Paikallisuutiset

Ikivanha kulttuurikohde, jonka jokaisen tulisi nähdä – vain kävelymatkan päässä Inarin Kirkonkylältä

Inarilaisen toimitus sai alkukesästä kunniakkaan tehtävän, kun toimittajat pyydettiin lammaspaimeniksi Pielpajärvelle. Asiaa ei tarvinnut sen koommin puntaroida, vaan kun lehti oli saatu painoon, kamerakalusto pakattiin rinkkaan ja auton keula suunnattiin kohti määränpäätä. Paimenten tehtävä on huolehtia muun muassa siitä, että lampaat saavat vettä juodakseen ja kotiutuvat Pielpajärven kentälle. Luontaisetuna vapaaehtoiset saavat majoittua huoltotuvan suojassa, ja pääsevät myös halutessaan istumaan saunan lauteille. Pielpajärven vanha ja pieni lautasauna pidetään muulloin lukittuna. Vaikka sauna ulospäin rujolta näyttääkin, antoi se yllättävän leppoisat ja hyvät löylyt.

Lammaspaimenpesti taltioitiin myös Inarilaisen Instagram-tilille. Löydät sen @inarilainen -tilin kohokohdista nimellä ”lammaspaimenet”.

Erämaan kirkkovanhus. Pielpajärvi on pala saamelaista historiaa ja kulttuuria, jossa ihmisen ja luonnon vuorovaikutus sekä luonnon kunnioitus on ollut elämän perusta. Kyseessä on yksi Lapin kulttuurihistoriallisesti merkittävimmistä kokonaisuuksista. Kirkkokentällä sijainnut pappila ja useat kymmenet kirkkotuvat ovat hävinneet lähes täysin. Nykyinen kirkko on rakennettu vuosina 1752-1760 ja se oli käytössä 1800-luvun loppuun saakka. Kirkko toimi tuolloin Inarin keskuspaikkana.

Esittelyssä Pielpajärven erämaakirkon suursyömärit:

Video: Ville Vaarala

Ilmoita asiavirheestä