mistään työstä niin paljon kuin matkailualalta.

Suuret muutokset

Suomen Latu Kiilopää panostaa tällä hetkellä myös kansainväliseen markkinointiin ja 30% talon asiakkaista tuleekin ulkomailta. Myös Suomen Latu Kiilopäällä on puhaltamassa muutoksen tuulet. Tuore hotellipäällikkö Anne vihjailee, että kahden vuoden aikana tulee tapahtumaan näkyviä asioita Kiilopäällä. Tuloillaan on uudistuksia ja laajennuksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Sen verran voin jo paljastaa, että muun muassa päärakennuksen alakertaan on tulossa uudet välinevuokraustilat. Lisäksi me tulemme saamaan nettiin varauspalvelun välinevuokraukselle ja retkille sekä ohjelmille.

– Lisäksi savusaunamaailmaa aletaan nyt remontoida. Savusauna on sellainen asia, mihin me panostamme. Kiilopäällä on maankuulu savusauna.

Annen mukaan Urho Kekkosen kansallispuisto on yksi tärkeä tekijä Kiilopään tulevaisuuden kehityskuvioissa.

– Meidän pihassa seisoo portti UK-puistoon, jossa on Suomen huiput ladut. Täältä löytyy monilaajainen latuverkosto, jossa pääsee myös aloittamaan hiihtoharrastuksen kynnyksettä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hotellipäälikkön mukaan Kiilopäällä liiketominta kulkee käsi kädessä yhdessä aatetoiminnan kanssa. Hän sanoo, että Kiilopää ja Saariselkä ovat omat alueensa ja niillä on ominaispiirteensä.

Saariselkä muuttui

Anne on ollut pitkään mukana kunnallispoliitikassa Inarin kunnassa. Jos hän olisi saanut päättää, niin Saariselän etelärinnettä ei olisi koskaan rakennettu.

– Oltaisiin Inarin kunnan 1930-luvun visiolla, että Iisakkipää oltaisiin rakennettu ja siihen olisi satsattu. Olen ollut yksi päättäjistä, jotka ovat olleet päättämässä etelärinteen rakennushankkeista. Valitettavasti en pystynyt niitä jarruttamaan, harmittelee Anne.

– Minä en ole ikinä kehitystä vastaan, mutta tämän olisi voinut jollain tapaa suunnitella paremmin. Nyt se etelärinteen rakentaminen vasta aloitetaan.

Mutta muuten Anne on innoissaan siitä kehityksestä, mitä Saariselällä on tapahtunut jo parinkymmenkin vuoden aikana.

– Minun nuoruudessa, kun menimme kouluun Ivaloon, sanottiin, että me tulemme juppikukkuloilta. Meillä oli sateliittikanavat ja Ivalossa näkyi siihen aikaan vain ykkönen ja kakkonen.

Päättäjät kävivät kerran Saariselällä. Ministerit seisoivat siinä ja sanoivat, eihän täällä ole hätää, täällähän on kaikki hyvin.

– Sanoin silloin heille, että menkääpä tuosta 10 kilometriä syrjemmäs, niin kännykkä ei kuulu. Silloin lähdettiin taistelemaan siitä, että kaikilla olisi tasa-arvoiset palvelut.

Jäämeren radassa Anne näkee myös mahdollisuuksia Lapin matkailulle. Hän korostaa sitä, että tänä päivänä pitää olla kunnon yhteydet kaikkialle.

– Mutta se on surkeaa, jos siitä tuleekin vain tavarajuna. Tälle meidän matkailualueelle on saatava oma pysäkki.

– Sen kun opittaisiin matkailussa, että me tehdään tuote ja matkailija meidät kyllä tavoittaa. Ei meidän yrittäjien tehtävä ole hommata lentopaketteja ja käyttää voimavarojamme niiden järjestämiseen. Se on enemmän niitä kunnan tehtäviä.

Hiihtäminen pakkopullaa

Anne on myös kahden lapsen äiti. Lasten tulo sai perheen aikoinaan muuttamaan Saariselältä Ivaloon. Lapsen kasvattaminen Saariselällä oli hankalaa lasten harrastusten suhteen.

– Ennen Saariselältä hyppäsi bussiin viisi lasta, tänään niitä hyppää 50. Saariselällä ja Ivalossa nuorilla on omat kulttuurit.

Anne harrastaa vapaa-ajallaan uimista, posliinimaalausta ja moottorikelkkailua.

– Hiihtäminen on ollut minulle aina pakkopullaa, mutta nyt kun työpaikan pihalta lähtee latuverkosto, asiaan saattanee tulla muutos vielä tämän vuoden aikana.

– Täytyy kuitenkin ensin päästä juurtumaan tänne. Mutta jos hiihdän, niin se on sitten vasta keväthangilla.

"Nainen tunnustaa olevansa parhaimmassa työtikissä ja toimivansa parhaiten pienen paineen alla."
Ilmoita asiavirheestä