Paikallisuutiset

Hollywoodin elokuvantekijät kiinnostuneita Lapista ja av-alan tuotantokannustimesta

Kansainvälinen kiinnostus Lapin ja Suomen kuvauspaikkoja kohtaan on kasvussa. Syynä kasvulle ovat olleet Business Finlandin hallinnoiman audiovisuaalisen alan tuotantokannustimen käyttöönotto sekä eri tahojen tekemä markkinointityö.

Ryhmä elokuva-alan ammattilaisia Hollywoodista vieraili joulukuussa Lapissa tutustumassa alueen potentiaalisiin kuvauspaikkoihin ja palveluihin. Lapin vierailu oli osa laajempaa Suomen matkaa. Matkan tarkoituksena oli esitellä Suomen kuvauspaikkatarjontaa sekä markkinoida audiovisuaalisen alan tuotantokannustinta.

Kutsuvieraisiin lukeutuivat tuotantopäällikkö Tiffany Tiesiera (Downtown Abbey, BlacKkKlansman), journalisti ja kirjailija Kim Masters (The Hollywood Reporter, The Business) sekä kuvauspaikkajärjestäjät Justin Harrold (Avatar 2 & 3, Westworld), Rick Schuler (Once Upon a Time… in Hollywood, A Star is Born), Dan Connolly (Patrick Melrose, Transformers: Viimeinen ritari) ja Leann Emmert (Bird Box, Pacific Rim: Kapina).

Toimiva infra teki vaikutuksen

Tutustumismatka oli osa Business Finlandin tuotantokannustimen markkinointia, ja sen järjestivät Länsi-Suomen ja Pohjois-Suomen elokuvakomissiot sekä Lapin elokuvakomissio vastaten Lapin ohjelman suunnittelusta ja järjestämisestä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vieraat pääsivät Lapin vierailullaan muun muassa moottorikelkkailemaan, vierailemaan porotilalla ja lumihotellissa, sekä tutustumaan alueen korkeatasoisiin palveluihin. He kehuivat erityisesti Lapin avaraa luontoa ja kaamoksen värimaailmaa.

Myös Lapin toimiva infrastruktuuri teki vaikutuksen.

– Täällä on paljon hotelleja tuotantoryhmien majoitusta varten, huollettujen teiden varsilla sijaitsevia kuvauslokaatioita, sekä toimivat puhelinverkostot ja wifi. On myös todella hyvä, että Lapista löytyy paikallisia tuotantopalveluita, toteaa tuotantopäällikkö Tiffany Tiesiera.

Tuotantokannustin kiinnostaa

Lappi ja Suomi kiinnostavat kansainvälisiä tuotantoja yhä enemmän Business Finlandin tarjoaman audiovisuaalisen alan tuotantokannustimen ansiosta, joka tarjoaa Suomessa kuvatuille tuotannoille 25 prosentin hyvityksen tuotannon kustannuksista. Tuotantokannustimen tavoitteina on audiovisuaalisen alan liiketoiminnan kasvu ja kansainvälistyminen sekä osaamisen kehittyminen. Tuotantokannustimella pyritään mm. edistämään ulkomaisten ja kotimaisten audiovisuaalisten tuotantojen sijoittumista Suomeen ja sitä kautta vahvistamaan audiovisuaalista toimialaa sekä muuta elinkeinotoimintaa alueilla, joilla tuotantoja toteutetaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomessa vierailleen tuotantopäällikkö Tiffany Tiesieran mukaan tuotantokannustimilla on suuri merkitys kuvauspaikkojen valinnassa.

– Tottakai kuvauspaikan valinta lähtee aina ensimmäiseksi liikkeelle käsikirjoituksen vaatimista asetuksista, mutta tuotannot pyrkivät löytämään kuvauslokaatioita, jossa käsikirjoituksen vaatimukset kohtaavat toimivan tuotantokannustimen. Tuotantokannustimet auttavat meitä säästämään kuluissa ja pääsemään elokuvanteossa parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.

Suomessa tuotantokannustimen pilotointivaihe toteutettiin vuosina 2017-2019, ja Business Finlandin teettämän väliselvityksen mukaan sen vaikutukset alan kansainvälistymiselle ovat olleet ratkaisevat. Lisäksi tuotantokannustin on vaikuttanut positiivisesti erityisesti työllistymiseen sekä audiovisuaalisella alalla että esimerkiksi majoitus-, logistiikka- ja ravitsemusaloilla.

Positiivisten tulosten myötä kannustimen budjettia on päätetty korottaa 10 miljoonasta 12 miljoonaan euroon vuonna 2020. Av-tuotantokannustin on investointi, joka tuottaa verotuloja esimerkiksi työllistävän vaikutuksen, aineettomien oikeuksien hyödyntämisen ja tulevien positiivisten matkailuvaikutusten kautta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kymmenen vuotta työtä

Lapin elokuvakomissio on markkinoinut Lappia kuvauskohteena jo yli kymmenen vuoden ajan. Tuotantokannustimen vaikutus on selvästi havaittavissa elokuvakomissioon tulevien tuotantokyselyjen määrässä ja laadussa sekä suurempina, kansainvälisinä tuotantoina. Tulevaisuudessa tuotantokannustimen toivotaan houkuttelevan Suomeen ja Lappiin yhä suurempia tuotantoja.

– Tämän vuoden merkittävin Lapissa kuvattu tuotanto on ollut Yash Raj Filmsin action-elokuva War, joka on ollut vuoden menestynein elokuva Bollywoodissa, mutta iso jackpot Hollywoodista on vielä kotiuttamatta. Esimerkiksi Norjassa ja Virossa on kuvattu isoja Hollywood-elokuvia, joiden kuvauspaikaksi Suomi olisi voinut yhtä hyvin valikoitua. Vastaavan tuotannon saaminen Suomeen on vain ajan kysymys, mutta onnistuminen edellyttää systemaattista markkinointia. Meidän on vain tehtävä sinnikkäästi Suomea yhä tunnetummaksi valtameren takana. Yhden todella merkittävän Hollywood-elokuvan kuvausten onnistuminen Suomessa tulee varmasti poikimaan useita vastaavia lisää, sanoo elokuvakomissaari Anna Niemelä Lapin elokuvakomissiosta.

Kuvauspaikkajärjestäjä Rick Schulerin mukaan Lapin ympäristössä voisivat luonnistua monenlaiset Hollywood-produktiot.

– Mahdollisuuksia on lukuisia, aina ihmis- ja luontokeskeisistä draamoista suuremman luokan James Bond -tyyppisiin tuotantoihin, muun muassa takaa-ajokohtauksiin kelkoilla, helikoptereilla tai autoilla tuntureilla, metsissä ja järven jäällä.

Ilmoita asiavirheestä